Română      Русскии

28.01.2022
Apel de propuneri de proiecte pentru sporirea gradului de implicare a structurilor societății civile locale din regiunile Cahul și Ungheni în promovarea egalității de gen, prevenirea violenței domestice și abilitarea fetelor/femeilor.
27.12.2021
„Te voi iubi, pozitiv(ă) sau negativ(ă).” Campania de promovare a modului sănătos de viață în 12 școli profesional-tehnice din țară
20.12.2021
Copiii vor să fie auziți. Cum construim relații armonioase între părinți și adolescenți?
17.12.2021
Adolescenții trebuie apreciați pentru reușitele lor. Cum pot încuraja părinții deciziile corecte la copiii adolescenți
16.12.2021
Cum comunic și cum soluționez conflictele cu copilul meu adolescent?

 

Prima pagină  »  Ştiri şi anunţuri
Ştiri şi anunţuri
Adolescenții trebuie apreciați pentru reușitele lor. Cum pot încuraja părinții deciziile corecte la copiii adolescenți
Publicat: 17.12.2021   

Trăim într-o perioadă tot mai provocatoare din punct de vedere psiho-emoțional, iar importanța unei comunicări eficiente, asumarea responsabilităților și sănătatea mintală sunt subiecte din ce în ce mai frecvente în spațiul public. Pentru că adolescenții și adolescentele au nevoie să fie auziți și ascultați, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație, în parteneriat cu Terre des hommes Moldova, cu ajutorul financiar al Agenției Austriece pentru Dezvoltare și în parteneriat cu Ministerul Educație și Cercetării, desfășoară, în 12 școli profesionale și gimnazii din țară, proiectul „Dezvoltarea abilităților de viață și a comportamentelor sănătoase în rândul elevilor și elevelor din învățământul profesional tehnic pentru o mai bună pregătire de angajare în câmpul muncii”.

În cadrul proiectului, în perioada noiembrie – decembrie, Terre des hommes a organizat trei ateliere de informare dedicate părinților de adolescenți și susținute de psihologi și psihoterapeuți din Moldova și România. Discuțiile s-au focalizat pe aspecte legate de sănătatea psiho-emoțională a tinerilor și comunicarea eficientă dintre părinți și copii. Părinții care au participat la ateliere au aflat mai multe despre cum pot soluționa conflictele cu copiii adolescenți, cum să-și ajute copilul să deprindă abilitatea de a lua decizii de sine stătător și cum să aibă grijă de sănătatea mintală a adolescenților (adolescentelor), înțelegând particularitățile de vârstă ale acestora.

 

Atelierul „Cum îmi ajut copilul în luarea deciziilor?”

Cel de-al doilea atelier din seria „La o cafea cu părinții” s-a axat pe utilizarea practicilor pozitive pentru a ajuta părinții să înțeleagă cum să motiveze adolescenții să depășească frica de a lua decizii de sine stătător. Atelierul a fost susținut de Sorina Petrică, psihoterapeută din România.

Creșterea nivelului de responsabilitate al adolescenților poate fi o adevărată provocare pentru părinți. Respectiv, în cadrul celui de-al doilea atelier, Sorina Petrică, a oferit părinților mai multe instrumente de direcționare a deciziilor adolescenților în beneficiul lor, pentru că procesul de luare a deciziilor se învață, iar adulții sunt cei care pot sprijini dezvoltarea acestor abilități de termen lung.

Părinții au aflat mai multe despre procesul de educare în materie de luare a deciziilor, în special „cum devine un adolescent un om matur care ia decizii corecte”. Psihologa a propus trei etape:

  • implicarea copiilor în procesul decizional, care trebuie să înceapă de la o vârstă fragedă, (delegarea anumitor responsabilități);
  • exersarea abilităților de rezolvare a problemelor (evitarea de a da sfaturi, ceea ce înseamnă că părinții nu le dau copiilor pește, dar îi învață să pescuiască);
  • delimitarea situațiilor în care părinții au puterea de decizie și situații în care adolescenții au un cuvânt de spus.

Atelierul a fost unul interactiv, iar părinții au fost implicați în discuții. Aceștia au reflectat asupra modului în care ei înșiși au învățat să ia decizii și câtă libertate au avut să o facă. De asemenea, psihoterapeuta a îndemnat părinții să facă o retrospectivă a deciziilor ce-i privește pe copiii lor și să înțeleagă cine optează, de fapt, pentru o anumită soluție în funcție de vârsta copilului: cine decidea lucruri precum pentru ce cursuri suplimentare să opteze, în ce să se îmbrace la școală, ce cluburi extracurriculare să frecventeze etc. când era copilul mic și cine decide acum, în adolescență.

Pe măsură ce copilul crește și ajunge la vârsta adolescenței, implicarea lor în luarea deciziilor privind propria viață este mai mare decât în perioadele anterioare (ex. vârsta pre-școlară). Acest lucru este important pentru ca adolescenții să fie antrenați, astfel încât, atunci când vor ajunge să fie maturi, să poată fi independenți în materie de luare a deciziilor”, a explicat psihoterapeuta. Totodată, în acest context, specialista a menționat că deciziile ce țin de siguranța adolescentului trebuie să rămână în continuare pe seama părinților.

Sorina Petrică susține că sunt mai multe moduri în care adolescenții pot fi implicați în luarea deciziilor. Printre trucurile care pot fi utilizate de către părinți se numără apelul la curiozitatea copilului, oferirea unui credit de încredere, comunicarea empatică cu copilul, provocarea interesului prin intermediul mai multor întrebări și încurajări etc.

Rolul părinților, la vârsta adolescenței, este de a oferi o bază sigură copilului care să îi permită de fiecare dată să plece și să revină în siguranță. Potrivit specialistei, părinții trebuie să fie acel far la care adolescenții să se întoarcă ori de câte ori simt nevoia.


Rezolvarea problemelor versus sfaturi

Specialista menționează că rezolvarea problemelor îi învață pe adolescenți să abordeze corect situațiile, să aibă o autonomie proprie în materie de luare a deciziilor, pe când sfaturile îi fac dependenți de opinia părintelui. Prin urmare, se crează o relație nesănătoasă în care copilul obține deprinderea de a se eschiva de la anumite responsabilități.

Uneori, părinții se implică prin oferirea sfaturilor reieșind din situațiile și observațiile pe care le-au făcut de-a lungul vieții. Experiența copilului adolescent, însă, poate să difere de cea a părintelui, respectiv sfatul poate să nu se plieze pe realitatea actuală a problemei, iar soluția propusă să fie una nepotrivită.

Părinții ar trebui să fie ghizii copiilor în materie de învățare a luării deciziilor corecte. La atelier, aceștia au aflat care sunt etapele de rezolvare a problemelor, un model util pe care să-l transmită adolescenților. În primul rând, problema trebuie definită, după care este imperială identificarea soluțiilor potențiale, dar și a consecințelor pentru fiecare soluție. Urmează etapa cea mai dificilă – „alegerea soluției” potrivite și, respectiv, luarea deciziei. Acest proces complex se încheie cu punerea în aplicare a soluției și evaluarea modului de rezolvare a problemei.

Totodată, psihoterapeuta a atins inclusiv o coardă sensibilă printre participanții la atelier și anume motivul pentru care aceștia ajung să dea sfaturi copiilor: dorința de a le ușura calea prin viață; dorința absolut nobilă ca adolescenții să nu treacă prin aceleași greșeli ca și părinții lor; teama că tinerii vor avea de suferit pe termen lung, dificultatea de a tolera greșelile copiilor.

Greșelile copiilor sunt un semn pentru adulți ca aceștia să înțeleagă gafele pe care le-au făcut în organizarea procesului de învățare pentru copil. Accentul trebuie pus pe reușitele copilului. Din păcate, încă se mai promovează rușinea pentru greșeli, ceea ce e incorect și trimite semnale eronate adolescentului. Cu cât tinerilor le e mai frică de greșeli, cu atât mai puțin se vor implica în luarea deciziilor și vor pasa această responsabilitate pe umerii altora”, a concluzionat psihoterapeuta.

Totodată, părinții au un rol cheie în dezvoltarea abilităților copiilor să ia decizii proprii. Specialista a subliniat că, pentru independența adolescenților, părinții trebuie să exerseze cu aceștia rezolvarea problemelor la momentul potrivit. De asemenea, este indicată facilitarea accesului tinerilor la persoane de încredere, acel far la care să se întoarcă ori de câte ori au nevoie. Respectiv, tot aici, psihoterapeuta a menționat crearea unui dialog deschis cu adolescenții în cadrul căruia părintele să fie entitatea care oferă informație și consiliere în legătură cu acea călătorie pe care o va face copilul în societate. În același context, părinții trebuie să aibă grijă să se autoeduce pentru a fi un exemplu de valori, abilități și obiective, pe care copilul să vrea să le însușească.

Părinții prezenți la eveniment au mai aflat despre diferența dintre atitudinea prietenoasă față de copil și prietenia cu adolescentul, cum pot să lucreze cu copiii perfecționiști și cum își pot susține copiii în explorarea lumii sociale.


Despre proiect:

Proiectul „Dezvoltarea abilităților de viață și a comportamentelor sănătoase în rândul elevilor și elevelor din învățământul profesional tehnic pentru o mai bună pregătire de angajare în câmpul muncii” are ca scop susținerea elevilor și elevelor din școlile profesional tehnice (inclusiv vulnerabili și cu dizabilități) să practice comportamente de sănătate reproductivă sigure și să adopte un stil de viață sănătos.

La finele proiectului, tinerii și tinerele din învățământul profesional tehnic, în special fetele, vor avea mai multe oportunități pentru angajarea în câmpul muncii și o perioadă redusă de tranziție pe piața muncii, prin dezvoltarea abilităților de viață și prin împuternicirea și convingerea acestora de a practica comportamente sigure și sănătoase.

Pentru a dezvolta abilitățile de viață și a încuraja comportamentele sigure și sănătoase ale tinerilor, Terre des hommes și-a propus să le ofere suport prin ateliere de formare a abilităților și comportamentelor pentru un mod sănătos de viață, sigure și non-violente. Totodată, Tdh Moldova oferă suport și părinților acestora prin organizarea întâlnirilor cu specialiștii din cadrul centrelor de sănătate prietenoase tinerilor, psihologi și psihoterapeuți care să le ofere răspunsuri la diverse întrebări. Astfel, părinții să fie aliați de încredere ai copiilor lor adolescenți, să-i poată încuraja să-și dezvolte abilități de viață și să contribuie la împuternicirea comportamentelor sigure.

Ştiri şi anunţuri

Publicat: 28.01.2022   
Terre des hommes Moldova, în cadrul Proiectului „Toleranță zero față de violența în familie în regiunile Cahul și Ungheni”, lansează prezentul Apel de propuneri de proiecte, pentru susținerea organizațiilor societății civile locale din regiunile Cahul și Ungheni în promovarea egalității de gen, prevenirea violenței domestice și împuternicirea fetelor și femeilor. Citeşte mai mult...
Publicat: 27.12.2021   
Pe parcursul lunii decembrie, tinerii educatori de la egal la egal (EEE) din 12 școli și colegii din învățământul profesional tehnic au desfășurat o campanie de promovare a modului sănătos de viață și deciziilor conștiente prin activități creative. Echipa EEE a Colegiului Agroindustrial din Rîșcani a ales ca subiect pentru campanie conștientizarea și prevenirea SIDA și a ITS. Citeşte mai mult...
Publicat: 20.12.2021   
Cel de-al treilea atelier din seria „La o cafea cu părinții” s-a axat pe bunăstarea psiho-emoțională a copiilor, cum pot părinții influența starea adolescenților și cum să comunice cu ei pentru a se auzi reciproc și avea o relație armonioasă, în ciuda provocărilor vârstei adolescente și a diferențelor dintre generații. Atelierul a fost susținut de psihologul Sergiu Toma. Citeşte mai mult...
Publicat: 16.12.2021   
În perioada noiembrie – decembrie a.c., Terre des hommes a organizat trei ateliere de informare dedicate părinților de adolescenți și susținute de psihologi și psihoterapeuți din Moldova și România. Discuțiile s-au focalizat pe aspecte legate de sănătatea psiho-emoțională a tinerilor și comunicarea eficientă dintre părinți și copii. Citeşte mai mult...
Publicat: 15.12.2021   
12 membri ai echipei Centrului de informații „GENDERDOC-M” și-au consolidat cunoștințele în domeniul protecției copiilor. Aceștia au participat, timp de trei zile – 25 noiembrie, 7 și 9 decembrie – la instruirea oferită de Fundația Terre des hommes privind sistemul de protecție a copilului în Republica Moldova. Citeşte mai mult...
Publicat: 10.12.2021   
Fundația Terre des hommes Moldova apreciază și salută decizia de ieri, 9 decembrie, a Parlamentului Republicii de a introduce termenul de bullying în Codul Educației. Considerăm că acesta este încă un pas important în protecția copiilor la nivel oficial. Citeşte mai mult...
Publicat: 09.12.2021   
Pe 8 decembrie, la Orhei, a avut loc lansarea primului Laborator de Alfabetizare Digitală din Republica Moldova, dedicat comunității de romi. Acum, toți cei care doresc să-și îmbunătățească abilitățile de lucru la computer, pot să o facă la Biblioteca Publică Raională „A. Donici”, care a fost dotată cu tehnică IT necesară, din partea Fundației Terre des hommes Moldova. Citeşte mai mult...
Publicat: 01.12.2021   
Rețeaua Educatorilor de la Egal la Egal și Consiliul Național al Elevilor din învățământul profesional tehnic și-au unit astăzi forțele în campania dedicată Zilei mondiale de combatere a HIV/SIDA. Aceștia au promovat printre colegi mesaje de conștientizate, abordând deschis subiecte considerate incomode și, de multe ori, rușinoase. Citeşte mai mult...
Publicat: 29.11.2021   
Peste 700 de persoane au participat la Conferința națională de capitalizare a proiectului „Eforturi comune de combatere a bullyingului în Moldova”. Evenimentul, organizat de Fundația Terre des hommes Moldova, a avut loc pe 25 noiembrie, în format online și a fost transmis live pe platformele sociale ale Tdh Moldova și UNICEF Moldova și pe 7 site-uri media. Citeşte mai mult...
Publicat: 26.11.2021   
85 de elevi și 73 de cadre didactice din cinci școli din localitățile Trinca (Edineț), Făleștii Noi (Fălești), Ștefănești (Florești), Grozești (Nisporeni) și Visoca (Soroca) au participat la focus grupul realizat de Terre des hommes Moldova pe parcursul lunii octombrie a.c. pentru a analiza situația privind violența de gen în școli. Citeşte mai mult...
Publicat: 09.11.2021   
Terre des hommes Moldova caută să contacteze un/o consultant/ă (grup de consultanți sau companie) care să ofere suport în consolidarea capacităților OSC-urilor partenere din regiunile Cahul și Ungheni în vederea implicării pro-active în inițiativele de promovare a egalității de gen și de combatere a violenței domestice. Citeşte mai mult...
Publicat: 03.11.2021   
Terre des hommes caută un/o ofițer de proiecte, proactiv/ă și orientat/ă spre rezultate, care să se alăture echipei din Moldova și să sprijine implementarea proiectelor Terre des hommes în Moldova. Citeşte mai mult...
Publicat: 22.10.2021   
You are a passionate Finance professional; you enjoy planning, working with financial reports and data. You are energetic, meticulous and organised. You are not afraid of working hard and you are looking for a meaningful job that will make a lasting impact? This challenge is for you. Citeşte mai mult...
Publicat: 20.10.2021   
Un colocviu internațional de trei zile intitulat ”Transnational Families in Focus” -”Familiile transnaționale în prim-plan” a avut loc în perioada 14-16 septembrie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, unde echipa proiectului CASTLE a invitat online oaspeți de prestigiu din mediul academic pentru a discuta despre înființarea „Centrului de cercetare pentru studiul familiilor transnaționale”. Citeşte mai mult...
Publicat: 29.09.2021   
Citeşte mai mult...
Publicat: 24.09.2021   
Terre des hommes Moldova este în căutarea unui /unei consultant/e sau a unei echipe de consultanți care să elaboreze un program de instruire inovativ pentru adolescenți (14 - 18 ani) în domeniul antreprenoriatului. Termen limită de depunere a dosarelor: 30 septembrie 2021 Citeşte mai mult...
Publicat: 24.08.2021   
Reprezentanțele din România, Moldova și Ucraina ale Fundației Terre des hommes și-au unit forțele pentru a colabora într-un proiect unic pentru a aduce schimbări pozitive privind violența de gen în școli – ACTIV (Acționează Împotriva Violenței). Citeşte mai mult...
Publicat: 05.08.2021   
You are a passionate Finance professional; you enjoy planning, working with financial reports and data. You are energetic, meticulous and organised. You are not afraid of working hard and you are looking for a meaningful job that will make a lasting impact? This challenge is for you. Citeşte mai mult...
Publicat: 29.07.2021   
Terre des hommes Moldova anunță un concurs de selectare a locațiilor (hotel, pensiune, bază de odihnă) pentru organizarea și desfășurarea Atelierelor de instruire pentru copii, tineri și profesioniști în cadrul proiectului Joboteca. Citeşte mai mult...
Publicat: 28.07.2021   
Peste 60 de tineri educatori de la egal la egal din 12 școli profesionale, colegii și centre de excelență din țară și-au consolidat cunoștinele și au deprins tehnici noi de lucru cu semenii în cadrul primei școli de vară destinate Rețelei Educatorilor de la Egal la Egal din învățământul profesional tehnic. Citeşte mai mult...

1 - 20 din 227


Utilizator (Email)
ParolăAi uitat parola?
Înregistrează-te


     

 Acest site a fost creat în cadrul proiectului „Dezvoltarea unei abordări comune a copiilor” implementat de Reprezentanţa Fundaţiei Elveţiene „Terre des hommes – Lausanne” în Republica Moldova. Proiectul este realizat cu asistenţa Programului „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Informaţia de pe site nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorilor.

 
© Terre des hommes Moldova 2013
Developed by Andrei Madan

 

PAGINA ÎN SUS