Română      Русскии

28.12.2020
Comunitățile de romi din regiunea Dunării vor beneficia de un program transnațional de incluziune și împuternicire prin alfabetizare digitală
10.12.2020
Terre des hommes announces tender for the selection of a company to develop a sticker pack for an anti-bullying kindness campaign in Moldova
30.11.2020
Terre des hommes Moldova a lansat campania națională: STOP BULLYING! Opresc. Vorbesc. Ajut.
26.11.2020
Tdh Moldova anunță concurs pentru vânzarea autoturismului Dacia Logan
02.10.2020
EFORTURI COMUNE PENTRU A COMBATE BULLYING-UL ÎN MOLDOVA. // Proiect finanțat de UNICEF Moldova (august 2020 – aprilie 2021)

 

Prima pagină  »  Ştiri şi anunţuri
Ştiri şi anunţuri
Arta ca mijloc de împuternicire a tinerilor - metodă inovativă marca Terre des hommes
Publicat: 04.05.2020   

În condițiile în care pandemia de COVID-19 a limitat activitatea obișnuită a Terre des hommes Moldova, echipa Tdh a regândit acțiunile planificate pentru a această perioadă. Astfel, săptămâna trecută, Tdh a întrunit, online, peste 80 de tineri, profesori de disciplina Educație pentru societate și reprezentanți ai 25 de Centre de tineret și filiale din țară. Întâlnirea din 29 aprilie a demarat activitățile pentru 2020 pe care urmează să le realizeze Tdh ca partener de implementare în cadrul Fondului Comun privind dezvoltarea Centrelor de tineret și consolidarea participării civice a tinerilor al Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al R. Moldova, Agenției Elvețiene de Cooperare în R. Moldova și UNFPA Moldova.

Anul acesta ne-am propus să continuăm activitățile din anii precedenți cu un accent mai mare pe fortificarea legăturii dintre Centrele de tineret, tineri și școală -  în special profesorii care predau disciplina Educație pentru societate, astfel încât materia predată în școală la această disciplină, la nivel teoretic, să poată fi implementată cu succes de către tineri în viața de zi cu zi”, a explicat, în deschidere, Elena Madan, directoarea Tdh Moldova, scopul activităților pe care urmează organizația să le realizeze în 2020.

Proiectul își propune să obțină cât mai multe inițiative de angajament civic realizate de tineri și de a le oferi acestora mai multe oportunități la nivel local. Astfel, vor fi susținute pentru implementare, până la sfârșitul anului, cel puțin 23 de inițiative comunitare, în valoare de până la 1000$ fiecare.

Ion Donea, Manager program, UNFPA Moldova, și-a exprimat speranța ca, în final, „să avem cât mai multe inițiative comunitare, dar și practici foarte bune, pentru ca, indiferent de existența proiectului, să continuați să cooperați și să vedeți, pe viitor, atât oportunitățile din partea școlii de a realiza anumite activități non-formale sau extracurriculare, cât și Centrele de tineret să coopteze cadrele didactice care doresc să desfășoare anumite activități, deoarece noi vedem o legătură foarte strânsă între aceste instituții la nivel comunitar.

Metodă inovativă de lucru

Terre des hommes încearcă mereu să aducă o dimensiune nouă în activitățile sale atât cu copiii și tinerii, cât și cu adulții. Astfel, și de data aceasta Tdh vine cu o abordare inovativă. „Noi venim anul acesta cu o metodologie nouă, interesantă. E o metodologie care te scoate puțin din limitele obișnuitului, te face să dai frâu liber imaginației și să încerci să rezolvi anumite robleme prin metode creative, utilizând arta”, a povestit Teodora Rebeja, Manager Programe la Tdh Moldova, despre metodologia YouCreate, pe care echipa Tdh urmează s-o aplice în lucrul cu tinerii.

Unele dintre lecțiile însușite anul trecut în lucrul cu tinerii a fost că aceștia se plictisesc rapid dacă nu sunt stimulați prin metode inovative și diversitate în activități, e nevoie ca tinerii să fie motivați să se implice activ atât la etapa de planificare, cât și în realizarea activităților, iar inițiativele comunitare pentru tineri să fie realizate de tineri, a punctat Liliana Astrahan, specialist în protecția copilului și a tinerilor la Tdh și coordonatoarea activităților cu tinerii în cadrul acestui proiect.

Metodologia YouCreate vine să răspundă anume acestor necesități. În plus aceasta presupune și o dezvoltare individuală a fiecărui participant, anume prin consolidarea pilonilor pe care se bazează - în primul rând reziliența și starea de bine, care presupun să poți depăși situațiile dificile, dezvoltă și scoate la suprafață competențe și capacități personale, pune la încercare creativitatea și intuiția, a adăugat Teodora Rebeja, cu convingerea că această metodă de lucru va fi la înălțimea interesului și curiozității tinerilor.

Ce este YouCreate?

Metodologia YouCreate a fost elaborată de către echipa Terre des hommes din Elveția, în colaborare cu Institutul Internațional pentru Drepturile Copilului și Dezvoltare din Canada și a fost testată până acum, cu succes, de către echipele Terre des hommes din Egipt, Irak și Ucraina.

Vlad Oleatovschi, specialist în protecția copilului și a tinerilor la Tdh și trainer certificat în metodologia YouCreate le-a povestit participanților la ședința de informare în ce constă metodologia, care este specificul acesteia și cum urmează să se desfășoare instruirea și realizarea activităților în baza ei.

YouCreate este o metodologie pentru elaborarea și implementarea inițiativelor comunitare creative, realizate de către tineri și pentru tineri. Această metodologie a fost creată anume pentru tineri. Scopul YouCreate este de a spori starea de bine, a dezvolta reziliența, a amplifica sentimentul de apartenență, a dezvolta abilități de leadership și de a susține activ comunitatea”, a redat Vlad Oleatovschi esența YouCreate.

În cadrul YouCreate, proiectele și activitățile se mai numesc și art-acțiune, deoarece utilizează arta ca instrument de lucru și mijloc de realizare a ideilor pentru o schimbare socială pozitivă. Formele de artă la care pot recurge tinerii sunt dintre cele mai diverse, în funcție de preferințele și interesele lor – artele scenice, artele plastice, meșteșugăritul, artele digitale, fotografia, graffiti, etc.

În afară de artă, care este componenta de bază a metodologiei, YouCreate pune accent și pe următoarele aspecte:
- se bazează pe și scoate în evidență punctele forte ale tinerilor implicați și ale comunității;
- susține participarea semnificativă și egală a tuturor tinerilor din grupul de inițiativă;
- incluziunea: orice tânăr este binevenit, indiferent de credințe, etnie, dizabilitate.

În cadrul YouCreate, echipele de lucru sunt formate din doi tineri – agenți ai schimbării – care vor participa la instruiri și au rolul de a coordona echipa extinsă de tineri, precum și din doi adulți - aliați, care au rolul de a le oferi tinerilor suport și ajutor în planificarea activităților și au rol de mediatori între tineri și alți adulți, cum ar fi actorii locali la care tinerii au nevoie să apeleze (autoritățile, agenți economici etc.)

Activitățile proiectului

Din echipele locale de lucru fac parte câte doi tineri de 14 – 19 ani, un lucrător de tineret și un profesor de Educație pentru societate.

Ulterior, aceste echipe care v-ați format la nivel raional, urmează să vă identificați echipele de implementare din 12-15 tineri, cu care veți stabili și dezvolta împreună o inițiativă locală. Noi urmează să vă oferim instruirea și suportul necesar pe parcursul dezvoltării și implementării inițiativelor, inclusiv prin vizite în teren, nu doar de la distanță”, le-a explicat Liliana Astrahan participanților cursul activităților.

Astfel, până pe 8 mai, echipele de bază urmează să identifice echipele de aliați – tinerii interesați să participe la procesul de elaborare și realizare a inițiativelor comunitare.

În perioada mai – iunie, Tdh Moldova le va oferi echipelor de bază trei instruiri la distanță. După fiecare atelier, participanții vor avea timp pentru asimilare, analiză și pregătirea „temelor pentru acasă” – mici proiecte creative. 

În iulie și august echipele, împreună cu formatorii, vor lucra asupra conceptelor inițiativelor, iar din septembrie până la finalul lui octombrie tinerii își vor realiza art-acțiunile.

Lunile noiembrie și decembrie sunt prevăzute pentru analiza și evaluarea activităților și a rezultatelor obținute, iar anul se va încheia cu o nouă întâlnire cu toate echipele – de data aceasta offline, speră organizatorii – pentru ca membrii echipelor să-și poată împărtăși experiențele și bunele practici.

Provocări

Demararea procesului de instruiri pentru tineri în această perioadă, la distanță, este o provocare majoră atât pentru echipele de proiect și traineri, cât și pentru participanți, deoarece YouCreate presupune o metodă experiențială de învățare, cu multe activități interactive și de grup.

În contextul actual începem activitățile în format online, cu speranța că această pandemie se va încheia curând și ne vom putea vedea pe viu”, le-a spus Elena Madan participanților. „Până atunci vom realiza activitățile online, cu sprijinul echipei, care o să facă tot posibilul ca aceste întâlniri să fie interactive și interesante.

Vom vedea cum o să ne reușească și ce va ieși din asta. Voi sunteți foarte deschiși și creativi, o să ne inspirați și pe noi iar, împreună, vom ajunge să însușim această metodologie în cel mai eficient mod și sperăm să ajungem să facem și întâlniri offline”, și-a exprimat încrederea Teodora Rebeja.

Opiniile participanților

Participanții la sesiunea de informare s-au arătat interesați și chiar curioși față de metoda propusă de Terre des hommes.

Stanislav Busuioc, un tânăr din Chișinău a spus că, deși a mai participat și la alte programe până acum, această metodologie i se pare deosebită și provocatoare, deoarece tinerii se vor consolida ca echipă, pe de o parte și, totodată, fiecare participant va învăța să-și dezvolte abilitățile personale.

Background

Terre des hommes este, din 2018, partenerul de implementare a activităților în cadrul Fondului comun al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare și Fondului ONU pentru Populație privind dezvoltarea Centrelor de tineret și consolidarea participării și implicării civice a tinerilor din Republica Moldova.

În faza inițială, echipa Tdh a realizat o evaluare a Centrelor de tineret, pentru a stabili necesitățile specialiștilor care lucrează cu tinerii, precum și necesitățile și probleme tinerilor. În baza rezultatelor evaluării și a identificării necesităților tuturor părților au fost elaborate planuri de dezvoltare a Centrelor până în 2022, s-au stabilit și realizat activități cu tinerii, în urma cărora aceștia au dezvoltat și implementat inițiative locale. În 2019, în afară de activitățile, taberele de vară și formările pentru tineri și lucrătorii de tineret, Terre des hommes a elaborat trei ghiduri pentru lucrătorii de tineret privind implicarea tinerilor în activități și inițiative comunitare.

Ştiri şi anunţuri

Publicat: 28.12.2020   
Terre des hommes Moldova este una dintre cele 15 organizații partenere în proiectul transnațional DREAM ROAD, lansat anul acesta și care va continua până la sfârșitul lui 2022. Proiectul presupune o cooperare strânsă între aceste organizații din 10 țări din regiunea Dunării privind împuternicirea și incluziunea romilor. Citeşte mai mult...
Publicat: 10.12.2020   
Terre des hommes Moldova announces tender for the selection of a company to develop a sticker pack for an anti-bullying kindness campaign in Moldova that will be launched via Viber. Citeşte mai mult...
Publicat: 30.11.2020   
STOP BULLYING! Opresc. Vorbesc. Ajut. – este campania de informare și conștientizare privind fenomenul de bullying în școlile din Republica Moldova care urmează să se desfășoare pe parcursul lunilor decembrie 2020 – aprilie 2021. Citeşte mai mult...
Publicat: 26.11.2020   
Fundația Terre des hommes Moldova anunță concurs pentru vânzarea autoturismului DACIA LOGAN MCV, anul fabricării - 2012. Un singur proprietar, fără accidente, deservire tehnică - service specializat. Prețul conform raportului de expertiză autorizată este de 81,194 MDL. Citeşte mai mult...
Publicat: 30.09.2020   
86,8% dintre elevii claselor a 6-a – a 12-a din Republica Moldova sunt afectați, într-o formă sau alta, de bullying. Aceste date le-a relevat studiul „Bullying-ul în rândul adolescenților din Republica Moldova”, realizat de UNICEF Moldova în 2019. Citeşte mai mult...
Publicat: 21.08.2020   
Amenajare de spații prietenoase pentru tineri, precum parcări de biciclete, cinema în aer liber, hub pentru tineri; programe de conștientizare și educare, precum combaterea violentei față de femei sau educația media pentru tineri; cluburi de discuții, lectură și filme; festivaluri locale cu diverse tematici; realizarea unui blog care să reflecte viața și problemele tinerilor din comunitate; salubrizarea și restaurarea spațiilor verzi - sunt doar câteva dintre cele 27 de inițiative comunitare, ce urmează să fie realizate de către tineri pentru tineri în 25 de comunități din țară. Citeşte mai mult...
Publicat: 23.06.2020   
Fundaţia Terre des hommes anunţă vacantă poziţia de Şef/ă al/a delegaţiei pentru Europa de Est - Moldova, România, Ucraina. Data de începere: cât de curând posibil Data limită de depunere a dosarelor: 05 Jul 2020 Citeşte mai mult...
Publicat: 17.06.2020   
Copiii și tinerii au dreptul să fie auziți, indiferent de condițiile și situația în care se află, însă opiniile lor sunt rareori căutate de către factorii de decizie și ideile lor nu sunt rar ascultate. Inițiativa #CovidUnder19, lansată de fundația Terre des hommes, își propune să schimbe acest lucru. Citeşte mai mult...
Publicat: 05.06.2020   
Deși se află abia în faza de instruiri, tinerii participanți la atelierele „YouCreate – inițiative comunitare creative, realizate de tineri pentru tineri” s-au antrenat deja în primele exerciții de creativitate: stabilirea denumirii echipelor și crearea unui logo care să le reprezinte. Citeşte mai mult...
Publicat: 28.05.2020   
Terre des hommes anunță vacantă poziția de specialist în advocacy. Căutăm o persoană proactivă și cu experiență pentru a se alătura echipei din București și a o susține în implementarea proiectului regional MIȘTO AVILEAN. Citeşte mai mult...
Publicat: 07.05.2020   
Terre des hommes (Tdh) și Uniunea Asociațiilor Europene de Fotbal (UEFA) și-au unit eforturile pentru a dezvolta, la nivel european, un program de protecție a copiilor, cu scopul de a oferi o experiență sigură și pozitivă tuturor copiilor și tinerilor care joacă fotbal. Cele două organizații au lansat astfel o platformă digitală, un set de instrumente și patru cursuri online despre protecția copiilor în fotbal. Citeşte mai mult...
Publicat: 27.04.2020   
Fundația Terre des hommes anunță recrutarea unui director adjunct pentru biroul din România. Termenul limită de depunere a dosarelor este 1 mai 2020. Citeşte mai mult...
Publicat: 09.04.2020   
În contextul pandemiei de COVID-19, Fundația Terre des hommes este în special îngrijorată de soarta copiilor privați de libertate. În jur de 7,2 milioane de copii din întreaga lume sunt reținuți în diferite medii - penitenciare, custodia poliției, centre de detenție pentru imigrări și în cadrul facilităților de îngrijire și protecție. Pe măsură ce pandemia COVID-19 explodează pe tot globul, fiecare dintre acești copii prezintă acum în mod special riscul de infectare și probabilitatea de deces. Citeşte mai mult...
Publicat: 31.03.2020   
Pandemia de COVID-19 este o lovitură grea pentru toată lumea. Trecem, în această perioadă, prin momente dificile care ne pun la încercare toate resursele emoționale. Ne putem simți copleșiți, depășiți de situație, frustrați. Pentru copii este complicată această perioadă în mod special. Este rolul nostru, al adulților, să le fim alături, să-i protejăm și să le oferim suportul de care au nevoie. Citeşte mai mult...
Publicat: 24.03.2020   
Fundația Terre des hommes Moldova și Federația Moldovenească de Fobal extinde, până la 29 martie 2020, termenul de depunere a dosarelor pentru experți/companii de consultanță, pentru efectuarea unei evaluări a drepturilor copiilor în sport în cadrul proiectului „Fotbal sigur pentru copiii din Moldova”. Citeşte mai mult...
Publicat: 03.03.2020   
Arta este o modalitate intensă de descoperire și exprimare a sinelui, de conexiune cu semenii, cu o forță de motivare și creatoare extraordinară. Tocmai din acest considerent, Terre des hommes a dezvoltat programul și setul de instrumente de lucru prin artă pentru tineri „You Create”. Tdh Moldova și Hubul Pentru Protecția Copilului din Europa de Sud-Est (ChildHub) a organizat, între 18 – 21 februarie curent, la Chișinău, o sesiune de instruire pentru lucrători de tineret privind această metodă de lucru cu tinerii. Citeşte mai mult...
Publicat: 26.02.2020   
Federația Moldovenească de Fotbal si organizația elvețiană de ajutorare a copiilor, Terre des hommes Moldova (Tdh), organizează un concurs pentru identificarea unui expert / companie de consultanță, care să efectueze un studiu la nivel național, în conformitate cu termenii de referință. Citeşte mai mult...
Publicat: 24.02.2020   
Violența între copii, dar și asupra lor, în mediul școlar din Republica Moldova este un fenomen îngrijorător și alarmant, Moldova având una dintre cele mai mari rate ale violenței între copii din regiune. Școala, fiind spațiul în care copiii își petrec o parte semnificativă din timpul lor și unde interacționează cel mai mult între ei, are datoria de a le asigura acestora un mediu sigur și lipsit de violența, iar o Politică de protecție a copilului în școală este instrumentul care să reglemeteze și să faciliteze acest fapt. Citeşte mai mult...
Publicat: 17.12.2019   
Peste 70 de tineri, profesori și manageri ai Centrelor de tineret din țară s-au întâlnit, între 13 - 15 decembrie, la Chișinău, în cadrul unui atelier de follow-up, pentru a face schimb de experiență în baza inițiativelor civice pe care le-au realizat în ultimele trei luni în comunitățile lor. Ghidați de trainerii Tdh Moldova, participanții la atelier au discutat și analizat activitățile, rezultatele, provocările și lecțiile însușite și au planificat acțiunile pentru anul 2020. Citeşte mai mult...
Publicat: 09.12.2019   
Proiectul Parteneriate comunitare durabile pentru protecția drepturilor minorităților etnice din Republica Moldova, realizat de Fundația Terre des hommes, este pe ultima sută de metri și cu această ocazie, echipa de implementare a organizat o Conferință de totalizare cu beneficiarii, partenerii și finanțatorii proiectului. Peste 70 de persoane – cadre didactice din 20 de localități, reprezentanți ai direcțiilor raionale de învățământ, reprezentanți din partea Uniunii Europene, Consiliului Europei, UNICEF și din partea Institutului pentru Inițiative Rurale (IRI) – au participat la evenimentul din 28 noiembrie curent. Citeşte mai mult...

1 - 20 din 189


Utilizator (Email)
ParolăAi uitat parola?
Înregistrează-te


     

 Acest site a fost creat în cadrul proiectului „Dezvoltarea unei abordări comune a copiilor” implementat de Reprezentanţa Fundaţiei Elveţiene „Terre des hommes – Lausanne” în Republica Moldova. Proiectul este realizat cu asistenţa Programului „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Informaţia de pe site nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorilor.

 
© Terre des hommes Moldova 2013
Developed by Andrei Madan
PAGINA ÎN SUS