Română      Русскии

28.01.2022
Apel de propuneri de proiecte pentru sporirea gradului de implicare a structurilor societății civile locale din regiunile Cahul și Ungheni în promovarea egalității de gen, prevenirea violenței domestice și abilitarea fetelor/femeilor.
27.12.2021
„Te voi iubi, pozitiv(ă) sau negativ(ă).” Campania de promovare a modului sănătos de viață în 12 școli profesional-tehnice din țară
20.12.2021
Copiii vor să fie auziți. Cum construim relații armonioase între părinți și adolescenți?
17.12.2021
Adolescenții trebuie apreciați pentru reușitele lor. Cum pot încuraja părinții deciziile corecte la copiii adolescenți
16.12.2021
Cum comunic și cum soluționez conflictele cu copilul meu adolescent?

 

Prima pagină  »  Ştiri şi anunţuri
Ştiri şi anunţuri
Copiii vor să fie auziți. Cum construim relații armonioase între părinți și adolescenți?
Publicat: 20.12.2021   

Trăim într-o perioadă tot mai provocatoare din punct de vedere psiho-emoțional, iar importanța unei comunicări eficiente, asumarea responsabilităților și sănătatea mintală sunt subiecte din ce în ce mai frecvente în spațiul public. Pentru că adolescenții și adolescentele au nevoie să fie auziți și ascultați, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație, în parteneriat cu Terre des hommes Moldova, cu ajutorul financiar al Agenției Austriece pentru Dezvoltare și în parteneriat cu Ministerul Educație și Cercetării, desfășoară, în 12 școli profesionale și gimnazii din țară, proiectul „Dezvoltarea abilităților de viață și a comportamentelor sănătoase în rândul elevilor și elevelor din învățământul profesional tehnic pentru o mai bună pregătire de angajare în câmpul muncii”.

În cadrul proiectului, în perioada noiembrie – decembrie, Terre des hommes a organizat trei ateliere de informare dedicate părinților de adolescenți și susținute de psihologi și psihoterapeuți din Moldova și România. Discuțiile s-au focalizat pe aspecte legate de sănătatea psiho-emoțională a tinerilor și comunicarea eficientă dintre părinți și copii. Părinții care au participat la ateliere au aflat mai multe despre cum pot soluționa conflictele cu copiii adolescenți, cum să-și ajute copilul să deprindă abilitatea de a lua decizii de sine stătător și cum să aibă grijă de sănătatea mintală a adolescenților, înțelegând particularitățile de vârstă ale acestora.

Atelierul „Cum să am grijă de sănătatea mintală a copilului meu?”

Cel de-al treilea atelier din seria „La o cafea cu părinții” s-a axat pe bunăstarea psiho-emoțională a copiilor, cum pot părinții influența starea adolescenților și cum să comunice cu ei pentru a se auzi reciproc și avea o relație armonioasă, în ciuda provocărilor vârstei adolescente și a diferențelor dintre generații.

„Este ok ca un băiat de aproape 16 ani să fie surprins că plânge, dar, în același timp, el afirmă că este bine?” Atelierul a început cu o discuție sinceră în baza unui exemplu, provocată de psihologul Sergiu Toma. Părinții din sală au fost îndemnați să analizeze studiul de caz și să facă diferența între ce este firesc și o particularitate a vârstei și ce reprezintă provocările unui copil adolescent, la care părinții este nevoie să fie atenți. Astfel, în baza exemplului și al exercițiului, părinții au identificat principalele problemele ale adolescenților și provocările care le umbresc starea de bine și echilibrul emoțional.

Alarmarea

În momentul în care în viața adolescenților se schimbă radical (ex. nu mai face lucrurile care îi plăceau, nu mai vrea să se întâlnească cu oameni noi, nu mai vrea să vorbească la telefon etc.) e timpul pentru părinți să se alarmeze. Cert este că această stare de alarmare trebuie să aibă loc cu grijă, pentru a nu stresa și mai mult copilul. Sergiu Toma a subliniat că, potrivit unei statistici, unul din patru adolescenți se simt iritați, nervoși și au dispoziție proastă mai des decât o dată pe săptămână, iar, în timpul pandemiei, bunăstarea psiho-emoțională a elevilor s-a înrăutățit.

Când e vorba despre sănătate mintală, în primul rând vorbim despre deprinderile pe care le are o persoană, ce crede ea despre sine, ce calități este convinsă că posedă etc. Convingerile pe care le are cineva în raport cu propria persoană sunt expresia sănătății sale mintale. Respectiv, dacă ar fi să analizăm sănătatea mintală, ar trebui să înțelegem pe cât de puternică sau valoroasă se crede o persoană”, a spus specialistul.

Dacă părinții ar ști să își asculte copiii fără a-i întrerupe, ar observa că aceștia adesea vin și cu soluții la problemele pe care le au. Specialistul a specificat că de multe ori părinții au o comunicare defectuoasă cu copii lor, iar în top trei curiozități sau întrebări pe care le au aceștia sunt: dacă copilul și-a făcut temele, a făcut curat și a mâncat. Prin urmare, adolescentului i se crează impresia că părinții sunt interesați doar de aceste aspecte.

Pentru a schimba discursul și a le arăta că le pasă cu adevărat de emoțiile copiilor și a construi o comunicare autentică, Sergiu Toma le sugerează părinților un exercițiu zilnic, din trei întrebări pe care să le pună copiilor lor:

 1. Cum te-ai descurcat azi (la școală, la activități extrașcolare etc)?
  Dacă copilul răspunde că i-a mers prost, reacția părintelui ar trebui să fie de validare: „îmi pare rău, cred că ți-a fost greu”.
 1. Ce-a fost, ce s-a întâmplat deosebit astăzi?
  Scopul acestei întrebări este mai puțin de a obține un răspuns, dar mai degrabă pentru a invita copilul să gândească într-un fel anume.
 1. Vrei să-ți povestesc despre ziua mea?
  Părintele îi va povesti copilului doar dacă acesta vrea să știe, fără a-l blama sau a-l face să se simtă prost dacă nu-l interesează.

Astfel de întrebări și dialoguri schimbă obișnuința unei comunicări convenționale și apropie părinții și copiii într-o comunicare mai empatică și cu sens.   
 

Gestionarea emoțiilor și stările de anxietate și depresivitate

Sergiu Toma a vorbit și despre dezvoltarea inteligenței emoționale a adolescenților. Specialistul a folosit, pentru comparare, o scară imaginară a emoțiilor care oscilează când persoana e fericită sau tristă. Persoanele mature care știu să-și gestioneze emoțiile pot reveni mai ușor la echilibrul emoțional, pe când pentru adolescenți ieșirea din stările de tristețe poate fi destul de complicată, iar părinții nu trebuie să-și preseze copilul să fie fericit cu orice preț.

Când vă observați copilul că e trist, susțineți-l și explicați-i că e ok să se simtă așa, nu îl forțați să fie fericit sau să zâmbească cu orice preț, pentru că astfel poate dezvolta reticențe și anxietate socială.”, a explicat Sergiu Toma.

O altă stare la care a făcut referire specialistul, este cea depresivă. Această poate fi observată atunci când copilul se simte aproape tot timpul trist și nimic nu îl mai bucură, mănâncă mai puțin sau mai mult decât de obicei, vrea să doarmă mai mult sau mai puțin decât obișnuiește, nu poate sta locului sau, din contra, se mișcă foarte greoi, se simte vinovat pentru lucruri mărunte, fără importanță, are gânduri legate de moarte sau sinucidere etc. La aceste semne alarmante, părintele ar trebui să dea dovadă de vigilență, să vorbească cu adolescentul fără să îl învinovățească și să apeleze la un specialist dacă stările persistă. Sergiu Toma îi atenționează pe părinți că în adolescență riscul de sinucidere este mai mare, prin urmare, le sugerează să fie atenți la semnalele transmise de către copii.

Tinerii care au anxietate generalizată se pot plânge de o stare continuă de alertă, dureri dese de burtă, oboseală cronică, lipsă de concentrare, senzații de greață, diaree. De regulă, se vor gândi că trebuie să fie perfecți pentru ca să fie valoroși; dacă o situație îi sperie, consideră că trebuie să o evite; trebuie să fie iubiți de toată lumea; au o frică constantă de a nu greși. Specialistul îi atenționează pe părinți să nu fie indiferenți la aceste semnale și să nu blameze adolescenții, ci să îi asculte de fiecare dată, pentru că fiecare emoție și sentiment contează.

O adolescentă participantă la atelier le-a împărtășit părinților prezenți la eveniment perspectiva ei asupra modului de comunicare al părinților cu copiii, confirmând că tot ce a povestit Sergiu Toma coincide cu ce simt și își doresc adolescenții. Aceasta le-a sugerat părinților să nu fie critici cu copiii lor și să iasă, de exemplu, la o plimbare și să discute calm, să asculte. Psihoterapeutul adăugat că la această etapă de dezvoltare a copiilor, când discută cu ei, părinții trebuie să știe să asculte mai mult și să vorbească cât mai puțin, uneori deloc și să le ofere spațiu de exprimare, iar dacă vor să vină cu un sfat, să-și întrebe mai întâi adolescentul dacă își dorește sau are nevoie de acesta și să accepte și să respecte dacă copilul nu-și dorește sfatul părintelui.

Când vorbim despre starea emoțională, e cazul să învățăm să recunoaștem și să simțim momentele în care trebuie să le fim copiilor mai aproape. E important ca părinții să nu se grăbească cu soluții, dar să asculte, să motiveze copilul”, a spus Sergiu Toma.

Pe final, răspunzând la întrebarea unui părinte, specialistul a oferit trei sfaturi pentru creșterea încrederii în sine la adolescenți:

 1. În fiecare zi spuneți-i copilului un lucru pe care l-ați apreciat la el în acea zi, pe care l-a făcut și este un fapt obiectiv.
 2. Discutați cu copilul despre ce înseamnă să fii neîncrezător în forțele proprii, de ce este acest lucru bine uneori și în ce situații.
 3. Discutați cu el periodic despre momentele în care el s-a simțit sigur pe el.

Sergiu Toma a subliniat din nou că aceste întrebări și discuții sunt pentru a-l invita pe copil să gândească într-un fel anume și să înțeleagă anumite lucruri. „Fiți curioși în privința momentelor în care copilul s-a simțit sigur pe el azi, pentru că nu este adevărat că el nu este niciodată înrezător în forțele proprii. Încrederea în sine nu este convingerea de a putea totul, oricând și oricum, dar că ne pricepem bine la anumite lucruri” 

Participanții la eveniment s-au arătat impresionați de informația și sfaturile obținute în urma discuției cu psihoterapeutul și au afirmat că se simt motivați de a schimba anumite lucruri în comunicarea cu copiii adolescenți, de a fi mai atenți în raport cu cei dragi, de a observa semnalele de alarmă și de a asculta mai des, fără a se aventura prea mult în a oferi sfaturi și a-și impune părerea.

Despre proiect:

Proiectul „Dezvoltarea abilităților de viață și a comportamentelor sănătoase în rândul elevilor și elevelor din învățământul profesional tehnic pentru o mai bună pregătire de angajare în câmpul muncii” are ca scop susținerea elevilor și elevelor din școlile profesional tehnice (inclusiv vulnerabili și cu dizabilități) să practice comportamente de sănătate reproductivă sigure și să adopte un stil de viață sănătos.

La finele proiectului, tinerii și tinerele din învățământul profesional tehnic, în special fetele, vor avea mai multe oportunități pentru angajarea în câmpul muncii și o perioadă redusă de tranziție pe piața muncii, prin dezvoltarea abilităților de viață și prin împuternicirea și convingerea acestora de a practica comportamente sigure și sănătoase.

Pentru a dezvolta abilitățile de viață și a încuraja comportamentele sigure și sănătoase ale tinerilor, Terre des hommes și-a propus să le ofere suport prin ateliere de formare a abilităților și comportamentelor pentru un mod sănătos de viață, sigure și non-violente. Totodată, Tdh Moldova oferă suport și părinților acestora prin organizarea întâlnirilor cu specialiștii din cadrul centrelor de sănătate prietenoase tinerilor, psihologi și psihoterapeuți care să le ofere răspunsuri la diverse întrebări. Astfel, părinții să fie aliați de încredere ai copiilor lor adolescenți, să-i poată încuraja să-și dezvolte abilități de viață și să contribuie la împuternicirea comportamentelor sigure.

 

Ştiri şi anunţuri

Publicat: 28.01.2022   
Terre des hommes Moldova, în cadrul Proiectului „Toleranță zero față de violența în familie în regiunile Cahul și Ungheni”, lansează prezentul Apel de propuneri de proiecte, pentru susținerea organizațiilor societății civile locale din regiunile Cahul și Ungheni în promovarea egalității de gen, prevenirea violenței domestice și împuternicirea fetelor și femeilor. Citeşte mai mult...
Publicat: 27.12.2021   
Pe parcursul lunii decembrie, tinerii educatori de la egal la egal (EEE) din 12 școli și colegii din învățământul profesional tehnic au desfășurat o campanie de promovare a modului sănătos de viață și deciziilor conștiente prin activități creative. Echipa EEE a Colegiului Agroindustrial din Rîșcani a ales ca subiect pentru campanie conștientizarea și prevenirea SIDA și a ITS. Citeşte mai mult...
Publicat: 17.12.2021   
Cel de-al doilea atelier din seria „La o cafea cu părinții” s-a axat pe utilizarea practicilor pozitive pentru a ajuta părinții să înțeleagă cum să motiveze adolescenții să depășească frica de a lua decizii de sine stătător. Atelierul a fost susținut de Sorina Petrică, psihoterapeută din România. Citeşte mai mult...
Publicat: 16.12.2021   
În perioada noiembrie – decembrie a.c., Terre des hommes a organizat trei ateliere de informare dedicate părinților de adolescenți și susținute de psihologi și psihoterapeuți din Moldova și România. Discuțiile s-au focalizat pe aspecte legate de sănătatea psiho-emoțională a tinerilor și comunicarea eficientă dintre părinți și copii. Citeşte mai mult...
Publicat: 15.12.2021   
12 membri ai echipei Centrului de informații „GENDERDOC-M” și-au consolidat cunoștințele în domeniul protecției copiilor. Aceștia au participat, timp de trei zile – 25 noiembrie, 7 și 9 decembrie – la instruirea oferită de Fundația Terre des hommes privind sistemul de protecție a copilului în Republica Moldova. Citeşte mai mult...
Publicat: 10.12.2021   
Fundația Terre des hommes Moldova apreciază și salută decizia de ieri, 9 decembrie, a Parlamentului Republicii de a introduce termenul de bullying în Codul Educației. Considerăm că acesta este încă un pas important în protecția copiilor la nivel oficial. Citeşte mai mult...
Publicat: 09.12.2021   
Pe 8 decembrie, la Orhei, a avut loc lansarea primului Laborator de Alfabetizare Digitală din Republica Moldova, dedicat comunității de romi. Acum, toți cei care doresc să-și îmbunătățească abilitățile de lucru la computer, pot să o facă la Biblioteca Publică Raională „A. Donici”, care a fost dotată cu tehnică IT necesară, din partea Fundației Terre des hommes Moldova. Citeşte mai mult...
Publicat: 01.12.2021   
Rețeaua Educatorilor de la Egal la Egal și Consiliul Național al Elevilor din învățământul profesional tehnic și-au unit astăzi forțele în campania dedicată Zilei mondiale de combatere a HIV/SIDA. Aceștia au promovat printre colegi mesaje de conștientizate, abordând deschis subiecte considerate incomode și, de multe ori, rușinoase. Citeşte mai mult...
Publicat: 29.11.2021   
Peste 700 de persoane au participat la Conferința națională de capitalizare a proiectului „Eforturi comune de combatere a bullyingului în Moldova”. Evenimentul, organizat de Fundația Terre des hommes Moldova, a avut loc pe 25 noiembrie, în format online și a fost transmis live pe platformele sociale ale Tdh Moldova și UNICEF Moldova și pe 7 site-uri media. Citeşte mai mult...
Publicat: 26.11.2021   
85 de elevi și 73 de cadre didactice din cinci școli din localitățile Trinca (Edineț), Făleștii Noi (Fălești), Ștefănești (Florești), Grozești (Nisporeni) și Visoca (Soroca) au participat la focus grupul realizat de Terre des hommes Moldova pe parcursul lunii octombrie a.c. pentru a analiza situația privind violența de gen în școli. Citeşte mai mult...
Publicat: 09.11.2021   
Terre des hommes Moldova caută să contacteze un/o consultant/ă (grup de consultanți sau companie) care să ofere suport în consolidarea capacităților OSC-urilor partenere din regiunile Cahul și Ungheni în vederea implicării pro-active în inițiativele de promovare a egalității de gen și de combatere a violenței domestice. Citeşte mai mult...
Publicat: 03.11.2021   
Terre des hommes caută un/o ofițer de proiecte, proactiv/ă și orientat/ă spre rezultate, care să se alăture echipei din Moldova și să sprijine implementarea proiectelor Terre des hommes în Moldova. Citeşte mai mult...
Publicat: 22.10.2021   
You are a passionate Finance professional; you enjoy planning, working with financial reports and data. You are energetic, meticulous and organised. You are not afraid of working hard and you are looking for a meaningful job that will make a lasting impact? This challenge is for you. Citeşte mai mult...
Publicat: 20.10.2021   
Un colocviu internațional de trei zile intitulat ”Transnational Families in Focus” -”Familiile transnaționale în prim-plan” a avut loc în perioada 14-16 septembrie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, unde echipa proiectului CASTLE a invitat online oaspeți de prestigiu din mediul academic pentru a discuta despre înființarea „Centrului de cercetare pentru studiul familiilor transnaționale”. Citeşte mai mult...
Publicat: 29.09.2021   
Citeşte mai mult...
Publicat: 24.09.2021   
Terre des hommes Moldova este în căutarea unui /unei consultant/e sau a unei echipe de consultanți care să elaboreze un program de instruire inovativ pentru adolescenți (14 - 18 ani) în domeniul antreprenoriatului. Termen limită de depunere a dosarelor: 30 septembrie 2021 Citeşte mai mult...
Publicat: 24.08.2021   
Reprezentanțele din România, Moldova și Ucraina ale Fundației Terre des hommes și-au unit forțele pentru a colabora într-un proiect unic pentru a aduce schimbări pozitive privind violența de gen în școli – ACTIV (Acționează Împotriva Violenței). Citeşte mai mult...
Publicat: 05.08.2021   
You are a passionate Finance professional; you enjoy planning, working with financial reports and data. You are energetic, meticulous and organised. You are not afraid of working hard and you are looking for a meaningful job that will make a lasting impact? This challenge is for you. Citeşte mai mult...
Publicat: 29.07.2021   
Terre des hommes Moldova anunță un concurs de selectare a locațiilor (hotel, pensiune, bază de odihnă) pentru organizarea și desfășurarea Atelierelor de instruire pentru copii, tineri și profesioniști în cadrul proiectului Joboteca. Citeşte mai mult...
Publicat: 28.07.2021   
Peste 60 de tineri educatori de la egal la egal din 12 școli profesionale, colegii și centre de excelență din țară și-au consolidat cunoștinele și au deprins tehnici noi de lucru cu semenii în cadrul primei școli de vară destinate Rețelei Educatorilor de la Egal la Egal din învățământul profesional tehnic. Citeşte mai mult...

1 - 20 din 227


Utilizator (Email)
ParolăAi uitat parola?
Înregistrează-te


     

 Acest site a fost creat în cadrul proiectului „Dezvoltarea unei abordări comune a copiilor” implementat de Reprezentanţa Fundaţiei Elveţiene „Terre des hommes – Lausanne” în Republica Moldova. Proiectul este realizat cu asistenţa Programului „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Informaţia de pe site nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorilor.

 
© Terre des hommes Moldova 2013
Developed by Andrei Madan

 

PAGINA ÎN SUS