Română      Русскии

28.01.2022
Apel de propuneri de proiecte pentru sporirea gradului de implicare a structurilor societății civile locale din regiunile Cahul și Ungheni în promovarea egalității de gen, prevenirea violenței domestice și abilitarea fetelor/femeilor.
27.12.2021
„Te voi iubi, pozitiv(ă) sau negativ(ă).” Campania de promovare a modului sănătos de viață în 12 școli profesional-tehnice din țară
20.12.2021
Copiii vor să fie auziți. Cum construim relații armonioase între părinți și adolescenți?
17.12.2021
Adolescenții trebuie apreciați pentru reușitele lor. Cum pot încuraja părinții deciziile corecte la copiii adolescenți
16.12.2021
Cum comunic și cum soluționez conflictele cu copilul meu adolescent?

 

Prima pagină  »  Ştiri şi anunţuri
Ştiri şi anunţuri
Cum comunic și cum soluționez conflictele cu copilul meu adolescent?
Publicat: 16.12.2021   

Trăim într-o perioadă provocatoare din punct de vedere psiho-emoțional, iar importanța unei comunicări eficiente, asumarea responsabilităților și sănătatea mintală sunt subiecte tot mai frecvente în spațiul public. Pentru că adolescenții și adolescentele au nevoie să fie auziți și ascultați, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație, în parteneriat cu Terre des hommes Moldova, cu ajutorul financiar al Agenției Austriece pentru Dezvoltare și în parteneriat cu Ministerul Educație și Cercetării, desfășoară, în 12 școli profesionale și gimnazii din țară, proiectul „Dezvoltarea abilităților de viață și a comportamentelor sănătoase în rândul elevilor (elevelor) din învățământul profesional tehnic pentru o mai bună pregătire de angajare în câmpul muncii”.

În cadrul proiectului, în perioada noiembrie – decembrie, Terre des hommes a organizat trei ateliere de informare dedicate părinților de adolescenți și susținute de psihologi și psihoterapeuți din Moldova și România. Discuțiile s-au focalizat pe aspecte legate de sănătatea psiho-emoțională a tinerilor (tinerelor) și comunicarea eficientă dintre părinți și copii. Prin urmare, părinții care au participat la ateliere au aflat mai multe despre cum pot soluționa conflictele cu copiii adolescenți, cum să-și ajute copilul să deprindă abilitatea de a lua decizii de sine stătător și cum să aibă grijă de sănătatea mintală a adolescenților (adolescentelor), înțelegând particularitățile de vârstă ale acestora.

Sesiunea de informare: „Cum comunic și cum soluționez conflictele cu copilul meu?”

Comunicarea este o artă care merită și trebuie însușită, iar părinții ar trebui s-o stăpânească pe cât de bine posibil, pentru a interacționa eficient cu copiii lor și a le transmite modele solide de comunicare.

În primul atelier, psihologa Tatiana Turchină, șefa Centrului Formare Continuă a Universității de Stat din Moldova, a abordat subiectul comunicării eficiente dintre părinți și copii, cu accent pe rezolvarea conflictelor apărute în urma unei interacțiuni defectuoase. Sesiunea de informare s-a axat pe patru puncte cheie. Prin urmare, părinții au aflat:

  • de ce există o discrepanță între așteptările lor de la copil și așteptările adolescentului (adolescentei);
  • cum trebuie să fie transmis un mesaj ca acesta să nu traumeze și să fie decodificat corect;
  • care sunt cele mai frecvente cauze ale conflictelor dintre părinți și copii;
  • ce strategii de soluționare a conflictelor sunt bine-venite.

Așteptările părinților versus așteptările adolescenților (adolescentelor)

Adolescența este o etapă dificilă pentru copii, care trec printr-un șir de procese de transformare, fizice și emoționale, dar și pentru părinți, care nu reușesc mereu să facă față exploziilor de independență ale copiilor.

Din punctul de vedere al părinților, aceștia își doresc puține lucruri de la copiii lor, care li se par firești la această vârstă: responsabilitate, să nu le răspundă înapoi, să fie ascultători (ascultătoare), să facă ce li se spune, să nu cauzeze probleme, să fie muncitori (muncitoare), să aibă același nível de înțelegere a lucrurilor ca și adultul, să răspundă la întrebările adulților, să nu se enerveze etc. Totodată, aceste așteptări sunt adevărate provocări pentru adolescenții (adolescentele) care, în procesul de metamorfozare spre maturitate, au nevoie de intimitate, libertate și înțelegere. Prin urmare, așteptările adolescenților (adolescentelor) ar fi: să fie înțeleși (înțelese), să le fie respectată opinia, părinții să fie empatici, să le fie păstrată intimitatea, să li se accepte interesele, să fie apreciați (apreciate), să nu fie criticați (criticate), să li se pună mai puține întrebări, să li se ofere mai multă libertate în comunicare, să fie auziți (auzite).

Pentru părinți, așteptările adolescenților (adolescentelor) reprezintă, la rândul lor, o provocare.  Aceștia ar trebui să conștientizeze și să accepte că cel pe care îl consideră copil încă se află într-o etapă de descoperire de sine și de maturizare. Prin urmare, părinții nu mai pot dirija procesele din primul rând, ci trebuie să se retragă în culise, pentru a putea continua buna comunicare cu adolescenții (adolescentele). Totodată, cu părere de rău, prea mulți părinți s-au obișnuit cu rolul de regizori, iar procesul de adaptare la noua realitate ia mai mult timp.

Invitați să reflecteze asupra tuturor acestor aspecte, părinții au înțeles mai bine viziunile adolescenților (adolescentelor) și că, deși, aparent, au așteptări diferite, în esență, ambele părți își doresc aceleași lucruri: să fie auzite, să fie respectate, să li se aprecieze identitatea, afecțiunea și interesele pe care le au etc.

Oricând, în orice situație, noi comunicăm, chiar dacă nu transmitem acest mesaj prin intermediul limbajului verbal. Adulții dețin un control mai mare în procesul comunicării, pentru că dispun de competențe mai avansate, prin urmare, adulții sunt cei care trebuie să învețe să comunice corect, pentru a stabili o relație constructivă”, menționează psihologa.

Prin intermediul comunicării, părinții pot persuada adolescenții, iar acest instrument devine foarte important în mâini dibace. În acest sens, psihologa a explicat ponderea comunicării verbale, nonverbale și scrise, cu accent pe comunicarea nonverbală, care prevalează în transmiterea mesajelor, luând diferite forme: mimica, anturajul, modulația vocii, gesturile, tăcerea, lucrurile din jur, prezența etc.


Cum (nu) trebuie să fie transmise mesajele

Stările prin care trec părinții, dar și exemplele pe care le-au avut în copilăria lor, îi determină să recurgă la modele traumatizante, ineficiente și conflictuale de comunicare.

Psihologa a menționat că, în trecut, fără a avea o intenție negativă, a repetat instinctiv unele mesaje clișeice. Prin urmare, votul de încredere dat de copii a avut de suferit. Totodată, specialista menționează că este important ca părinții să conștientizeze la momentul potrivit modelele nocive pe care aleg să le urmeze și să găsească o soluție până nu e prea târziu. Mai mulți părinți au fost de acord că modelele pe care le utilizează nu sunt cele mai potrivite și au menționat că au reușit să se vadă în „oglindă” ascultând descrierile. Respectiv, aceștia și-au exprimat încântarea că au ocazia să studieze subiectul comunicării cu adolescenții (adolescentele) mai detaliat, pentru că își doresc o relație eficientă cu copiii lor.

Elementele care ar trebui să fie excluse din transmiterea mesajelor sunt: critica, etichetarea, abaterea, moralizarea, ordinele, folosirea în exces a întrebărilor, amenințările, pretinderea că părintele a înțeles ce vrea să spună copilul etc.

Prin amenințare, de exemplu, îi arătăm copilului nemulțumirea noastră, dar o facem în modul în care copilul se simte blamat, rușinat și vinovat. Nici moralizarea nu face parte dintr-o comunicare eficientă, aceasta nu va aduce un rezultat frumos în interacțiunea cu copilul nostru. Mulți părinți recurg la aceste strategii din frica de a nu pierde controlul asupra copilului, însă ajung să îndepărteze și mai mult copilul”, spune specialista. 

Printre „trucurile” de eficientizare ale comunicării cu adolescenții, psihologa a menționat: identificarea metodelor alternative de comunicare, apel la empatie, tratarea de la egal la egal, evitarea judecării, criticii și condiționării, definirea problemele, exprimarea sentimentelor (jignire, supărare, frică) etc.

 

Conflictele – cauzele și trucuri de rezolvare a acestora

Printre cele mai frecvente cauze ale conflictelor dintre părinți și adolescenți (adolescente) sunt: comunicarea defectuoasă, sisteme diferite de valori, percepțiile greșite, scopuri diferite, resursele limitate, adolescenții (adolescentele) devin mai independenți (independente) din punct de vedere emoțional, aceștia (acestea) doresc mai multă libertate și să negocieze anumite reguli etc. Prin urmare, cauzele conflictelor sunt diverse, iar sarcina părinților este nu să evite confruntările, dar să identifice din start necesitățile copilului și să încerce să găsească o soluție pe termen lung, pentru ca acestea să nu escaladeze.

Conflictul nu este rău sau bun, este un element constructiv al vieții. Acesta ne transmite un anumit mesaj pe care trebuie să-l decodificăm într-o manieră constructivă”, subliniază Tatiana Turchină.

Specialista a menționat mai multe strategii de soluționare a conflictelor. Pentru a avea o comunicare eficientă cu adolescenții, părinții ar trebui să fie atenți la atitudinea pe care o manifestă, să accepte diferențele, să dea dovadă de empatie, toleranță, să comunice asertiv, să-și regleze emoțiile, să aștepte momentul potrivit pentru a rezolva problema, deoarece conflictele cu adolescenții (adolescentele), în mare parte, nu sunt despre „cine are dreptate”, dar cum să creăm pace și armonie.


Despre proiect:

Proiectul „Dezvoltarea abilităților de viață și a comportamentelor sănătoase în rândul elevilor (elevelor) din învățământul profesional tehnic pentru o mai bună pregătire de angajare în câmpul muncii” are ca scop susținerea elevilor (elevelor) din școlile profesional tehnice (inclusiv vulnerabili și cu dizabilități) să practice comportamente de sănătate reproductivă sigure și să adopte un stil de viață sănătos.

La finele proiectului, tinerii (tinerele) din învățământul profesional tehnic, în special fetele, vor avea mai multe oportunități pentru angajarea în câmpul muncii și o perioadă redusă de tranziție pe piața muncii, prin dezvoltarea abilităților de viață și prin împuternicirea și convingerea acestora de a practica comportamente sigure și sănătoase.

Pentru a dezvolta abilitățile de viață și a încuraja comportamentele sigure și sănătoase ale tinerilor, Terre des hommes și-a propus să le ofere suport prin ateliere de formare a abilităților și comportamentelor pentru un mod sănătos de viață, sigure și non-violente. Totodată, Tdh Moldova oferă suport și părinților acestor tineri (tinere) prin organizarea întâlnirilor cu specialiștii (specialistele) din cadrul centrelor de sănătate prietenoase tinerilor, psihologi (psihologe) și psihoterapeuți (psihoterapeute) care să ofere răspunsuri la întrebările acestora. Astfel părinții să îi poată încuraja pe tineri (tinere) să își dezvolte abilitățile de viață și să contribuie la împuternicirea comportamentelor sigure.

Ştiri şi anunţuri

Publicat: 28.01.2022   
Terre des hommes Moldova, în cadrul Proiectului „Toleranță zero față de violența în familie în regiunile Cahul și Ungheni”, lansează prezentul Apel de propuneri de proiecte, pentru susținerea organizațiilor societății civile locale din regiunile Cahul și Ungheni în promovarea egalității de gen, prevenirea violenței domestice și împuternicirea fetelor și femeilor. Citeşte mai mult...
Publicat: 27.12.2021   
Pe parcursul lunii decembrie, tinerii educatori de la egal la egal (EEE) din 12 școli și colegii din învățământul profesional tehnic au desfășurat o campanie de promovare a modului sănătos de viață și deciziilor conștiente prin activități creative. Echipa EEE a Colegiului Agroindustrial din Rîșcani a ales ca subiect pentru campanie conștientizarea și prevenirea SIDA și a ITS. Citeşte mai mult...
Publicat: 20.12.2021   
Cel de-al treilea atelier din seria „La o cafea cu părinții” s-a axat pe bunăstarea psiho-emoțională a copiilor, cum pot părinții influența starea adolescenților și cum să comunice cu ei pentru a se auzi reciproc și avea o relație armonioasă, în ciuda provocărilor vârstei adolescente și a diferențelor dintre generații. Atelierul a fost susținut de psihologul Sergiu Toma. Citeşte mai mult...
Publicat: 17.12.2021   
Cel de-al doilea atelier din seria „La o cafea cu părinții” s-a axat pe utilizarea practicilor pozitive pentru a ajuta părinții să înțeleagă cum să motiveze adolescenții să depășească frica de a lua decizii de sine stătător. Atelierul a fost susținut de Sorina Petrică, psihoterapeută din România. Citeşte mai mult...
Publicat: 15.12.2021   
12 membri ai echipei Centrului de informații „GENDERDOC-M” și-au consolidat cunoștințele în domeniul protecției copiilor. Aceștia au participat, timp de trei zile – 25 noiembrie, 7 și 9 decembrie – la instruirea oferită de Fundația Terre des hommes privind sistemul de protecție a copilului în Republica Moldova. Citeşte mai mult...
Publicat: 10.12.2021   
Fundația Terre des hommes Moldova apreciază și salută decizia de ieri, 9 decembrie, a Parlamentului Republicii de a introduce termenul de bullying în Codul Educației. Considerăm că acesta este încă un pas important în protecția copiilor la nivel oficial. Citeşte mai mult...
Publicat: 09.12.2021   
Pe 8 decembrie, la Orhei, a avut loc lansarea primului Laborator de Alfabetizare Digitală din Republica Moldova, dedicat comunității de romi. Acum, toți cei care doresc să-și îmbunătățească abilitățile de lucru la computer, pot să o facă la Biblioteca Publică Raională „A. Donici”, care a fost dotată cu tehnică IT necesară, din partea Fundației Terre des hommes Moldova. Citeşte mai mult...
Publicat: 01.12.2021   
Rețeaua Educatorilor de la Egal la Egal și Consiliul Național al Elevilor din învățământul profesional tehnic și-au unit astăzi forțele în campania dedicată Zilei mondiale de combatere a HIV/SIDA. Aceștia au promovat printre colegi mesaje de conștientizate, abordând deschis subiecte considerate incomode și, de multe ori, rușinoase. Citeşte mai mult...
Publicat: 29.11.2021   
Peste 700 de persoane au participat la Conferința națională de capitalizare a proiectului „Eforturi comune de combatere a bullyingului în Moldova”. Evenimentul, organizat de Fundația Terre des hommes Moldova, a avut loc pe 25 noiembrie, în format online și a fost transmis live pe platformele sociale ale Tdh Moldova și UNICEF Moldova și pe 7 site-uri media. Citeşte mai mult...
Publicat: 26.11.2021   
85 de elevi și 73 de cadre didactice din cinci școli din localitățile Trinca (Edineț), Făleștii Noi (Fălești), Ștefănești (Florești), Grozești (Nisporeni) și Visoca (Soroca) au participat la focus grupul realizat de Terre des hommes Moldova pe parcursul lunii octombrie a.c. pentru a analiza situația privind violența de gen în școli. Citeşte mai mult...
Publicat: 09.11.2021   
Terre des hommes Moldova caută să contacteze un/o consultant/ă (grup de consultanți sau companie) care să ofere suport în consolidarea capacităților OSC-urilor partenere din regiunile Cahul și Ungheni în vederea implicării pro-active în inițiativele de promovare a egalității de gen și de combatere a violenței domestice. Citeşte mai mult...
Publicat: 03.11.2021   
Terre des hommes caută un/o ofițer de proiecte, proactiv/ă și orientat/ă spre rezultate, care să se alăture echipei din Moldova și să sprijine implementarea proiectelor Terre des hommes în Moldova. Citeşte mai mult...
Publicat: 22.10.2021   
You are a passionate Finance professional; you enjoy planning, working with financial reports and data. You are energetic, meticulous and organised. You are not afraid of working hard and you are looking for a meaningful job that will make a lasting impact? This challenge is for you. Citeşte mai mult...
Publicat: 20.10.2021   
Un colocviu internațional de trei zile intitulat ”Transnational Families in Focus” -”Familiile transnaționale în prim-plan” a avut loc în perioada 14-16 septembrie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, unde echipa proiectului CASTLE a invitat online oaspeți de prestigiu din mediul academic pentru a discuta despre înființarea „Centrului de cercetare pentru studiul familiilor transnaționale”. Citeşte mai mult...
Publicat: 29.09.2021   
Citeşte mai mult...
Publicat: 24.09.2021   
Terre des hommes Moldova este în căutarea unui /unei consultant/e sau a unei echipe de consultanți care să elaboreze un program de instruire inovativ pentru adolescenți (14 - 18 ani) în domeniul antreprenoriatului. Termen limită de depunere a dosarelor: 30 septembrie 2021 Citeşte mai mult...
Publicat: 24.08.2021   
Reprezentanțele din România, Moldova și Ucraina ale Fundației Terre des hommes și-au unit forțele pentru a colabora într-un proiect unic pentru a aduce schimbări pozitive privind violența de gen în școli – ACTIV (Acționează Împotriva Violenței). Citeşte mai mult...
Publicat: 05.08.2021   
You are a passionate Finance professional; you enjoy planning, working with financial reports and data. You are energetic, meticulous and organised. You are not afraid of working hard and you are looking for a meaningful job that will make a lasting impact? This challenge is for you. Citeşte mai mult...
Publicat: 29.07.2021   
Terre des hommes Moldova anunță un concurs de selectare a locațiilor (hotel, pensiune, bază de odihnă) pentru organizarea și desfășurarea Atelierelor de instruire pentru copii, tineri și profesioniști în cadrul proiectului Joboteca. Citeşte mai mult...
Publicat: 28.07.2021   
Peste 60 de tineri educatori de la egal la egal din 12 școli profesionale, colegii și centre de excelență din țară și-au consolidat cunoștinele și au deprins tehnici noi de lucru cu semenii în cadrul primei școli de vară destinate Rețelei Educatorilor de la Egal la Egal din învățământul profesional tehnic. Citeşte mai mult...

1 - 20 din 227


Utilizator (Email)
ParolăAi uitat parola?
Înregistrează-te


     

 Acest site a fost creat în cadrul proiectului „Dezvoltarea unei abordări comune a copiilor” implementat de Reprezentanţa Fundaţiei Elveţiene „Terre des hommes – Lausanne” în Republica Moldova. Proiectul este realizat cu asistenţa Programului „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Informaţia de pe site nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorilor.

 
© Terre des hommes Moldova 2013
Developed by Andrei Madan

 

PAGINA ÎN SUS