Română      Русскии

28.01.2022
Apel de propuneri de proiecte pentru sporirea gradului de implicare a structurilor societății civile locale din regiunile Cahul și Ungheni în promovarea egalității de gen, prevenirea violenței domestice și abilitarea fetelor/femeilor.
27.12.2021
„Te voi iubi, pozitiv(ă) sau negativ(ă).” Campania de promovare a modului sănătos de viață în 12 școli profesional-tehnice din țară
20.12.2021
Copiii vor să fie auziți. Cum construim relații armonioase între părinți și adolescenți?
17.12.2021
Adolescenții trebuie apreciați pentru reușitele lor. Cum pot încuraja părinții deciziile corecte la copiii adolescenți
16.12.2021
Cum comunic și cum soluționez conflictele cu copilul meu adolescent?

 

Prima pagină  »  Ştiri şi anunţuri
Ştiri şi anunţuri
Arta ca mijloc de împuternicire a tinerilor - metodă inovativă marca Terre des hommes
Publicat: 04.05.2020   

În condițiile în care pandemia de COVID-19 a limitat activitatea obișnuită a Terre des hommes Moldova, echipa Tdh a regândit acțiunile planificate pentru a această perioadă. Astfel, săptămâna trecută, Tdh a întrunit, online, peste 80 de tineri, profesori de disciplina Educație pentru societate și reprezentanți ai 25 de Centre de tineret și filiale din țară. Întâlnirea din 29 aprilie a demarat activitățile pentru 2020 pe care urmează să le realizeze Tdh ca partener de implementare în cadrul Fondului Comun privind dezvoltarea Centrelor de tineret și consolidarea participării civice a tinerilor al Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al R. Moldova, Agenției Elvețiene de Cooperare în R. Moldova și UNFPA Moldova.

Anul acesta ne-am propus să continuăm activitățile din anii precedenți cu un accent mai mare pe fortificarea legăturii dintre Centrele de tineret, tineri și școală -  în special profesorii care predau disciplina Educație pentru societate, astfel încât materia predată în școală la această disciplină, la nivel teoretic, să poată fi implementată cu succes de către tineri în viața de zi cu zi”, a explicat, în deschidere, Elena Madan, directoarea Tdh Moldova, scopul activităților pe care urmează organizația să le realizeze în 2020.

Proiectul își propune să obțină cât mai multe inițiative de angajament civic realizate de tineri și de a le oferi acestora mai multe oportunități la nivel local. Astfel, vor fi susținute pentru implementare, până la sfârșitul anului, cel puțin 23 de inițiative comunitare, în valoare de până la 1000$ fiecare.

Ion Donea, Manager program, UNFPA Moldova, și-a exprimat speranța ca, în final, „să avem cât mai multe inițiative comunitare, dar și practici foarte bune, pentru ca, indiferent de existența proiectului, să continuați să cooperați și să vedeți, pe viitor, atât oportunitățile din partea școlii de a realiza anumite activități non-formale sau extracurriculare, cât și Centrele de tineret să coopteze cadrele didactice care doresc să desfășoare anumite activități, deoarece noi vedem o legătură foarte strânsă între aceste instituții la nivel comunitar.

Metodă inovativă de lucru

Terre des hommes încearcă mereu să aducă o dimensiune nouă în activitățile sale atât cu copiii și tinerii, cât și cu adulții. Astfel, și de data aceasta Tdh vine cu o abordare inovativă. „Noi venim anul acesta cu o metodologie nouă, interesantă. E o metodologie care te scoate puțin din limitele obișnuitului, te face să dai frâu liber imaginației și să încerci să rezolvi anumite robleme prin metode creative, utilizând arta”, a povestit Teodora Rebeja, Manager Programe la Tdh Moldova, despre metodologia YouCreate, pe care echipa Tdh urmează s-o aplice în lucrul cu tinerii.

Unele dintre lecțiile însușite anul trecut în lucrul cu tinerii a fost că aceștia se plictisesc rapid dacă nu sunt stimulați prin metode inovative și diversitate în activități, e nevoie ca tinerii să fie motivați să se implice activ atât la etapa de planificare, cât și în realizarea activităților, iar inițiativele comunitare pentru tineri să fie realizate de tineri, a punctat Liliana Astrahan, specialist în protecția copilului și a tinerilor la Tdh și coordonatoarea activităților cu tinerii în cadrul acestui proiect.

Metodologia YouCreate vine să răspundă anume acestor necesități. În plus aceasta presupune și o dezvoltare individuală a fiecărui participant, anume prin consolidarea pilonilor pe care se bazează - în primul rând reziliența și starea de bine, care presupun să poți depăși situațiile dificile, dezvoltă și scoate la suprafață competențe și capacități personale, pune la încercare creativitatea și intuiția, a adăugat Teodora Rebeja, cu convingerea că această metodă de lucru va fi la înălțimea interesului și curiozității tinerilor.

Ce este YouCreate?

Metodologia YouCreate a fost elaborată de către echipa Terre des hommes din Elveția, în colaborare cu Institutul Internațional pentru Drepturile Copilului și Dezvoltare din Canada și a fost testată până acum, cu succes, de către echipele Terre des hommes din Egipt, Irak și Ucraina.

Vlad Oleatovschi, specialist în protecția copilului și a tinerilor la Tdh și trainer certificat în metodologia YouCreate le-a povestit participanților la ședința de informare în ce constă metodologia, care este specificul acesteia și cum urmează să se desfășoare instruirea și realizarea activităților în baza ei.

YouCreate este o metodologie pentru elaborarea și implementarea inițiativelor comunitare creative, realizate de către tineri și pentru tineri. Această metodologie a fost creată anume pentru tineri. Scopul YouCreate este de a spori starea de bine, a dezvolta reziliența, a amplifica sentimentul de apartenență, a dezvolta abilități de leadership și de a susține activ comunitatea”, a redat Vlad Oleatovschi esența YouCreate.

În cadrul YouCreate, proiectele și activitățile se mai numesc și art-acțiune, deoarece utilizează arta ca instrument de lucru și mijloc de realizare a ideilor pentru o schimbare socială pozitivă. Formele de artă la care pot recurge tinerii sunt dintre cele mai diverse, în funcție de preferințele și interesele lor – artele scenice, artele plastice, meșteșugăritul, artele digitale, fotografia, graffiti, etc.

În afară de artă, care este componenta de bază a metodologiei, YouCreate pune accent și pe următoarele aspecte:
- se bazează pe și scoate în evidență punctele forte ale tinerilor implicați și ale comunității;
- susține participarea semnificativă și egală a tuturor tinerilor din grupul de inițiativă;
- incluziunea: orice tânăr este binevenit, indiferent de credințe, etnie, dizabilitate.

În cadrul YouCreate, echipele de lucru sunt formate din doi tineri – agenți ai schimbării – care vor participa la instruiri și au rolul de a coordona echipa extinsă de tineri, precum și din doi adulți - aliați, care au rolul de a le oferi tinerilor suport și ajutor în planificarea activităților și au rol de mediatori între tineri și alți adulți, cum ar fi actorii locali la care tinerii au nevoie să apeleze (autoritățile, agenți economici etc.)

Activitățile proiectului

Din echipele locale de lucru fac parte câte doi tineri de 14 – 19 ani, un lucrător de tineret și un profesor de Educație pentru societate.

Ulterior, aceste echipe care v-ați format la nivel raional, urmează să vă identificați echipele de implementare din 12-15 tineri, cu care veți stabili și dezvolta împreună o inițiativă locală. Noi urmează să vă oferim instruirea și suportul necesar pe parcursul dezvoltării și implementării inițiativelor, inclusiv prin vizite în teren, nu doar de la distanță”, le-a explicat Liliana Astrahan participanților cursul activităților.

Astfel, până pe 8 mai, echipele de bază urmează să identifice echipele de aliați – tinerii interesați să participe la procesul de elaborare și realizare a inițiativelor comunitare.

În perioada mai – iunie, Tdh Moldova le va oferi echipelor de bază trei instruiri la distanță. După fiecare atelier, participanții vor avea timp pentru asimilare, analiză și pregătirea „temelor pentru acasă” – mici proiecte creative. 

În iulie și august echipele, împreună cu formatorii, vor lucra asupra conceptelor inițiativelor, iar din septembrie până la finalul lui octombrie tinerii își vor realiza art-acțiunile.

Lunile noiembrie și decembrie sunt prevăzute pentru analiza și evaluarea activităților și a rezultatelor obținute, iar anul se va încheia cu o nouă întâlnire cu toate echipele – de data aceasta offline, speră organizatorii – pentru ca membrii echipelor să-și poată împărtăși experiențele și bunele practici.

Provocări

Demararea procesului de instruiri pentru tineri în această perioadă, la distanță, este o provocare majoră atât pentru echipele de proiect și traineri, cât și pentru participanți, deoarece YouCreate presupune o metodă experiențială de învățare, cu multe activități interactive și de grup.

În contextul actual începem activitățile în format online, cu speranța că această pandemie se va încheia curând și ne vom putea vedea pe viu”, le-a spus Elena Madan participanților. „Până atunci vom realiza activitățile online, cu sprijinul echipei, care o să facă tot posibilul ca aceste întâlniri să fie interactive și interesante.

Vom vedea cum o să ne reușească și ce va ieși din asta. Voi sunteți foarte deschiși și creativi, o să ne inspirați și pe noi iar, împreună, vom ajunge să însușim această metodologie în cel mai eficient mod și sperăm să ajungem să facem și întâlniri offline”, și-a exprimat încrederea Teodora Rebeja.

Opiniile participanților

Participanții la sesiunea de informare s-au arătat interesați și chiar curioși față de metoda propusă de Terre des hommes.

Stanislav Busuioc, un tânăr din Chișinău a spus că, deși a mai participat și la alte programe până acum, această metodologie i se pare deosebită și provocatoare, deoarece tinerii se vor consolida ca echipă, pe de o parte și, totodată, fiecare participant va învăța să-și dezvolte abilitățile personale.

Background

Terre des hommes este, din 2018, partenerul de implementare a activităților în cadrul Fondului comun al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare și Fondului ONU pentru Populație privind dezvoltarea Centrelor de tineret și consolidarea participării și implicării civice a tinerilor din Republica Moldova.

În faza inițială, echipa Tdh a realizat o evaluare a Centrelor de tineret, pentru a stabili necesitățile specialiștilor care lucrează cu tinerii, precum și necesitățile și probleme tinerilor. În baza rezultatelor evaluării și a identificării necesităților tuturor părților au fost elaborate planuri de dezvoltare a Centrelor până în 2022, s-au stabilit și realizat activități cu tinerii, în urma cărora aceștia au dezvoltat și implementat inițiative locale. În 2019, în afară de activitățile, taberele de vară și formările pentru tineri și lucrătorii de tineret, Terre des hommes a elaborat trei ghiduri pentru lucrătorii de tineret privind implicarea tinerilor în activități și inițiative comunitare.

Ştiri şi anunţuri

Publicat: 28.01.2022   
Terre des hommes Moldova, în cadrul Proiectului „Toleranță zero față de violența în familie în regiunile Cahul și Ungheni”, lansează prezentul Apel de propuneri de proiecte, pentru susținerea organizațiilor societății civile locale din regiunile Cahul și Ungheni în promovarea egalității de gen, prevenirea violenței domestice și împuternicirea fetelor și femeilor. Citeşte mai mult...
Publicat: 27.12.2021   
Pe parcursul lunii decembrie, tinerii educatori de la egal la egal (EEE) din 12 școli și colegii din învățământul profesional tehnic au desfășurat o campanie de promovare a modului sănătos de viață și deciziilor conștiente prin activități creative. Echipa EEE a Colegiului Agroindustrial din Rîșcani a ales ca subiect pentru campanie conștientizarea și prevenirea SIDA și a ITS. Citeşte mai mult...
Publicat: 20.12.2021   
Cel de-al treilea atelier din seria „La o cafea cu părinții” s-a axat pe bunăstarea psiho-emoțională a copiilor, cum pot părinții influența starea adolescenților și cum să comunice cu ei pentru a se auzi reciproc și avea o relație armonioasă, în ciuda provocărilor vârstei adolescente și a diferențelor dintre generații. Atelierul a fost susținut de psihologul Sergiu Toma. Citeşte mai mult...
Publicat: 17.12.2021   
Cel de-al doilea atelier din seria „La o cafea cu părinții” s-a axat pe utilizarea practicilor pozitive pentru a ajuta părinții să înțeleagă cum să motiveze adolescenții să depășească frica de a lua decizii de sine stătător. Atelierul a fost susținut de Sorina Petrică, psihoterapeută din România. Citeşte mai mult...
Publicat: 16.12.2021   
În perioada noiembrie – decembrie a.c., Terre des hommes a organizat trei ateliere de informare dedicate părinților de adolescenți și susținute de psihologi și psihoterapeuți din Moldova și România. Discuțiile s-au focalizat pe aspecte legate de sănătatea psiho-emoțională a tinerilor și comunicarea eficientă dintre părinți și copii. Citeşte mai mult...
Publicat: 15.12.2021   
12 membri ai echipei Centrului de informații „GENDERDOC-M” și-au consolidat cunoștințele în domeniul protecției copiilor. Aceștia au participat, timp de trei zile – 25 noiembrie, 7 și 9 decembrie – la instruirea oferită de Fundația Terre des hommes privind sistemul de protecție a copilului în Republica Moldova. Citeşte mai mult...
Publicat: 10.12.2021   
Fundația Terre des hommes Moldova apreciază și salută decizia de ieri, 9 decembrie, a Parlamentului Republicii de a introduce termenul de bullying în Codul Educației. Considerăm că acesta este încă un pas important în protecția copiilor la nivel oficial. Citeşte mai mult...
Publicat: 09.12.2021   
Pe 8 decembrie, la Orhei, a avut loc lansarea primului Laborator de Alfabetizare Digitală din Republica Moldova, dedicat comunității de romi. Acum, toți cei care doresc să-și îmbunătățească abilitățile de lucru la computer, pot să o facă la Biblioteca Publică Raională „A. Donici”, care a fost dotată cu tehnică IT necesară, din partea Fundației Terre des hommes Moldova. Citeşte mai mult...
Publicat: 01.12.2021   
Rețeaua Educatorilor de la Egal la Egal și Consiliul Național al Elevilor din învățământul profesional tehnic și-au unit astăzi forțele în campania dedicată Zilei mondiale de combatere a HIV/SIDA. Aceștia au promovat printre colegi mesaje de conștientizate, abordând deschis subiecte considerate incomode și, de multe ori, rușinoase. Citeşte mai mult...
Publicat: 29.11.2021   
Peste 700 de persoane au participat la Conferința națională de capitalizare a proiectului „Eforturi comune de combatere a bullyingului în Moldova”. Evenimentul, organizat de Fundația Terre des hommes Moldova, a avut loc pe 25 noiembrie, în format online și a fost transmis live pe platformele sociale ale Tdh Moldova și UNICEF Moldova și pe 7 site-uri media. Citeşte mai mult...
Publicat: 26.11.2021   
85 de elevi și 73 de cadre didactice din cinci școli din localitățile Trinca (Edineț), Făleștii Noi (Fălești), Ștefănești (Florești), Grozești (Nisporeni) și Visoca (Soroca) au participat la focus grupul realizat de Terre des hommes Moldova pe parcursul lunii octombrie a.c. pentru a analiza situația privind violența de gen în școli. Citeşte mai mult...
Publicat: 09.11.2021   
Terre des hommes Moldova caută să contacteze un/o consultant/ă (grup de consultanți sau companie) care să ofere suport în consolidarea capacităților OSC-urilor partenere din regiunile Cahul și Ungheni în vederea implicării pro-active în inițiativele de promovare a egalității de gen și de combatere a violenței domestice. Citeşte mai mult...
Publicat: 03.11.2021   
Terre des hommes caută un/o ofițer de proiecte, proactiv/ă și orientat/ă spre rezultate, care să se alăture echipei din Moldova și să sprijine implementarea proiectelor Terre des hommes în Moldova. Citeşte mai mult...
Publicat: 22.10.2021   
You are a passionate Finance professional; you enjoy planning, working with financial reports and data. You are energetic, meticulous and organised. You are not afraid of working hard and you are looking for a meaningful job that will make a lasting impact? This challenge is for you. Citeşte mai mult...
Publicat: 20.10.2021   
Un colocviu internațional de trei zile intitulat ”Transnational Families in Focus” -”Familiile transnaționale în prim-plan” a avut loc în perioada 14-16 septembrie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, unde echipa proiectului CASTLE a invitat online oaspeți de prestigiu din mediul academic pentru a discuta despre înființarea „Centrului de cercetare pentru studiul familiilor transnaționale”. Citeşte mai mult...
Publicat: 29.09.2021   
Citeşte mai mult...
Publicat: 24.09.2021   
Terre des hommes Moldova este în căutarea unui /unei consultant/e sau a unei echipe de consultanți care să elaboreze un program de instruire inovativ pentru adolescenți (14 - 18 ani) în domeniul antreprenoriatului. Termen limită de depunere a dosarelor: 30 septembrie 2021 Citeşte mai mult...
Publicat: 24.08.2021   
Reprezentanțele din România, Moldova și Ucraina ale Fundației Terre des hommes și-au unit forțele pentru a colabora într-un proiect unic pentru a aduce schimbări pozitive privind violența de gen în școli – ACTIV (Acționează Împotriva Violenței). Citeşte mai mult...
Publicat: 05.08.2021   
You are a passionate Finance professional; you enjoy planning, working with financial reports and data. You are energetic, meticulous and organised. You are not afraid of working hard and you are looking for a meaningful job that will make a lasting impact? This challenge is for you. Citeşte mai mult...
Publicat: 29.07.2021   
Terre des hommes Moldova anunță un concurs de selectare a locațiilor (hotel, pensiune, bază de odihnă) pentru organizarea și desfășurarea Atelierelor de instruire pentru copii, tineri și profesioniști în cadrul proiectului Joboteca. Citeşte mai mult...

1 - 20 din 227


Utilizator (Email)
ParolăAi uitat parola?
Înregistrează-te


     

 Acest site a fost creat în cadrul proiectului „Dezvoltarea unei abordări comune a copiilor” implementat de Reprezentanţa Fundaţiei Elveţiene „Terre des hommes – Lausanne” în Republica Moldova. Proiectul este realizat cu asistenţa Programului „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Informaţia de pe site nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorilor.

 
© Terre des hommes Moldova 2013
Developed by Andrei Madan

 

PAGINA ÎN SUS