Română      Русскии

01.10.2021
Proiectul „Toleranță zero față de violența în familie în regiunile Cahul și Ungheni”
29.09.2021
Servicii de consultanță: analiza necesităților de consolidare a capacităților OSC-urilor partenere din regiunile Cahul și Ungheni
24.09.2021
Anunț de angajare! Consultant/ă sau o echipă de consultanți care să elaboreze un program de instruire inovativ pentru adolescenți în domeniul antreprenoriatului
24.08.2021
Să combatem ACTIV violența de gen în școală
05.08.2021
Terre des hommes is looking for Finance Officer in Moldova
Prima pagină  »  Ştiri şi anunţuri
Ştiri şi anunţuri
Peste 3000 de elevi vor beneficia de programul inovativ JOBOTECA
Publicat: 25.05.2021   

Chișinău, 25 mai 2021

Peste 3000 de elevi din țară vor beneficia de orientare profesională în cadrul programului inovativ JOBOTECA. Timp de trei ani aceștia vor avea parte de programe de instruire, mentorat și internship-uri, pentru a-și dezvolta și consolida competențele necesare pentru a face o alegere de carieră potrivită.

Fundația Terre des hommes – reprezentanța din Moldova și cea din România -  a lansat ieri, 24 mai, proiectul „Joboteca – program pilot de pregătire a tinerilor din Moldova pentru piața muncii”, pe care urmează să-l implementeze, între 2021 și 2024, în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova. Proiectul are o valoare totală de 1 110 396 euro și este co-finanțat de Uniunea Europeană în proporție de 90%.

25 de școli, din raioanele Soroca, Călărași, Nisporeni, Strășeni și Căușeni, au fost selectate pentru a face parte din noul program, urmând fiecare să beneficieze de amenajarea și dotarea unei joboteci.

„JOBOTECA – sau job libraries în engleză, deci, biblioteci de carieră – sunt niște spații prietenoase tinerilor pe care le vom crea în cadrul școlilor, echipate cu toate uneltele necesare petru instruiri, astfel încât tinerii să facă cunoștință cu diversele parcursuri de carieră. În aceste spații ne dorim să implementăm un program pilot de creștere a competențelor tinerilor – competențe profesionale, digitale și abilități de viață”, a explicat Elena Madan, director Terre des hommes Moldova, în deschiderea evenimentului de lansare, esența conceptului de jobotecă și intenția proiectului.

Proiectul JOBOTECA va cuprinde dezvoltarea unui program pilot amplu, care va aborda problema șomajului și emigrării printre tineri într-o manieră holistică, lucrând atât cu tinerii și școlile, cât și cu posibilii angajatori și comunitățile locale în ansamblu. Astfel, proiectul își propune să îmbunătățească accesul tinerilor din Moldova la piața muncii și, implicit, să reducă șomajul acestora și migrația pentru muncă.

Pe lângă crearea jobotecilor în școli, unde elevii vor participa la activități online și offline pentru a-și consolida competențele digitale și antreprenoriale și vor primi consiliere în carieră, aceștia vor mai beneficia de:

  • școli de vară vocaționale;
  • cel puțin 15 inițiative locale care vor iniția și implementa proiecte de integrare a tinerilor în activitățile economice locale;
  • programe de internship-uri în cadrul organizațiilor, companiilor sau afacerilor locale;
  • testarea unei meserii ca parte a campaniei „Ziua Ștafetei”.

Până la sfârșitul programului, cel puțin 700 de tineri vor avea ocazia să testeze meseria la care visează –  fie printr-un program de stagiu, fie vor experimenta, pentru o zi, un job în cadrul campaniei „Ziua Ștafetei”, ce va avea loc în anii 2022 și 2023.

„Ziua Ștafetei” este o campanie consacrată în România, fiind desfășurată de Terre des hommes România de zece ani deja. Campania este dedicată copiilor și tinerilor de 11 – 18 ani și le oferă acestora șansa de a experimenta, timp de o zi, profesia unui adult.

Noi ne mândrim cu această campanie, pentru că promovează, la nivel național, respectarea drepturilor copiilor, în special dreptul de a participa activ în societate și, de asemenea, încurajează mentoratul”, a spus Raluca Condruț, manager de progam la Tdh România.

Andrei, un student de 19 ani, este voluntar la Tdh România și a participant la două ediții ale campaniei. El a povestit că, fiind în clasa a XII-a și într-un moment de incertitudine, anume această experiență l-a ajutat să ia decizia în privința viitorului său: „Ziua Ștafetei” a fost momentul care m-a ajutat să decid ce vreau să fac de acum înainte.”

Andrei a îndrumat adolescenții din Moldova care urmează să participe în programele de stagiu să se bucure la maxim de experiență, să-și aleagă meseria pe care și-o doresc, pentru că acolo își vor da seama cu adevărat dacă asta e ce vor să facă pe viitor și i-a încurajat să fie cât mai deschiși și să pună cât mai multe întrebări, să nu aibă rețineri, pentru a afla cât mai multe și a lua decizia corectă.

Prezentă la eveniment, Natalia Grîu, secretar de stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a subliniat importanța proiectului pentru viitorul tinerilor: „Ne propunem pentru următoarea perioadă să avem o implicare cât mai activă a tinerilor în viața socială, împuternicirea și capacitarea lor, ca vocea lor să fie auzită și viitorul lor să fie proiectat conform doleanțelor și viziunilor acestora”.

Secretarul de stat a menționat că „un element încă vulnerabil la nivel de sistem este capacitatea tinerilor de a-și identifica conștient, asumat și responsabil propriul parcurs. Ei au nevoie de ghidare în carieră, au nevoie să conștientizeze la ce sunt buni și care sunt acele competențe și aptitudini speciale pe care ar putea să le valorifice. De aceea, mizăm foarte mult ca instituțiile beneficiare în cadrul acestui proiect să ne poată oferi răspunsuri și soluții pe care să le putem implementa la nivel de sistem.”

Reprezentantul Delegației Uniunii Europene, Magdalena Mueller-Uri, Șefa Departamentului Operațiuni, și-a exprimat încântarea că proiectul Joboteca are din start susținerea Ministerului Educației, accentuând că șomajul printre tineri este o problemă nu doar în Moldova.

Uniunea Europeană a fost și va continua să fie un partener de încredere al Republicii Moldova în sprijinirea modernizării sectoarelor educației, cercetării și educației profesionale. Acesta este un factor esențial către abilitarea tinerilor și dezvoltarea economică a țării. Am sprijinit numeroase proiecte și inițiative în ultimii 10 ani în această direcție. Mă bucur să văd că aveți o colaborare cu instituțiile locale din sectorul educației în acest proiect și, pentru că vă propuneți ca acest program să fie preluat la nivel național, sunt fericită să văd, de la bun început, susținerea Ministerului. Sperăm că JOBOTECA va fi un alt pas în calea modernizării politicilor de educație și ocupare a forței de muncă în Moldova”, a spus doamna Mueller-Uri.

Necesitatea unui program de educație și îndrumare profesională pentru tineri a fost recunoscută și la nivel local. Angela Mușenco, șefa Direcției Învățământ Soroca a confirmat că există probleme de adaptare a absolvenților la realitățile sociale și economice, iar școala are nevoie de programe de colaborare cu mediul de afaceri, pentru a le oferi tinerilor cadrul potrivit pentru un parcurs profesional.

„Din 800 de absolvenți ai treptei gimnaziale din 2020, cam 80 de elevi nu și-au continuat studiile. Ne dăm seama foarte bine că acești elevi riscă să se transforme într-o forță de muncă ieftină, necalificată. De aceea considerăm că acest proiect ne-ar permite nu doar să diminuăm numărul de elevi fără o profesie, dar avem mari așteptări și să învățăm cum să colaborăm cu agenții economici din teritoriu, ca ulterior să ajutăm elevii să îmbrățișeze o meserie”, a spus șefa Direcției Învățământ.

Pentru a ilustra și a face liantul între tinerii care au nevoie de ghidare profesională și mediul de afaceri, Rusaln Cojocaru, proprietarul unei rețele de cafenele și restaurante, a povestit cum susține afacerea sa tinerii. Peste două treimi dintre angajații în rețelele sale sunt tineri până în 22 de ani. Pentru mulți tineri, un job într-o cafenea sau într-un restaurant, „este prima experiență de angajare și pentru noi reprezintă o mare responsablitate, pentru că acești oameni își fac o impresie, posibil pentru tot restul vieții, despre modul în care funcționează o companie, care sunt valorile ei. Orice antreprenor poartă o responsabilitate mare pentru echipă, în special pentru tineri”, este de părere antreprenorul.

Pe lângă afacerile sale de succes, Ruslan Cojocaru este cunoscut pentru abordarea sa unică și programele de mentorat. Proprietarul a povestit că, pe lângă dezvoltarea profesională, el pune un accent mare și pe dezvoltarea personală a angajaților și a competențelor soft, precum comunicare, life management, finanțe personale etc. Totodată, scopul și viziunea sa este să mențină tinerii în țară prin joburi atractive și interesante.

Educarea și formarea de antreprenori printre tineri este o altă direcție în care Ruslan investește, „deoarece ei sunt forța motrice a oricărei economii. Eu cred că fiecare om are o doză de antreprenor în el și e firesc tinerii să testeze această vocație. Aceasta este una dintre misiunile mele, să ajut oamenii să-și încerce viziunea și misiunea de antreprenor”.

--------

Fundația Terre des hommes este cea mai importantă organizație elvețiană de ajutorare a copiilor. Fondată în 1960, organizația participă anual la eforturile internaționale de a îmbunătăți calitatea vieții a milioane de copii din întreaga lume și a familiilor acestora în mai mult de 40 de țări. Programele organizației sunt orientate spre asigurarea ca toți copiii și tinerii să beneficieze de un sistem care să le poată garanta protecția, dezvoltarea și implicarea în procesele sociale, educaționale, culturale și de sănătate care îi privesc.

 

Ştiri şi anunţuri

Publicat: 29.09.2021   
Citeşte mai mult...
Publicat: 24.09.2021   
Terre des hommes Moldova este în căutarea unui /unei consultant/e sau a unei echipe de consultanți care să elaboreze un program de instruire inovativ pentru adolescenți (14 - 18 ani) în domeniul antreprenoriatului. Termen limită de depunere a dosarelor: 30 septembrie 2021 Citeşte mai mult...
Publicat: 24.08.2021   
Reprezentanțele din România, Moldova și Ucraina ale Fundației Terre des hommes și-au unit forțele pentru a colabora într-un proiect unic pentru a aduce schimbări pozitive privind violența de gen în școli – ACTIV (Acționează Împotriva Violenței). Citeşte mai mult...
Publicat: 05.08.2021   
You are a passionate Finance professional; you enjoy planning, working with financial reports and data. You are energetic, meticulous and organised. You are not afraid of working hard and you are looking for a meaningful job that will make a lasting impact? This challenge is for you. Citeşte mai mult...
Publicat: 29.07.2021   
Terre des hommes Moldova anunță un concurs de selectare a locațiilor (hotel, pensiune, bază de odihnă) pentru organizarea și desfășurarea Atelierelor de instruire pentru copii, tineri și profesioniști în cadrul proiectului Joboteca. Citeşte mai mult...
Publicat: 28.07.2021   
Peste 60 de tineri educatori de la egal la egal din 12 școli profesionale, colegii și centre de excelență din țară și-au consolidat cunoștinele și au deprins tehnici noi de lucru cu semenii în cadrul primei școli de vară destinate Rețelei Educatorilor de la Egal la Egal din învățământul profesional tehnic. Citeşte mai mult...
Publicat: 27.07.2021   
Fundația Terre des hommes Moldova (Tdh) anunță, în cadrul proiectului „Hub-ul pentru Protecția Copilului – ChildHub”, concurs de selectare a unei instituții/organizații care să găzduiască un „Laborator de alfabetizare digitală – LAD” pentru beneficiari din categoriile social vulnerabile, inclusiv pentru persoanele de etnie romă. Citeşte mai mult...
Publicat: 03.06.2021   
Aproape 400 de adolescenți din toată țara au contribuit, atât în calitate de participanți, dar și ca experți la „Analiza privind necesitățile copiilor pentru a se simți în siguranță și a avea o școală fără bullying”, realizată de Terre des hommes Moldova. Pe 1 iunie, de ziua lor, la conferința „STOP BULLYING ÎN ȘCOLI: recomandările copiilor”, copiii au purtat un dialog deschis cu autoritățile, profesorii și părinții despre problemele pe care le-au identificat și soluțiile pe care le văd ei pentru o școală fără bullying. Citeşte mai mult...
Publicat: 21.05.2021   
Fundația Terre des hommes Moldova vă invită la evenimentul de lansare a proiectului „JOBOTECA - program pilot de pregătire a tinerilor din Moldova pentru piața muncii”. Citeşte mai mult...
Publicat: 06.05.2021   
UNICEF Moldova, în colaborare cu organizația de protecție a drepturilor copilului Terre des hommes Moldova și cu aplicația de apeluri și mesaje Viber, a lansat pachetul de stickere „Explozie de emoții”, în care roboțelul Robert și prietenii săi exprimă o gamă variată de emoții și mesaje empatice. Atât abțibildurile virtuale, cât și mesajele, au fost elaborate în colaborare cu Grupul consultativ al copiilor al Tdh Moldova. Citeşte mai mult...
Publicat: 29.04.2021   
Între 19 și 23 aprilie a avut loc instruirea „Gestionarea situațiilor de bullying care se manifestă în contextul școlar”, organizată de Terre des hommes Moldova în care și-au consolidat cunoștințele și competențele 124 de profesioniști care direct sau indirect sunt implicați în intervenția situațiilor de bullying. Citeşte mai mult...
Publicat: 26.04.2021   
Ce simte un copil supus bullying-ului? Ce poate face acesta pentru a ieși din situație și la cine să apeleze? Cum pot opri martorii o situație de bullying? Ce ar trebui să facă părinții și școala pentru a proteja copiii de bullying? Fundația Terre des hommes Moldova a lansat un video prin care aduce în atenția publică vocea copiilor privind pericolele bullying-ului și soluțiile pe care le văd copiii pentru a opri acest fenomen în școli. Citeşte mai mult...
Publicat: 21.04.2021   
Terre des hommes Moldova caută un cercetător/ o cercetătoare sau o echipă de cercetători cu o experiență considerabilă în cercetare, pentru a face o analiză a mediului de afaceri în raioanele partenere, a disponibilității lor de a stabili parteneriate cu școala și de a susține tinerii în programe de stagiu. Citeşte mai mult...
Publicat: 20.04.2021   
În prima jumătate a lunii aprilie (2, 9, 16 aprilie) Terre des hommes Moldova a oferit un set de instruiri pentru profesioniștii din cadrul CRAP/SAP și OLSDÎ în vederea fortificării cunoștințelor în domeniul prevenirii și combaterii bullying-ului în școli. Cei peste 100 de profesioniști au explorat în aceste zile următoarele subiecte de bază: bullying -repere conceptuale, prevenirea, identificarea, intervenția și monitorizarea în situație de bullying. Citeşte mai mult...
Publicat: 14.04.2021   
Fundația Terre des hommes România, alături de Terre des hommes Moldova (Tdh), anunță un CONCURS de selectare a 24 de instituții de învățământ general din 5 raioane: Soroca, Călărași, Nisporeni, Strășeni și Căușeni, pentru implicarea în proiectul „JOBOTECA – program pilot de pregătire a tinerilor din Moldova pentru piața muncii” - proiect finanțat de Uniunea Europeană (UE) Citeşte mai mult...
Publicat: 01.04.2021   
Terre des hommes Moldova este în căutarea unei persoane cu experiență pentru a elabora un ghid metodologic pentru educatorii de la egal la egal din școlile profesional tehnice. Citeşte mai mult...
Publicat: 30.03.2021   
În perioada februarie - aprilie 2021, cu suportul Reprezentanței în Republica Moldova a Fundației Terre des hommes, în 30 de instituții de învățământ din întreaga țară se pilotează un program de activități pentru copiii din școală „STOP bullying - cunosc, înțeleg, aplic". Citeşte mai mult...
Publicat: 02.03.2021   
Terre des hommes Moldova continuă și în acest an programul „YouCreate - inițiative comunitare creative realizate de tineri pentru tineri”, oferindu-le tinerilor posibilitatea să participe și în 2021 la programul de finanțare a inițiativelor comunitare creative implementate de aceștia pentru semenii lor din comunitate. Tdh Moldova le oferă suport echipelor de inițiativă formate de tineri din 22 de raioane partenere, având la bază colaborarea dintre școală – Centru de tineret / tineri – comunitate – APL și alți actori locali, care își propun să realizeze inițiative creative comunitare în baza metodologiei „YouCreate”. Citeşte mai mult...
Publicat: 25.02.2021   
Terre des hommes Moldova este în căutarea unei persoane dinamice și proactive pentru a se alătura echipei. Candidatul/a pe care îl/o căutăm are experiență în lucrul cu tinerii, studii relevante în domeniu, este dornic/ă să-și împărtășească experiența proprie și să acumuleze altele noi. Data de începere: cât mai curând posibil. Contract: 1 an (cu posibilitate de extindere), cu normă întreagă. Termenul limită de depunere a dosarelor: 19 martie 2021. Citeşte mai mult...
Publicat: 25.01.2021   
Terre des hommes Moldova solicită oferte de prețuri pentru achiziționarea serviciilor de editare și tipar. Termen limită de depunere a dosarelor: 29 ianuarie 2021 Citeşte mai mult...

1 - 20 din 212


Utilizator (Email)
ParolăAi uitat parola?
Înregistrează-te
PAGINA ÎN SUS