Aceste informaţii se adresează părinţilor
Factorii sociali, politici, economici şi/sau naturali te pot determina să îţi schimbi locul de trai şi de muncă. Hotărârea de a pleca în altă ţară îţi aparţine şi este un drept al tău.
Atunci când te pregăteşti să pleci, probabil că principala grijă este copilul tău. Te întrebi – ce trebuie să fac ca plecarea să nu dăuneze copilului? Mai jos vei găsi informaţii de bază despre protecţia copilului, pentru cele două opţiuni posibile în acest caz: copilul rămâne acasă sau merge cu tine.
Fără îndoială, migraţia poate oferi posibilităţi pentru un trai mai bun, dar în orice caz copilul trece prin mai multe schimbări. Aceste schimbări pot avea efecte negative asupra copilului, precum:
Desigur este dificil să preîntâmpini toate acestea. Dar înainte de plecare, poţi lua unele măsuri care vor ajuta copilul să se adapteze mai uşor noii situaţii.
Comunicarea cu copilul este foarte importantă. Înainte de a lua decizia de a pleca, vorbeşte cu copilul despre aceasta. Discutaţi şi analizaţi împreună ambele opţiuni cel privesc – rămâne acasă sau pleacă şi el în altă ţară. Explică-i ce schimbări vor avea loc în vieţile voastre și află părerea lui despre aceasta. Împreună încercaţi să găsiţi soluţii la anumite situaţii dificile care pot apărea.
De asemenea recomandăm „Copilul meu e singur acasă”, cartea pentru părinţii ce pleacă la muncă în străinătate, realizată de Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului.
Pregătirea de plecare de asemenea presupune să te informezi foarte bine.
Tu pleci, iar copilul rămâne în Moldova. În această situaţie, copilul trebuie să rămână în grija altei persoane adulte. Această persoană se numeşte tutore şi va îndeplini responsabilităţile tale de părinte.
Prin urmare, înainte de plecare ar fi bine să te asiguri că:
Calitatea relației cu persoana de încredere/tutorele este extrem de importantă pentru bunăstarea emoțională a copilului rămas acasă. O relaţie bună cu tutorele pentru copil înseamnă: suport emoțional, încurajare, ghidare, protecție, siguranță, ceea ce-l va ajuta să treacă mai ușor peste efectele negative ale schimbării.
Tu, copilul tău, persoana de încredere şi copiii ei au ajuns la o înţelegere, ce urmează să faci?
Mergi la primărie /primar și specialistul în protecția drepturilor copilului:
Mergi la Direcţia asistenţă socială şi protecţie a familiei (mai jos este ataşată lista cu datele de contact ale direcţiilor din toate raioanele):
La cererea pentru eliberarea Certificatului:
Mergi la şcoală sau grădiniţă:
Mergi la medicul de familie:
Aceste recomandări sunt valabile şi pentru cazul în care un părinte pleacă, iar copilul rămâne în grija celuilalt părinte.
Înainte de a pleca peste hotare, ar fi bine să te informezi despre:
Mergi la Direcţia asistenţă socială şi protecţie a familiei și Primărie – informează primarul și specialistul în protecția drepturilor copilului despre plecarea ta şi decizia de a lua copilul.
Dacă este posibil, lasă datele de contact (adresă, nr. de telefon, locul de muncă) în localitatea unde pleci la muncă și pe ce perioadă vei lipsi.
Mergi la şcoală sau grădiniţă – informează-i despre plecare și solicită dosarul personal al copilului tău de la grădiniță/școală.
!!! Acest lucru este necesar pentru înscrierea și înmatricularea copilului la grădinița/școala în țara în care pleci la muncă.
Mergi la medicul de familie:
Ai grijă de tine!
Copilul tău are nevoie de tine. Îţi poţi proteja copilul, dacă şi tu te afli în siguranţă. În ambele cazuri (copilul rămâne acasă, sau pleacă cu tine), informează-te despre situaţia din ţara de destinație, ia legătura cu diaspora, află mai multe despre locul de muncă.
Dacă ai hotărât să pleci în Federaţia Rusă, te poți adresa după consultație la Linia Ferbinte a Centrului de Integrare „Migrația și Legea” din Federația Rusă (or. Moscova):
Pentru a telefona din Moldova - (007) 926 539 13 30,
Pentru a telefona din Rusia - (8) 926 539 13 30
Linia Ferbinte are scopul de a oferi consultație juridică gratuită tuturor cetățenilor migranți (24/24 fără zile de odihnă). Specialiștii ce lucrează cu cetățenii migranți au o pregătire profesională care răspunde necesităților serviciului „Linia Ferbinte”, inclusiv respectă principiul confidențialității. De asemenea, specialiștii serviciului „Linia Fierbinte” pot referi cetățenii migranți aflați în dificultate pe teritoriul Federaţiei Ruse (FR) către alți parteneri pentru a le oferi o gamă mai largă de servicii (sociale, medicale, juridice). Cele mai dese adresări din partea cetățenilor migranți fac referință la:
Când te afli peste hotare, te poţi adresa la:
Îşi sugerăm câteva site-uri cu informaţii utile despre migraţie:
Site-ul Diaspora Moldovenească - http://www.diaspora.md/
Centrul de informare a muncitorilor migranţi - http://muncitorimigranti.md/
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene http://www.mfa.gov.md/informatii-cetatenii-rm/;
Referinţe legislative:
- Legea nr. 180 din 10.07.2008 cu privire la migraţia de muncă.
Conform prevederilor art. 16 lit. d) şi art. 22 alin.(3) lit. d) ale Legii nr. 180, statul obligă părintele/ tutorele (lucrător emigrant) să prezinte la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forței de Muncă, în modul stabilit de Guvern, documentul de confirmare, emis de organul competent de protecţie a copiilor din raionul/sectorul de domiciliu al părinţilor, privind luarea la evidenţă a copiilor minori care rămîn în ţară.
I. Art. 1 al Legii Nr. 140 stabileşte procedurile de identificare, evaluare, asistenţă, referire, monitorizare şi evidenţă a copiilor aflaţi în situaţie de risc şi a copiilor separaţi de părinţi, precum şi autorităţile şi structurile responsabile de aplicarea procedurilor respective.
II. Art. 2 al Legii Nr. 140 stabileşte următoarele noțiuni:
„copil separat de părinţi” – copilul lipsit efectiv de grija părinţilor în situaţii determinate de absenţa acestora, inclusiv în cazul plecării părinţilor la muncă peste hotare, copilul luat de la părinţi din cauza existenţei pericolului iminent pentru viaţa sau sănătatea acestuia, precum şi copilul căruia i s-a stabilit statutul de copil rămas temporar fără ocrotire părintească sau de copil rămas fără ocrotire părintească;
”autoritate tutelară locală” – primarii de sate (comune) şi de oraşe;
„autoritate tutelară teritorială” – secţiile/direcţiile asistenţă socială şi protecţie a familiei/Direcţia municipală pentru protecţia copilului Chişinău. În municipiile Bălţi şi Chişinău autorităţile tutelare teritoriale exercită şi atribuţiile de autoritate tutelară locală, cu excepţia unităţilor administrativ-teritoriale autonome din componenţa acestora, în cadrul cărora atribuţiile de autoritate tutelară locală sînt exercitate de primarii unităţilor administrativ-teritoriale respective;
III. Art. 13, alin. (4) al Legii Nr. 140 menționează că, părinţii/unicul părinte care pleacă peste hotare pe un termen mai mare de 3 luni şi ai căror copii rămîn în Republica Moldova urmează să informeze în prealabil autoritatea tutelară locală despre persoana în grija căreia rămîn copiii.
![]() |
Acest site a fost creat în cadrul proiectului „Dezvoltarea unei abordări comune a copiilor” implementat de Reprezentanţa Fundaţiei Elveţiene „Terre des hommes – Lausanne” în Republica Moldova. Proiectul este realizat cu asistenţa Programului „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Informaţia de pe site nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorilor. |
|
|
|
|||
© Terre des hommes Moldova 2013
Developed by Andrei Madan
|