Română      Русскии

28.01.2022
Apel de propuneri de proiecte pentru sporirea gradului de implicare a structurilor societății civile locale din regiunile Cahul și Ungheni în promovarea egalității de gen, prevenirea violenței domestice și abilitarea fetelor/femeilor.
27.12.2021
„Te voi iubi, pozitiv(ă) sau negativ(ă).” Campania de promovare a modului sănătos de viață în 12 școli profesional-tehnice din țară
20.12.2021
Copiii vor să fie auziți. Cum construim relații armonioase între părinți și adolescenți?
17.12.2021
Adolescenții trebuie apreciați pentru reușitele lor. Cum pot încuraja părinții deciziile corecte la copiii adolescenți
16.12.2021
Cum comunic și cum soluționez conflictele cu copilul meu adolescent?

 

Prima pagină  »  Ştiri şi anunţuri
Ştiri şi anunţuri
„Te voi iubi, pozitiv(ă) sau negativ(ă).” Campania de promovare a modului sănătos de viață în 12 școli profesional-tehnice din țară
Publicat: 27.12.2021   

Studiul de evaluare a Comportamentelor de sănătate ale copiilor de vârstă școlară (HBSC), efectuat în R. Moldova în 2018, arată că 13,3% dintre adolescenții cu vârsta de 15 ani și 34,7% de 17 ani sunt activi sexual și doar 62% dintre ei folosesc prezervativul. Fără a cunoaște cum să prevină riscurile legate de relații sexuale neprotejate, peste 1900 fete adolescente au devenit mame în anul 2019, iar rata infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS), inclusiv HIV/SIDA, printre tineri (tinere) este foarte înaltă. De asemenea, comportamentele violente în rândul tinerilor sunt tot mai frecvente, iar sănătatea lor psiho-emoțională s-a înrăutățit pe timp de pandemie.

Un alt studiu, realizat în 2020 de UNFPA Moldova în școlile profesionale, arată că elevii din aceste instituții au nevoie de educație pentru viață, în condițiile în care un număr considerabil dintre ei nu au deprinderi alimentare sănătoase, nu practică deloc sau foarte puțin activități fizice, au comportamente sexale riscante cu cunoștințe limitate în prevenirea sarcinilor neplanificate și prevenirea ITS și HIV, iar fenomenul de violență în bază de gen este pronunțat.

Astfel, în 12 instituții din învățământul profesional tehnic din țară, se desfășoară proiectul „Dezvoltarea abilităților de viață și a comportamentelor sănătoase în rândul elevilor din învățământul profesional tehnic pentru o mai bună pregătire de angajare în câmpul muncii”, implementat de UNFPA Moldova cu susținearea financiară a Agenției Austriece pentru Dezvoltare și în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și Fundația Terre des hommes (Tdh) Moldova.

În cadrul proiectului, pentru prima dată în învățământul profesional tehnic, a fost înființată o rețea a educatorilor de la egal la egal (REEE), coordonată de Tdh Moldova. Câte 5 tineri și tinere din fiecare dintre instituțiile beneficiare au fost selectați și instruiți pentru a deveni educatori de la egal la egal (EEE), iar aceștia, la rândul lor, desfășoară activități și sesiuni de informare cu semenii lor pe subiecte precum modul sănătos de viață, alimentație corectă, educație sexuală, decizii conștiente și alte subiecte de interes pentru tineri. În fiecare instituție tinerii EEE sunt ghidați de un profesor/profesoară aliat/ă.

Ca parte a mandatului REEE, pe parcursul lunii decembrie, tinerii educatori de la egal la egal au desfășurat în cele 12 școli o campanie de promovare a modului sănătos de viață și deciziilor conștiente prin activități creative.

Deși educația sexuală rămâne un subiect tabu în Republica Moldova, necesitatea informațională este acută, în contextul în care jumătate dintre elevi și eleve încă mai consideră potrivite metodele tradiționale, așa cum ar fi actul sexual întrerupt și metoda calendarului, potrivit aceluiași studiu UNFPA, aceste metode oferind un grad mic de protecție împotriva sarcinii și zero protecție împotriva ITS și HIV.

Astfel, echipa EEE a Colegiului Agroindustrial din Rîșcani, spre exemplu, a ales ca subiect pentru campanie conștientizarea și prevenirea SIDA și a ITS. Tinerii și tinerele din instituție au fost foarte receptivi (receptive) la informația obținută, iar atelierele creative i-au (le-au) îndemnat să fie curioși (curioase) și să nu ezite să pună cât mai multe întrebări.

„Am avut posibilitatea să discutăm cu elevii din instituție la tema sensibilizării și prevenirii HIV/SIDA, captând interesul acestora cu ajutorul unor ateliere creative, în cadrul cărora tinerii (tinerele) s-au exprimat într-un mod artistic”, spune Irina Gherasim, educatoare de la egal la egal.

Activitățile organizate de educatorii de la egal la egal din Colegiu Agroindustrial din Rîșcani:

# Atelierul de arte frumoase cu genericul: „Prevenim HIV prin atitudine activă” – dedicat zilei internaţionale de combatere şi profilaxie a SIDEI. Elevii au desenat și pictat pe maiouri și pânză semnul de solidaritate globală și servicii durabile „HIV”.

# Campania „Educație pentru Tineri” - Ce este HIV? Și ce înseamnă SIDA? Aceasta a fost  desfășurată prin elaborarea, multiplicarea şi distribuirea materialelor cu caracter informaţional în prevenirea HIV şi ITS pentru elevi.

# Atelierul creativ cu genericul „Să învingem SIDA împreună”, dedicată Zilei internaționale de combatere şi profilaxie a SIDEI. Elevii au schițat din pânză semnul de solidaritate globală și servicii durabile „HIV”, au difuzat piesa interpretului Kapushon - „Eu sunt infuencer-ul vieții mele” – care este imnul proiectului şi au filmat un video în baza acesteia.
 

„E mai ușor să previi, decât să faci față urmărilor”

Tinerii (tinerele) sunt mai predispuși (predispuse) la infectarea cu HIV și ITS, din cauza lacunelor privind cunoașterea metodelor de protejare. În acest sens, campania s-a axat pe promovarea ideii de prevenire a contractării infecțiilor cu transmitere sexuală.

„Trebuie să aducem spre conștiința lor că e mai ușor să previi, decât să faci față urmărilor. Pentru o eficiență mai mare de prevenire a ITS și HIV este importantă colaborarea şi parteneriatul instituţiilor medicale cu instituţiile de învăţământ pentru educarea, informarea şi comunicarea privind consilierea şi testarea voluntară cu teste rapide”, spune Aurelia Șoșu, profesoara mentoră a grupului EEE din Colegiul Agroindustrial din Rîșcani.

„Conștientizarea riscurilor și a consecințelor unui contact sexual neprotejat este o necesitate primară pentru tineri și tinere. Adolescenții și adolescentele sunt expuși zilnic riscurilor, însă, fiind informați despre consecințele unor alegeri nepotrivite, aceștia le pot reduce semnificativ”, completează educatoarea de la egal la egal, Irina Gherasim. 

În același context, educatoarea Maria Șoșu a subliniat că o componentă esenţială a programelor de prevenire HIV este consilierea şi testarea pentru virus. „Persoanele care trăiesc cu HIV sunt mai puţin predispuse să transmiteă virusul altora dacă sunt conştiente de faptul că sunt infectate şi dacă au beneficiat de consiliere privind abordarea unui comportament protejat. Cu ajutorul Centrului de Sănătate Prietenos am organizat testarea elevilor și elevelor voluntari”, menționează educatoarea.

Centrele de Sănătate Prietenoase Tinerilor oferă consultanță și informare, astfel fiecare adolescent (adolescentă) poate apela, absolut confidențial, la centre. În cadrul acestora poate fi efectuată inclusiv testarea la HIV/SIDA și oricine dorește poate obține informaţii despre prevenire şi tratament, au specificat educatoarele de la egal la egal.

 

„Orice pas negândit, indiferent de vârstă, va purta consecinţe”

Școala este una dintre sursele de informare de bază pentru copii și tineri, inclusiv privind educația sexuală. Respectiv, echipa educatorilor de la egal la egal din Colegiul Agroindustrial din Râșcani concluzionează că, atât timp cât informația este ajustată vârstei și dezvoltării emoționale a elevilor (elevelor), aceasta trebuie oferită și promovată printre tineri, pentru a preveni consecințe neplăcute.

„Consider că orice informație este bine să fie transmisă dacă se ține cont de specificul vârstei şi capacitatea copilului de a înțelege mesajul primit. În contextul şcolar, dacă avem grijă să oferim o abordare complexă şi sensibilă, ne asigurăm că elevul va primi informaţia în mod corect, iar părinţii ar trebui să se îngrijoreze pentru copilul neinformat, care riscă să primească informaţii distorsionate din stradă, internet, discuţii între semeni etc. Pentru că părinții nu discută întotdeauna cu copiii anumite lucruri ce țin de debutul vieții mature, considerându-le rușinoase, școala rămâne principala sursă unde elevul poate fi informat corect și sănătos”, spune Aurelia Șoșu.

Educatoarea Irina Gherasim a menționat că scopul atelierelor organizate și a informației comunicate este menținerea sănătății elevilor (elevelor). „În Republica Moldova, din păcate, nu toate instituțiile de învățământ au o atitudine serioasă față de educația sexuală, fapt ce duce la sarcini nedorite, infectări cu boli cu transmitere sexuală și comportamente de risc printre tineri.”

Debutul sexual reprezintă o etapă esențială în viața tinerilor, deoarece îi marchează atât în plan fizic, cât şi psihologic. „Informarea despre acest fapt în rândul tinerilor trebuie să fie prezentă permanent începând de la 12 ani, fiindcă putem presupune că maturizarea fizică nu este şi pregătirea psihologică a adolescenților, din acest motiv fiecare tânăr(ă) trebuie să ştie că orice pas negândit, indiferent de vârstă, va avea consecinţe”, concluzionează Maria Șoșu.
 

Despre proiect:

Proiectul de promovare a educației pentru viață, alegerilor sănătoase și deciziilor conștiente are ca scop susținerea elevilor și elevelor din școlile profesional tehnice (inclusiv vulnerabili și cu dizabilități) să practice comportamente de sănătate reproductivă sigure și să adopte un stil de viață sănătos.

Pentru a dezvolta abilitățile de viață și a încuraja comportamentele sigure și sănătoase ale tinerilor, Tdh Moldova și-a propus să le ofere suport prin ateliere de formare a abilităților și comportamentelor pentru un mod sănătos de viață, sigure și non-violente.

La finalul proiectului, tinerii și tinerele din învățământul profesional tehnic, în special fetele, vor avea mai multe oportunități pentru angajarea în câmpul muncii și o perioadă redusă de tranziție pe piața muncii, prin dezvoltarea abilităților de viață și prin împuternicirea și convingerea acestora de a practica comportamente sigure și sănătoase.

Ştiri şi anunţuri

Publicat: 28.01.2022   
Terre des hommes Moldova, în cadrul Proiectului „Toleranță zero față de violența în familie în regiunile Cahul și Ungheni”, lansează prezentul Apel de propuneri de proiecte, pentru susținerea organizațiilor societății civile locale din regiunile Cahul și Ungheni în promovarea egalității de gen, prevenirea violenței domestice și împuternicirea fetelor și femeilor. Citeşte mai mult...
Publicat: 20.12.2021   
Cel de-al treilea atelier din seria „La o cafea cu părinții” s-a axat pe bunăstarea psiho-emoțională a copiilor, cum pot părinții influența starea adolescenților și cum să comunice cu ei pentru a se auzi reciproc și avea o relație armonioasă, în ciuda provocărilor vârstei adolescente și a diferențelor dintre generații. Atelierul a fost susținut de psihologul Sergiu Toma. Citeşte mai mult...
Publicat: 17.12.2021   
Cel de-al doilea atelier din seria „La o cafea cu părinții” s-a axat pe utilizarea practicilor pozitive pentru a ajuta părinții să înțeleagă cum să motiveze adolescenții să depășească frica de a lua decizii de sine stătător. Atelierul a fost susținut de Sorina Petrică, psihoterapeută din România. Citeşte mai mult...
Publicat: 16.12.2021   
În perioada noiembrie – decembrie a.c., Terre des hommes a organizat trei ateliere de informare dedicate părinților de adolescenți și susținute de psihologi și psihoterapeuți din Moldova și România. Discuțiile s-au focalizat pe aspecte legate de sănătatea psiho-emoțională a tinerilor și comunicarea eficientă dintre părinți și copii. Citeşte mai mult...
Publicat: 15.12.2021   
12 membri ai echipei Centrului de informații „GENDERDOC-M” și-au consolidat cunoștințele în domeniul protecției copiilor. Aceștia au participat, timp de trei zile – 25 noiembrie, 7 și 9 decembrie – la instruirea oferită de Fundația Terre des hommes privind sistemul de protecție a copilului în Republica Moldova. Citeşte mai mult...
Publicat: 10.12.2021   
Fundația Terre des hommes Moldova apreciază și salută decizia de ieri, 9 decembrie, a Parlamentului Republicii de a introduce termenul de bullying în Codul Educației. Considerăm că acesta este încă un pas important în protecția copiilor la nivel oficial. Citeşte mai mult...
Publicat: 09.12.2021   
Pe 8 decembrie, la Orhei, a avut loc lansarea primului Laborator de Alfabetizare Digitală din Republica Moldova, dedicat comunității de romi. Acum, toți cei care doresc să-și îmbunătățească abilitățile de lucru la computer, pot să o facă la Biblioteca Publică Raională „A. Donici”, care a fost dotată cu tehnică IT necesară, din partea Fundației Terre des hommes Moldova. Citeşte mai mult...
Publicat: 01.12.2021   
Rețeaua Educatorilor de la Egal la Egal și Consiliul Național al Elevilor din învățământul profesional tehnic și-au unit astăzi forțele în campania dedicată Zilei mondiale de combatere a HIV/SIDA. Aceștia au promovat printre colegi mesaje de conștientizate, abordând deschis subiecte considerate incomode și, de multe ori, rușinoase. Citeşte mai mult...
Publicat: 29.11.2021   
Peste 700 de persoane au participat la Conferința națională de capitalizare a proiectului „Eforturi comune de combatere a bullyingului în Moldova”. Evenimentul, organizat de Fundația Terre des hommes Moldova, a avut loc pe 25 noiembrie, în format online și a fost transmis live pe platformele sociale ale Tdh Moldova și UNICEF Moldova și pe 7 site-uri media. Citeşte mai mult...
Publicat: 26.11.2021   
85 de elevi și 73 de cadre didactice din cinci școli din localitățile Trinca (Edineț), Făleștii Noi (Fălești), Ștefănești (Florești), Grozești (Nisporeni) și Visoca (Soroca) au participat la focus grupul realizat de Terre des hommes Moldova pe parcursul lunii octombrie a.c. pentru a analiza situația privind violența de gen în școli. Citeşte mai mult...
Publicat: 09.11.2021   
Terre des hommes Moldova caută să contacteze un/o consultant/ă (grup de consultanți sau companie) care să ofere suport în consolidarea capacităților OSC-urilor partenere din regiunile Cahul și Ungheni în vederea implicării pro-active în inițiativele de promovare a egalității de gen și de combatere a violenței domestice. Citeşte mai mult...
Publicat: 03.11.2021   
Terre des hommes caută un/o ofițer de proiecte, proactiv/ă și orientat/ă spre rezultate, care să se alăture echipei din Moldova și să sprijine implementarea proiectelor Terre des hommes în Moldova. Citeşte mai mult...
Publicat: 22.10.2021   
You are a passionate Finance professional; you enjoy planning, working with financial reports and data. You are energetic, meticulous and organised. You are not afraid of working hard and you are looking for a meaningful job that will make a lasting impact? This challenge is for you. Citeşte mai mult...
Publicat: 20.10.2021   
Un colocviu internațional de trei zile intitulat ”Transnational Families in Focus” -”Familiile transnaționale în prim-plan” a avut loc în perioada 14-16 septembrie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, unde echipa proiectului CASTLE a invitat online oaspeți de prestigiu din mediul academic pentru a discuta despre înființarea „Centrului de cercetare pentru studiul familiilor transnaționale”. Citeşte mai mult...
Publicat: 29.09.2021   
Citeşte mai mult...
Publicat: 24.09.2021   
Terre des hommes Moldova este în căutarea unui /unei consultant/e sau a unei echipe de consultanți care să elaboreze un program de instruire inovativ pentru adolescenți (14 - 18 ani) în domeniul antreprenoriatului. Termen limită de depunere a dosarelor: 30 septembrie 2021 Citeşte mai mult...
Publicat: 24.08.2021   
Reprezentanțele din România, Moldova și Ucraina ale Fundației Terre des hommes și-au unit forțele pentru a colabora într-un proiect unic pentru a aduce schimbări pozitive privind violența de gen în școli – ACTIV (Acționează Împotriva Violenței). Citeşte mai mult...
Publicat: 05.08.2021   
You are a passionate Finance professional; you enjoy planning, working with financial reports and data. You are energetic, meticulous and organised. You are not afraid of working hard and you are looking for a meaningful job that will make a lasting impact? This challenge is for you. Citeşte mai mult...
Publicat: 29.07.2021   
Terre des hommes Moldova anunță un concurs de selectare a locațiilor (hotel, pensiune, bază de odihnă) pentru organizarea și desfășurarea Atelierelor de instruire pentru copii, tineri și profesioniști în cadrul proiectului Joboteca. Citeşte mai mult...
Publicat: 28.07.2021   
Peste 60 de tineri educatori de la egal la egal din 12 școli profesionale, colegii și centre de excelență din țară și-au consolidat cunoștinele și au deprins tehnici noi de lucru cu semenii în cadrul primei școli de vară destinate Rețelei Educatorilor de la Egal la Egal din învățământul profesional tehnic. Citeşte mai mult...

1 - 20 din 227


Utilizator (Email)
ParolăAi uitat parola?
Înregistrează-te


     

 Acest site a fost creat în cadrul proiectului „Dezvoltarea unei abordări comune a copiilor” implementat de Reprezentanţa Fundaţiei Elveţiene „Terre des hommes – Lausanne” în Republica Moldova. Proiectul este realizat cu asistenţa Programului „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Informaţia de pe site nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorilor.

 
© Terre des hommes Moldova 2013
Developed by Andrei Madan

 

PAGINA ÎN SUS