SCOPUL PROIECTULUI este de a fortifica sistemul de prevenire a delincvenței juvenile, precum și de a crea programe și servicii pentru copiii în conflict cu legea și copiii cu comportament deviant, care sunt sub vârsta răspunderii penale, prin intermediul schimbului de experiență și a valorificării bunelor practici existente în România în domeniul prevenirii delincvenței juvenile și lucrului cu copii care au un comportament deviant.
DURATA PROIECTULUI: ianuarie – decembrie 2015
DE CE ESTE NEVOIE DE ACEST PROIECT?
Activitatea de prevenire a infracționalității în rândul copiilor și protecția copiilor în situații dificile este esențială pentru siguranță, bunăstare și dezvoltare. Problema delincvenței juvenile rămâne a fi gravă în Moldova și, în mod special, este îngrijorător faptul că datele statistice arată o creștere a numărului infracțiunilor cu caracter violent, grave și excepțional de grave săvârșite de minori.
Pentru a diminua problemele existente în Republica Moldova este necesar să fie consolidate eforturile tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul protecției copilului și prevenirii delincvenței juvenile și trebuie dezvoltate și implementate metode, programe și servicii pentru diminuarea comportamentului deviant al copiilor.
Situația din România este mai evoluată decât în Moldova în ceea ce privește prevenirea delincvenșei juvenile, furnizarea de servicii pentru copiii aflați în conflict cu legea sau celor în situații de risc. Astfel, aici au fost elaborate și implementate o serie de programe pentru părinți și copii, care merită a fi adaptate și preluate. În mod particular este de remarcat faptul că, spre deosebire de Republica Moldova, România are o legislație care reglementează protecția și lucrul cu copiii care săvârșesc fapte penale fiind sub vârsta minimă a răspunderii penale. În consecință, este necesar și poate fi efectuat un transfer de bune practici și programe din România în Moldova și instituită și valorificată o cooperare transfrontalieră în acest sens.
CINE VA BENEFICIA?
Instituțiile publice implicate în prevenirea delincvenței juvenile; circa 30 de profesioniști instruiți intensiv; populația Republicii Moldova, în special copiii cu comportament deviant și familiile acestora.
CE ACTIVITĂŢI VOR AVEA LOC ÎN CADRUL PROIECTULUI?
DONATOR: Ambasada Olandei în România în cadrul Programului MATRA.
Știri și materiale relevante:
Profesioniști din Moldova vor învăța din experiența României în prevenirea delincvenței juvenile
Profesioniștii din Moldova au analizat experiența României în prevenirea delincvenței juvenile
![]() |
Acest site a fost creat în cadrul proiectului „Dezvoltarea unei abordări comune a copiilor” implementat de Reprezentanţa Fundaţiei Elveţiene „Terre des hommes – Lausanne” în Republica Moldova. Proiectul este realizat cu asistenţa Programului „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Informaţia de pe site nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorilor. |
|
|
|
|||
© Terre des hommes Moldova 2013
Developed by Andrei Madan
|