Română      Русскии

28.01.2022
Apel de propuneri de proiecte pentru sporirea gradului de implicare a structurilor societății civile locale din regiunile Cahul și Ungheni în promovarea egalității de gen, prevenirea violenței domestice și abilitarea fetelor/femeilor.
27.12.2021
„Te voi iubi, pozitiv(ă) sau negativ(ă).” Campania de promovare a modului sănătos de viață în 12 școli profesional-tehnice din țară
20.12.2021
Copiii vor să fie auziți. Cum construim relații armonioase între părinți și adolescenți?
17.12.2021
Adolescenții trebuie apreciați pentru reușitele lor. Cum pot încuraja părinții deciziile corecte la copiii adolescenți
16.12.2021
Cum comunic și cum soluționez conflictele cu copilul meu adolescent?

 

Prima pagină  »  Ştiri şi anunţuri
Ştiri şi anunţuri
Peste 3000 de elevi vor beneficia de programul inovativ JOBOTECA
Publicat: 25.05.2021   

Chișinău, 25 mai 2021

Peste 3000 de elevi din țară vor beneficia de orientare profesională în cadrul programului inovativ JOBOTECA. Timp de trei ani aceștia vor avea parte de programe de instruire, mentorat și internship-uri, pentru a-și dezvolta și consolida competențele necesare pentru a face o alegere de carieră potrivită.

Fundația Terre des hommes – reprezentanța din Moldova și cea din România -  a lansat ieri, 24 mai, proiectul „Joboteca – program pilot de pregătire a tinerilor din Moldova pentru piața muncii”, pe care urmează să-l implementeze, între 2021 și 2024, în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova. Proiectul are o valoare totală de 1 110 396 euro și este co-finanțat de Uniunea Europeană în proporție de 90%.

25 de școli, din raioanele Soroca, Călărași, Nisporeni, Strășeni și Căușeni, au fost selectate pentru a face parte din noul program, urmând fiecare să beneficieze de amenajarea și dotarea unei joboteci.

„JOBOTECA – sau job libraries în engleză, deci, biblioteci de carieră – sunt niște spații prietenoase tinerilor pe care le vom crea în cadrul școlilor, echipate cu toate uneltele necesare petru instruiri, astfel încât tinerii să facă cunoștință cu diversele parcursuri de carieră. În aceste spații ne dorim să implementăm un program pilot de creștere a competențelor tinerilor – competențe profesionale, digitale și abilități de viață”, a explicat Elena Madan, director Terre des hommes Moldova, în deschiderea evenimentului de lansare, esența conceptului de jobotecă și intenția proiectului.

Proiectul JOBOTECA va cuprinde dezvoltarea unui program pilot amplu, care va aborda problema șomajului și emigrării printre tineri într-o manieră holistică, lucrând atât cu tinerii și școlile, cât și cu posibilii angajatori și comunitățile locale în ansamblu. Astfel, proiectul își propune să îmbunătățească accesul tinerilor din Moldova la piața muncii și, implicit, să reducă șomajul acestora și migrația pentru muncă.

Pe lângă crearea jobotecilor în școli, unde elevii vor participa la activități online și offline pentru a-și consolida competențele digitale și antreprenoriale și vor primi consiliere în carieră, aceștia vor mai beneficia de:

  • școli de vară vocaționale;
  • cel puțin 15 inițiative locale care vor iniția și implementa proiecte de integrare a tinerilor în activitățile economice locale;
  • programe de internship-uri în cadrul organizațiilor, companiilor sau afacerilor locale;
  • testarea unei meserii ca parte a campaniei „Ziua Ștafetei”.

Până la sfârșitul programului, cel puțin 700 de tineri vor avea ocazia să testeze meseria la care visează –  fie printr-un program de stagiu, fie vor experimenta, pentru o zi, un job în cadrul campaniei „Ziua Ștafetei”, ce va avea loc în anii 2022 și 2023.

„Ziua Ștafetei” este o campanie consacrată în România, fiind desfășurată de Terre des hommes România de zece ani deja. Campania este dedicată copiilor și tinerilor de 11 – 18 ani și le oferă acestora șansa de a experimenta, timp de o zi, profesia unui adult.

Noi ne mândrim cu această campanie, pentru că promovează, la nivel național, respectarea drepturilor copiilor, în special dreptul de a participa activ în societate și, de asemenea, încurajează mentoratul”, a spus Raluca Condruț, manager de progam la Tdh România.

Andrei, un student de 19 ani, este voluntar la Tdh România și a participant la două ediții ale campaniei. El a povestit că, fiind în clasa a XII-a și într-un moment de incertitudine, anume această experiență l-a ajutat să ia decizia în privința viitorului său: „Ziua Ștafetei” a fost momentul care m-a ajutat să decid ce vreau să fac de acum înainte.”

Andrei a îndrumat adolescenții din Moldova care urmează să participe în programele de stagiu să se bucure la maxim de experiență, să-și aleagă meseria pe care și-o doresc, pentru că acolo își vor da seama cu adevărat dacă asta e ce vor să facă pe viitor și i-a încurajat să fie cât mai deschiși și să pună cât mai multe întrebări, să nu aibă rețineri, pentru a afla cât mai multe și a lua decizia corectă.

Prezentă la eveniment, Natalia Grîu, secretar de stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a subliniat importanța proiectului pentru viitorul tinerilor: „Ne propunem pentru următoarea perioadă să avem o implicare cât mai activă a tinerilor în viața socială, împuternicirea și capacitarea lor, ca vocea lor să fie auzită și viitorul lor să fie proiectat conform doleanțelor și viziunilor acestora”.

Secretarul de stat a menționat că „un element încă vulnerabil la nivel de sistem este capacitatea tinerilor de a-și identifica conștient, asumat și responsabil propriul parcurs. Ei au nevoie de ghidare în carieră, au nevoie să conștientizeze la ce sunt buni și care sunt acele competențe și aptitudini speciale pe care ar putea să le valorifice. De aceea, mizăm foarte mult ca instituțiile beneficiare în cadrul acestui proiect să ne poată oferi răspunsuri și soluții pe care să le putem implementa la nivel de sistem.”

Reprezentantul Delegației Uniunii Europene, Magdalena Mueller-Uri, Șefa Departamentului Operațiuni, și-a exprimat încântarea că proiectul Joboteca are din start susținerea Ministerului Educației, accentuând că șomajul printre tineri este o problemă nu doar în Moldova.

Uniunea Europeană a fost și va continua să fie un partener de încredere al Republicii Moldova în sprijinirea modernizării sectoarelor educației, cercetării și educației profesionale. Acesta este un factor esențial către abilitarea tinerilor și dezvoltarea economică a țării. Am sprijinit numeroase proiecte și inițiative în ultimii 10 ani în această direcție. Mă bucur să văd că aveți o colaborare cu instituțiile locale din sectorul educației în acest proiect și, pentru că vă propuneți ca acest program să fie preluat la nivel național, sunt fericită să văd, de la bun început, susținerea Ministerului. Sperăm că JOBOTECA va fi un alt pas în calea modernizării politicilor de educație și ocupare a forței de muncă în Moldova”, a spus doamna Mueller-Uri.

Necesitatea unui program de educație și îndrumare profesională pentru tineri a fost recunoscută și la nivel local. Angela Mușenco, șefa Direcției Învățământ Soroca a confirmat că există probleme de adaptare a absolvenților la realitățile sociale și economice, iar școala are nevoie de programe de colaborare cu mediul de afaceri, pentru a le oferi tinerilor cadrul potrivit pentru un parcurs profesional.

„Din 800 de absolvenți ai treptei gimnaziale din 2020, cam 80 de elevi nu și-au continuat studiile. Ne dăm seama foarte bine că acești elevi riscă să se transforme într-o forță de muncă ieftină, necalificată. De aceea considerăm că acest proiect ne-ar permite nu doar să diminuăm numărul de elevi fără o profesie, dar avem mari așteptări și să învățăm cum să colaborăm cu agenții economici din teritoriu, ca ulterior să ajutăm elevii să îmbrățișeze o meserie”, a spus șefa Direcției Învățământ.

Pentru a ilustra și a face liantul între tinerii care au nevoie de ghidare profesională și mediul de afaceri, Rusaln Cojocaru, proprietarul unei rețele de cafenele și restaurante, a povestit cum susține afacerea sa tinerii. Peste două treimi dintre angajații în rețelele sale sunt tineri până în 22 de ani. Pentru mulți tineri, un job într-o cafenea sau într-un restaurant, „este prima experiență de angajare și pentru noi reprezintă o mare responsablitate, pentru că acești oameni își fac o impresie, posibil pentru tot restul vieții, despre modul în care funcționează o companie, care sunt valorile ei. Orice antreprenor poartă o responsabilitate mare pentru echipă, în special pentru tineri”, este de părere antreprenorul.

Pe lângă afacerile sale de succes, Ruslan Cojocaru este cunoscut pentru abordarea sa unică și programele de mentorat. Proprietarul a povestit că, pe lângă dezvoltarea profesională, el pune un accent mare și pe dezvoltarea personală a angajaților și a competențelor soft, precum comunicare, life management, finanțe personale etc. Totodată, scopul și viziunea sa este să mențină tinerii în țară prin joburi atractive și interesante.

Educarea și formarea de antreprenori printre tineri este o altă direcție în care Ruslan investește, „deoarece ei sunt forța motrice a oricărei economii. Eu cred că fiecare om are o doză de antreprenor în el și e firesc tinerii să testeze această vocație. Aceasta este una dintre misiunile mele, să ajut oamenii să-și încerce viziunea și misiunea de antreprenor”.

--------

Fundația Terre des hommes este cea mai importantă organizație elvețiană de ajutorare a copiilor. Fondată în 1960, organizația participă anual la eforturile internaționale de a îmbunătăți calitatea vieții a milioane de copii din întreaga lume și a familiilor acestora în mai mult de 40 de țări. Programele organizației sunt orientate spre asigurarea ca toți copiii și tinerii să beneficieze de un sistem care să le poată garanta protecția, dezvoltarea și implicarea în procesele sociale, educaționale, culturale și de sănătate care îi privesc.

 

Ştiri şi anunţuri

Publicat: 28.01.2022   
Terre des hommes Moldova, în cadrul Proiectului „Toleranță zero față de violența în familie în regiunile Cahul și Ungheni”, lansează prezentul Apel de propuneri de proiecte, pentru susținerea organizațiilor societății civile locale din regiunile Cahul și Ungheni în promovarea egalității de gen, prevenirea violenței domestice și împuternicirea fetelor și femeilor. Citeşte mai mult...
Publicat: 27.12.2021   
Pe parcursul lunii decembrie, tinerii educatori de la egal la egal (EEE) din 12 școli și colegii din învățământul profesional tehnic au desfășurat o campanie de promovare a modului sănătos de viață și deciziilor conștiente prin activități creative. Echipa EEE a Colegiului Agroindustrial din Rîșcani a ales ca subiect pentru campanie conștientizarea și prevenirea SIDA și a ITS. Citeşte mai mult...
Publicat: 20.12.2021   
Cel de-al treilea atelier din seria „La o cafea cu părinții” s-a axat pe bunăstarea psiho-emoțională a copiilor, cum pot părinții influența starea adolescenților și cum să comunice cu ei pentru a se auzi reciproc și avea o relație armonioasă, în ciuda provocărilor vârstei adolescente și a diferențelor dintre generații. Atelierul a fost susținut de psihologul Sergiu Toma. Citeşte mai mult...
Publicat: 17.12.2021   
Cel de-al doilea atelier din seria „La o cafea cu părinții” s-a axat pe utilizarea practicilor pozitive pentru a ajuta părinții să înțeleagă cum să motiveze adolescenții să depășească frica de a lua decizii de sine stătător. Atelierul a fost susținut de Sorina Petrică, psihoterapeută din România. Citeşte mai mult...
Publicat: 16.12.2021   
În perioada noiembrie – decembrie a.c., Terre des hommes a organizat trei ateliere de informare dedicate părinților de adolescenți și susținute de psihologi și psihoterapeuți din Moldova și România. Discuțiile s-au focalizat pe aspecte legate de sănătatea psiho-emoțională a tinerilor și comunicarea eficientă dintre părinți și copii. Citeşte mai mult...
Publicat: 15.12.2021   
12 membri ai echipei Centrului de informații „GENDERDOC-M” și-au consolidat cunoștințele în domeniul protecției copiilor. Aceștia au participat, timp de trei zile – 25 noiembrie, 7 și 9 decembrie – la instruirea oferită de Fundația Terre des hommes privind sistemul de protecție a copilului în Republica Moldova. Citeşte mai mult...
Publicat: 10.12.2021   
Fundația Terre des hommes Moldova apreciază și salută decizia de ieri, 9 decembrie, a Parlamentului Republicii de a introduce termenul de bullying în Codul Educației. Considerăm că acesta este încă un pas important în protecția copiilor la nivel oficial. Citeşte mai mult...
Publicat: 09.12.2021   
Pe 8 decembrie, la Orhei, a avut loc lansarea primului Laborator de Alfabetizare Digitală din Republica Moldova, dedicat comunității de romi. Acum, toți cei care doresc să-și îmbunătățească abilitățile de lucru la computer, pot să o facă la Biblioteca Publică Raională „A. Donici”, care a fost dotată cu tehnică IT necesară, din partea Fundației Terre des hommes Moldova. Citeşte mai mult...
Publicat: 01.12.2021   
Rețeaua Educatorilor de la Egal la Egal și Consiliul Național al Elevilor din învățământul profesional tehnic și-au unit astăzi forțele în campania dedicată Zilei mondiale de combatere a HIV/SIDA. Aceștia au promovat printre colegi mesaje de conștientizate, abordând deschis subiecte considerate incomode și, de multe ori, rușinoase. Citeşte mai mult...
Publicat: 29.11.2021   
Peste 700 de persoane au participat la Conferința națională de capitalizare a proiectului „Eforturi comune de combatere a bullyingului în Moldova”. Evenimentul, organizat de Fundația Terre des hommes Moldova, a avut loc pe 25 noiembrie, în format online și a fost transmis live pe platformele sociale ale Tdh Moldova și UNICEF Moldova și pe 7 site-uri media. Citeşte mai mult...
Publicat: 26.11.2021   
85 de elevi și 73 de cadre didactice din cinci școli din localitățile Trinca (Edineț), Făleștii Noi (Fălești), Ștefănești (Florești), Grozești (Nisporeni) și Visoca (Soroca) au participat la focus grupul realizat de Terre des hommes Moldova pe parcursul lunii octombrie a.c. pentru a analiza situația privind violența de gen în școli. Citeşte mai mult...
Publicat: 09.11.2021   
Terre des hommes Moldova caută să contacteze un/o consultant/ă (grup de consultanți sau companie) care să ofere suport în consolidarea capacităților OSC-urilor partenere din regiunile Cahul și Ungheni în vederea implicării pro-active în inițiativele de promovare a egalității de gen și de combatere a violenței domestice. Citeşte mai mult...
Publicat: 03.11.2021   
Terre des hommes caută un/o ofițer de proiecte, proactiv/ă și orientat/ă spre rezultate, care să se alăture echipei din Moldova și să sprijine implementarea proiectelor Terre des hommes în Moldova. Citeşte mai mult...
Publicat: 22.10.2021   
You are a passionate Finance professional; you enjoy planning, working with financial reports and data. You are energetic, meticulous and organised. You are not afraid of working hard and you are looking for a meaningful job that will make a lasting impact? This challenge is for you. Citeşte mai mult...
Publicat: 20.10.2021   
Un colocviu internațional de trei zile intitulat ”Transnational Families in Focus” -”Familiile transnaționale în prim-plan” a avut loc în perioada 14-16 septembrie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, unde echipa proiectului CASTLE a invitat online oaspeți de prestigiu din mediul academic pentru a discuta despre înființarea „Centrului de cercetare pentru studiul familiilor transnaționale”. Citeşte mai mult...
Publicat: 29.09.2021   
Citeşte mai mult...
Publicat: 24.09.2021   
Terre des hommes Moldova este în căutarea unui /unei consultant/e sau a unei echipe de consultanți care să elaboreze un program de instruire inovativ pentru adolescenți (14 - 18 ani) în domeniul antreprenoriatului. Termen limită de depunere a dosarelor: 30 septembrie 2021 Citeşte mai mult...
Publicat: 24.08.2021   
Reprezentanțele din România, Moldova și Ucraina ale Fundației Terre des hommes și-au unit forțele pentru a colabora într-un proiect unic pentru a aduce schimbări pozitive privind violența de gen în școli – ACTIV (Acționează Împotriva Violenței). Citeşte mai mult...
Publicat: 05.08.2021   
You are a passionate Finance professional; you enjoy planning, working with financial reports and data. You are energetic, meticulous and organised. You are not afraid of working hard and you are looking for a meaningful job that will make a lasting impact? This challenge is for you. Citeşte mai mult...
Publicat: 29.07.2021   
Terre des hommes Moldova anunță un concurs de selectare a locațiilor (hotel, pensiune, bază de odihnă) pentru organizarea și desfășurarea Atelierelor de instruire pentru copii, tineri și profesioniști în cadrul proiectului Joboteca. Citeşte mai mult...

1 - 20 din 227


Utilizator (Email)
ParolăAi uitat parola?
Înregistrează-te


     

 Acest site a fost creat în cadrul proiectului „Dezvoltarea unei abordări comune a copiilor” implementat de Reprezentanţa Fundaţiei Elveţiene „Terre des hommes – Lausanne” în Republica Moldova. Proiectul este realizat cu asistenţa Programului „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Informaţia de pe site nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorilor.

 
© Terre des hommes Moldova 2013
Developed by Andrei Madan

 

PAGINA ÎN SUS