Română      Русскии

01.12.2021
Campanie de conștientizare privind HIV/SIDA promovată de tinerii din învățământul profesional tehnic
26.11.2021
Elevii și profesorii despre violența între copii la școală: un fenomen omniprezent
09.11.2021
Contractarea serviciilor de consultanță pentru consolidarea capacităților OSC-urilor partenere din regiunile Cahul și Ungheni în vederea implicării pro-active în inițiativele de promovare a egalității de gen și de combatere a violenței domestice
03.11.2021
Ofițer de proiecte
22.10.2021
Terre des hommes is looking for Finance Officer in Moldova
Prima pagină  »  Ştiri şi anunţuri
Ştiri şi anunţuri
Cercetători și profesori din Europa, implicați în pregătirea unui Centru de cercetare a famiilor transnaționale la Cluj
Publicat: 20.10.2021   

Un colocviu internațional de trei zile intitulat ”Transnational Families in Focus” -”Familiile transnaționale în prim-plan” a avut loc în perioada 14-16 septembrie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, unde echipa proiectului CASTLE a invitat online oaspeți de prestigiu din mediul academic pentru a discuta despre înființarea „Centrului de cercetare pentru studiul familiilor transnaționale”. La întâlnire au luat parte delegați ai guvernelor și instituțiilor de stat din România, Republica Moldova, Ucraina și Portugalia, partenerii academici din proiect: Institutul Ucrainean pentru Cercetare Socială Oleksandr Yaremenko și Academia de Științe Economice a Republicii Moldova, partenerii ONG: Terre des Hommes România, Moldova și Ukraina, precum și numeroși invitați din partea rețelei academice și civile ale centrului. Acesta s-a desfășurat în mod hibrid - anume în spațiul online și în locațiile fizice ale celor trei parteneri academici, cu prezență online de grup.

Organizatorul principal al evenimentului a fost Viorela Telegdi-Csetri, manager de proiect, iar coordonatorul principal, Áron Telegdi-Csetri, manager de cercetare.

Această întâlnire a fost o oportunitate pentru o consultare cu părțile instituționale interesate, pe tema acțiunii și rețelei de centre și proiecte conexe.

Au avut intervenții specialiști și invitați de la instituții de prestigiu, precum:

 • Victor Cebotari, Strategic Advisor to the Vice-Rector for Academic Affairs, University of Luxembourg, care a vorbit despre ” Familiile transnaționale și copiii „lăsați în urmă. Dovezi și lacune”
 • Edit Frenyó, Max Weber Postdoctoral Fellow - European University Institute, care a prezentat „Provocări ale cercetării și promovării intereselor familiilor transnaționale din UE”
 • Beatrice Scutaru, Lecturer in International History, Maynooth University, Ireland, „Copii în migrație: reflecții asupra „vulnerabilității” și „interesului superior al copilului”
 • Daniela Sime, Profesor, University of Strathclyde Glasgow, „O problemă a drepturilor: promovarea participării copiilor și tinerilor la cercetarea migrației familiale ”
 • Neda Deneva Faje, Researcher, Babeș-Bolyai University, „Familii transnaționale și hipermobilitatea est-europeană ”
 • Alina Botezat, Senior Researcher, Academia Română, Iași, România, a vorbit despre „Impactul migrației părinților asupra rezultatelor educaționale și psihosociale ale copiilor rămași: dovezi din România”
 • Sergiu Bălțătescu, Professor Habil. Sociologie, Universitatea din Oradea, a arătat diferențele între „Copii lăsați acasă de părinți migranți în șase țări din Europa de Est”

Cele trei sesiuni de lucru din cadrul evenimentului au fost coordonate de trei doamne cercetătoare de la Universitatea Babeș-Bolyai: o sesiune despre instrumentele acestei cercetări inedite, coordonată de Iulia Hossu, o sesiune despre implicarea familiilor transnaționale în calitate de co-cercetători în cercetare -coordonată de Éva László , iar o a treia sesiune despre viziunea și scopul „Centrului de Cercetare pentru studiul familiilor transnaționale” de  Mihaela Hărăguș.

Nucleul întâlnirii a fost consultarea cu alți specialiști / cercetători pe tema viziunii acestui centru care va fi înființat în premieră în România în cadrul proiectului CASTLE, cu scopul de a produce cercetări de înaltă calitate și a servi la consolidarea durabilă a cercetării privind relația dintre migrația forței de muncă și protecția copilului.

Astfel, la această întâlnire s-au alăturat echipei CASTLE și au contribuit cu opinii și sugestii în sprijinul Centrului:

 • Weronika Kloc-Nowak (Centre of Migration Research, University of Warsaw, Poland)
 • Helena Grangiea (ProChild CoLAB, Portugal)
 • Asgeir Falch-Eriksen (Social Exclusion and Globalisation Academic Unit, Oslo Metropolitan University, Norway; Centre for Advanced Research on Integrity, Rights and Inclusion of the Child / CIRIC, Tallinn University, Estonia; Centre for Research on Discretion and Paternalism / DIPA, University of Bergen, Norway)
 • Polina Palash (CAREWELL TF Project, UK, France, Spain, Sweden)
 • Neda Deneva Faje (EuroCare Network)
 • Monica Șerban (Romanian Network for Migration Studies)
 • George Jiglău (Centre for the Study of Democracy, BBU, Romania)
 • Anatolie Coșciug (Romanian Center for Comparative Migration Studies, BBU, Romania)

Printre scopurile finale al acțiunii CASTLE  se numără acela de a avea autorități naționale bine pregătite, care cunosc recomandările tehnice de politică ce trebuie încorporate pentru a sprijini familiile transnaționale, împreună cu îmbunătățirea cadrelor politice și juridice privind migrația și mobilitatea în Moldova și Ucraina și informarea familiilor transnaționale cu privire la măsurile care trebuie luate înainte de plecare, precum și la întoarcere, pentru a proteja într-o mai mare măsură copiii de impactul negativ al migrației.

În vederea acestor scopuri, au fost impllicați delegați ai mediului instituțional și civil din cele trei țări partenere precum și state membre UE co-interesate:

 • Igor Chișca (Directorul Direcţiei de politici de protecție a drepturilor copilului și familiilor cu copii, Ministerul Muncii și Protecției Sociale din Republica Moldova)
 • Constanța Gaideu (Consultant, Direcţiei de politici de protecție a drepturilor copilului și familiilor cu copii, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Republica Moldova)
 • Anastasia Zaharia (Consultant, Directia politici ocupationale si de reglementare a migratiei, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Republica Moldova)
 • Anna Gherganova (Director, Consultant  Directia politici ocupationale si de reglementare a migratiei / Ministerul Muncii și Protecției Sociale, RepublicaMoldova)
 • Corina Marinescu (Senior Councilor, ANDPDCA, Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, Romania)
 • Natalia Chudaeva (Mariupol Social Services, Ukraine)
 • Sonia Jesus (Immigration and Border Service, Portugal)
 • Katerina Cherepackha (Președinte, La Strada, Ucraina)
 • Anca Stamin (Project Manager, Salvați Copiii Romania)

Acțiunea CASTLE (Copii lăsați în urmă de migrația forței de muncă) este co-finanțată de Uniunea Europeană, contractată de ICMPD   (Centrul Internațional pentru Dezvoltarea Politicilor de Migrație) prin MPF ​​(Migration Partnership Facility) și se desfășoară în perioada 15 iunie 2021 - 15 decembrie 2023. Conținutul acestui articol este responsabilitatea exclusivă a partenerilor care implementează acțiunea CASTLE și nu poate fi în nicio situație considerat ca reflectând poziția Uniunii Europene și cea a ICMPD.

Ştiri şi anunţuri

Publicat: 01.12.2021   
Rețeaua Educatorilor de la Egal la Egal și Consiliul Național al Elevilor din învățământul profesional tehnic și-au unit astăzi forțele în campania dedicată Zilei mondiale de combatere a HIV/SIDA. Aceștia au promovat printre colegi mesaje de conștientizate, abordând deschis subiecte considerate incomode și, de multe ori, rușinoase. Citeşte mai mult...
Publicat: 26.11.2021   
85 de elevi și 73 de cadre didactice din cinci școli din localitățile Trinca (Edineț), Făleștii Noi (Fălești), Ștefănești (Florești), Grozești (Nisporeni) și Visoca (Soroca) au participat la focus grupul realizat de Terre des hommes Moldova pe parcursul lunii octombrie a.c. pentru a analiza situația privind violența de gen în școli. Citeşte mai mult...
Publicat: 09.11.2021   
Terre des hommes Moldova caută să contacteze un/o consultant/ă (grup de consultanți sau companie) care să ofere suport în consolidarea capacităților OSC-urilor partenere din regiunile Cahul și Ungheni în vederea implicării pro-active în inițiativele de promovare a egalității de gen și de combatere a violenței domestice. Citeşte mai mult...
Publicat: 03.11.2021   
Terre des hommes caută un/o ofițer de proiecte, proactiv/ă și orientat/ă spre rezultate, care să se alăture echipei din Moldova și să sprijine implementarea proiectelor Terre des hommes în Moldova. Citeşte mai mult...
Publicat: 22.10.2021   
You are a passionate Finance professional; you enjoy planning, working with financial reports and data. You are energetic, meticulous and organised. You are not afraid of working hard and you are looking for a meaningful job that will make a lasting impact? This challenge is for you. Citeşte mai mult...
Publicat: 29.09.2021   
Citeşte mai mult...
Publicat: 24.09.2021   
Terre des hommes Moldova este în căutarea unui /unei consultant/e sau a unei echipe de consultanți care să elaboreze un program de instruire inovativ pentru adolescenți (14 - 18 ani) în domeniul antreprenoriatului. Termen limită de depunere a dosarelor: 30 septembrie 2021 Citeşte mai mult...
Publicat: 24.08.2021   
Reprezentanțele din România, Moldova și Ucraina ale Fundației Terre des hommes și-au unit forțele pentru a colabora într-un proiect unic pentru a aduce schimbări pozitive privind violența de gen în școli – ACTIV (Acționează Împotriva Violenței). Citeşte mai mult...
Publicat: 05.08.2021   
You are a passionate Finance professional; you enjoy planning, working with financial reports and data. You are energetic, meticulous and organised. You are not afraid of working hard and you are looking for a meaningful job that will make a lasting impact? This challenge is for you. Citeşte mai mult...
Publicat: 29.07.2021   
Terre des hommes Moldova anunță un concurs de selectare a locațiilor (hotel, pensiune, bază de odihnă) pentru organizarea și desfășurarea Atelierelor de instruire pentru copii, tineri și profesioniști în cadrul proiectului Joboteca. Citeşte mai mult...
Publicat: 28.07.2021   
Peste 60 de tineri educatori de la egal la egal din 12 școli profesionale, colegii și centre de excelență din țară și-au consolidat cunoștinele și au deprins tehnici noi de lucru cu semenii în cadrul primei școli de vară destinate Rețelei Educatorilor de la Egal la Egal din învățământul profesional tehnic. Citeşte mai mult...
Publicat: 27.07.2021   
Fundația Terre des hommes Moldova (Tdh) anunță, în cadrul proiectului „Hub-ul pentru Protecția Copilului – ChildHub”, concurs de selectare a unei instituții/organizații care să găzduiască un „Laborator de alfabetizare digitală – LAD” pentru beneficiari din categoriile social vulnerabile, inclusiv pentru persoanele de etnie romă. Citeşte mai mult...
Publicat: 03.06.2021   
Aproape 400 de adolescenți din toată țara au contribuit, atât în calitate de participanți, dar și ca experți la „Analiza privind necesitățile copiilor pentru a se simți în siguranță și a avea o școală fără bullying”, realizată de Terre des hommes Moldova. Pe 1 iunie, de ziua lor, la conferința „STOP BULLYING ÎN ȘCOLI: recomandările copiilor”, copiii au purtat un dialog deschis cu autoritățile, profesorii și părinții despre problemele pe care le-au identificat și soluțiile pe care le văd ei pentru o școală fără bullying. Citeşte mai mult...
Publicat: 25.05.2021   
Peste 3000 de elevi din țară vor beneficia de orientare profesională în cadrul programului inovativ JOBOTECA. Timp de trei ani aceștia vor avea parte de programe de instruire, mentorat și internship-uri, pentru a-și dezvolta și consolida competențele necesare pentru a face o alegere de carieră potrivită. Citeşte mai mult...
Publicat: 21.05.2021   
Fundația Terre des hommes Moldova vă invită la evenimentul de lansare a proiectului „JOBOTECA - program pilot de pregătire a tinerilor din Moldova pentru piața muncii”. Citeşte mai mult...
Publicat: 06.05.2021   
UNICEF Moldova, în colaborare cu organizația de protecție a drepturilor copilului Terre des hommes Moldova și cu aplicația de apeluri și mesaje Viber, a lansat pachetul de stickere „Explozie de emoții”, în care roboțelul Robert și prietenii săi exprimă o gamă variată de emoții și mesaje empatice. Atât abțibildurile virtuale, cât și mesajele, au fost elaborate în colaborare cu Grupul consultativ al copiilor al Tdh Moldova. Citeşte mai mult...
Publicat: 29.04.2021   
Între 19 și 23 aprilie a avut loc instruirea „Gestionarea situațiilor de bullying care se manifestă în contextul școlar”, organizată de Terre des hommes Moldova în care și-au consolidat cunoștințele și competențele 124 de profesioniști care direct sau indirect sunt implicați în intervenția situațiilor de bullying. Citeşte mai mult...
Publicat: 26.04.2021   
Ce simte un copil supus bullying-ului? Ce poate face acesta pentru a ieși din situație și la cine să apeleze? Cum pot opri martorii o situație de bullying? Ce ar trebui să facă părinții și școala pentru a proteja copiii de bullying? Fundația Terre des hommes Moldova a lansat un video prin care aduce în atenția publică vocea copiilor privind pericolele bullying-ului și soluțiile pe care le văd copiii pentru a opri acest fenomen în școli. Citeşte mai mult...
Publicat: 21.04.2021   
Terre des hommes Moldova caută un cercetător/ o cercetătoare sau o echipă de cercetători cu o experiență considerabilă în cercetare, pentru a face o analiză a mediului de afaceri în raioanele partenere, a disponibilității lor de a stabili parteneriate cu școala și de a susține tinerii în programe de stagiu. Citeşte mai mult...
Publicat: 20.04.2021   
În prima jumătate a lunii aprilie (2, 9, 16 aprilie) Terre des hommes Moldova a oferit un set de instruiri pentru profesioniștii din cadrul CRAP/SAP și OLSDÎ în vederea fortificării cunoștințelor în domeniul prevenirii și combaterii bullying-ului în școli. Cei peste 100 de profesioniști au explorat în aceste zile următoarele subiecte de bază: bullying -repere conceptuale, prevenirea, identificarea, intervenția și monitorizarea în situație de bullying. Citeşte mai mult...

1 - 20 din 218


Utilizator (Email)
ParolăAi uitat parola?
Înregistrează-te
PAGINA ÎN SUS