Română      Русскии

14.04.2021
CONCURS DE SELECTARE A 24 DE ȘCOLI PENTRU PROIECTUL „JOBOTECA”
01.04.2021
Consultat pentru elaborarea unui ghid metodologic pentru educatorii de la egal la egal din școlile profesional tehnice
30.03.2021
„STOP bullying: cunosc, înțeleg, aplic” – program pilot desfășurat de Tdh Moldova în 30 de școli din țară
02.03.2021
Terre des hommes Moldova continuă proiectul pentru tineri YouCreate și în 2021
25.02.2021
Căutăm coleg/ă pentru poziția vacantă de Specialist/ă în lucrul cu tinerii! (Termen extins)

 

Prima pagină  »  Ştiri şi anunţuri
Ştiri şi anunţuri
Arta ca mijloc de împuternicire a tinerilor - metodă inovativă marca Terre des hommes
Publicat: 04.05.2020   

În condițiile în care pandemia de COVID-19 a limitat activitatea obișnuită a Terre des hommes Moldova, echipa Tdh a regândit acțiunile planificate pentru a această perioadă. Astfel, săptămâna trecută, Tdh a întrunit, online, peste 80 de tineri, profesori de disciplina Educație pentru societate și reprezentanți ai 25 de Centre de tineret și filiale din țară. Întâlnirea din 29 aprilie a demarat activitățile pentru 2020 pe care urmează să le realizeze Tdh ca partener de implementare în cadrul Fondului Comun privind dezvoltarea Centrelor de tineret și consolidarea participării civice a tinerilor al Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al R. Moldova, Agenției Elvețiene de Cooperare în R. Moldova și UNFPA Moldova.

Anul acesta ne-am propus să continuăm activitățile din anii precedenți cu un accent mai mare pe fortificarea legăturii dintre Centrele de tineret, tineri și școală -  în special profesorii care predau disciplina Educație pentru societate, astfel încât materia predată în școală la această disciplină, la nivel teoretic, să poată fi implementată cu succes de către tineri în viața de zi cu zi”, a explicat, în deschidere, Elena Madan, directoarea Tdh Moldova, scopul activităților pe care urmează organizația să le realizeze în 2020.

Proiectul își propune să obțină cât mai multe inițiative de angajament civic realizate de tineri și de a le oferi acestora mai multe oportunități la nivel local. Astfel, vor fi susținute pentru implementare, până la sfârșitul anului, cel puțin 23 de inițiative comunitare, în valoare de până la 1000$ fiecare.

Ion Donea, Manager program, UNFPA Moldova, și-a exprimat speranța ca, în final, „să avem cât mai multe inițiative comunitare, dar și practici foarte bune, pentru ca, indiferent de existența proiectului, să continuați să cooperați și să vedeți, pe viitor, atât oportunitățile din partea școlii de a realiza anumite activități non-formale sau extracurriculare, cât și Centrele de tineret să coopteze cadrele didactice care doresc să desfășoare anumite activități, deoarece noi vedem o legătură foarte strânsă între aceste instituții la nivel comunitar.

Metodă inovativă de lucru

Terre des hommes încearcă mereu să aducă o dimensiune nouă în activitățile sale atât cu copiii și tinerii, cât și cu adulții. Astfel, și de data aceasta Tdh vine cu o abordare inovativă. „Noi venim anul acesta cu o metodologie nouă, interesantă. E o metodologie care te scoate puțin din limitele obișnuitului, te face să dai frâu liber imaginației și să încerci să rezolvi anumite robleme prin metode creative, utilizând arta”, a povestit Teodora Rebeja, Manager Programe la Tdh Moldova, despre metodologia YouCreate, pe care echipa Tdh urmează s-o aplice în lucrul cu tinerii.

Unele dintre lecțiile însușite anul trecut în lucrul cu tinerii a fost că aceștia se plictisesc rapid dacă nu sunt stimulați prin metode inovative și diversitate în activități, e nevoie ca tinerii să fie motivați să se implice activ atât la etapa de planificare, cât și în realizarea activităților, iar inițiativele comunitare pentru tineri să fie realizate de tineri, a punctat Liliana Astrahan, specialist în protecția copilului și a tinerilor la Tdh și coordonatoarea activităților cu tinerii în cadrul acestui proiect.

Metodologia YouCreate vine să răspundă anume acestor necesități. În plus aceasta presupune și o dezvoltare individuală a fiecărui participant, anume prin consolidarea pilonilor pe care se bazează - în primul rând reziliența și starea de bine, care presupun să poți depăși situațiile dificile, dezvoltă și scoate la suprafață competențe și capacități personale, pune la încercare creativitatea și intuiția, a adăugat Teodora Rebeja, cu convingerea că această metodă de lucru va fi la înălțimea interesului și curiozității tinerilor.

Ce este YouCreate?

Metodologia YouCreate a fost elaborată de către echipa Terre des hommes din Elveția, în colaborare cu Institutul Internațional pentru Drepturile Copilului și Dezvoltare din Canada și a fost testată până acum, cu succes, de către echipele Terre des hommes din Egipt, Irak și Ucraina.

Vlad Oleatovschi, specialist în protecția copilului și a tinerilor la Tdh și trainer certificat în metodologia YouCreate le-a povestit participanților la ședința de informare în ce constă metodologia, care este specificul acesteia și cum urmează să se desfășoare instruirea și realizarea activităților în baza ei.

YouCreate este o metodologie pentru elaborarea și implementarea inițiativelor comunitare creative, realizate de către tineri și pentru tineri. Această metodologie a fost creată anume pentru tineri. Scopul YouCreate este de a spori starea de bine, a dezvolta reziliența, a amplifica sentimentul de apartenență, a dezvolta abilități de leadership și de a susține activ comunitatea”, a redat Vlad Oleatovschi esența YouCreate.

În cadrul YouCreate, proiectele și activitățile se mai numesc și art-acțiune, deoarece utilizează arta ca instrument de lucru și mijloc de realizare a ideilor pentru o schimbare socială pozitivă. Formele de artă la care pot recurge tinerii sunt dintre cele mai diverse, în funcție de preferințele și interesele lor – artele scenice, artele plastice, meșteșugăritul, artele digitale, fotografia, graffiti, etc.

În afară de artă, care este componenta de bază a metodologiei, YouCreate pune accent și pe următoarele aspecte:
- se bazează pe și scoate în evidență punctele forte ale tinerilor implicați și ale comunității;
- susține participarea semnificativă și egală a tuturor tinerilor din grupul de inițiativă;
- incluziunea: orice tânăr este binevenit, indiferent de credințe, etnie, dizabilitate.

În cadrul YouCreate, echipele de lucru sunt formate din doi tineri – agenți ai schimbării – care vor participa la instruiri și au rolul de a coordona echipa extinsă de tineri, precum și din doi adulți - aliați, care au rolul de a le oferi tinerilor suport și ajutor în planificarea activităților și au rol de mediatori între tineri și alți adulți, cum ar fi actorii locali la care tinerii au nevoie să apeleze (autoritățile, agenți economici etc.)

Activitățile proiectului

Din echipele locale de lucru fac parte câte doi tineri de 14 – 19 ani, un lucrător de tineret și un profesor de Educație pentru societate.

Ulterior, aceste echipe care v-ați format la nivel raional, urmează să vă identificați echipele de implementare din 12-15 tineri, cu care veți stabili și dezvolta împreună o inițiativă locală. Noi urmează să vă oferim instruirea și suportul necesar pe parcursul dezvoltării și implementării inițiativelor, inclusiv prin vizite în teren, nu doar de la distanță”, le-a explicat Liliana Astrahan participanților cursul activităților.

Astfel, până pe 8 mai, echipele de bază urmează să identifice echipele de aliați – tinerii interesați să participe la procesul de elaborare și realizare a inițiativelor comunitare.

În perioada mai – iunie, Tdh Moldova le va oferi echipelor de bază trei instruiri la distanță. După fiecare atelier, participanții vor avea timp pentru asimilare, analiză și pregătirea „temelor pentru acasă” – mici proiecte creative. 

În iulie și august echipele, împreună cu formatorii, vor lucra asupra conceptelor inițiativelor, iar din septembrie până la finalul lui octombrie tinerii își vor realiza art-acțiunile.

Lunile noiembrie și decembrie sunt prevăzute pentru analiza și evaluarea activităților și a rezultatelor obținute, iar anul se va încheia cu o nouă întâlnire cu toate echipele – de data aceasta offline, speră organizatorii – pentru ca membrii echipelor să-și poată împărtăși experiențele și bunele practici.

Provocări

Demararea procesului de instruiri pentru tineri în această perioadă, la distanță, este o provocare majoră atât pentru echipele de proiect și traineri, cât și pentru participanți, deoarece YouCreate presupune o metodă experiențială de învățare, cu multe activități interactive și de grup.

În contextul actual începem activitățile în format online, cu speranța că această pandemie se va încheia curând și ne vom putea vedea pe viu”, le-a spus Elena Madan participanților. „Până atunci vom realiza activitățile online, cu sprijinul echipei, care o să facă tot posibilul ca aceste întâlniri să fie interactive și interesante.

Vom vedea cum o să ne reușească și ce va ieși din asta. Voi sunteți foarte deschiși și creativi, o să ne inspirați și pe noi iar, împreună, vom ajunge să însușim această metodologie în cel mai eficient mod și sperăm să ajungem să facem și întâlniri offline”, și-a exprimat încrederea Teodora Rebeja.

Opiniile participanților

Participanții la sesiunea de informare s-au arătat interesați și chiar curioși față de metoda propusă de Terre des hommes.

Stanislav Busuioc, un tânăr din Chișinău a spus că, deși a mai participat și la alte programe până acum, această metodologie i se pare deosebită și provocatoare, deoarece tinerii se vor consolida ca echipă, pe de o parte și, totodată, fiecare participant va învăța să-și dezvolte abilitățile personale.

Background

Terre des hommes este, din 2018, partenerul de implementare a activităților în cadrul Fondului comun al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare și Fondului ONU pentru Populație privind dezvoltarea Centrelor de tineret și consolidarea participării și implicării civice a tinerilor din Republica Moldova.

În faza inițială, echipa Tdh a realizat o evaluare a Centrelor de tineret, pentru a stabili necesitățile specialiștilor care lucrează cu tinerii, precum și necesitățile și probleme tinerilor. În baza rezultatelor evaluării și a identificării necesităților tuturor părților au fost elaborate planuri de dezvoltare a Centrelor până în 2022, s-au stabilit și realizat activități cu tinerii, în urma cărora aceștia au dezvoltat și implementat inițiative locale. În 2019, în afară de activitățile, taberele de vară și formările pentru tineri și lucrătorii de tineret, Terre des hommes a elaborat trei ghiduri pentru lucrătorii de tineret privind implicarea tinerilor în activități și inițiative comunitare.

Ştiri şi anunţuri

Publicat: 14.04.2021   
Fundația Terre des hommes România, alături de Terre des hommes Moldova (Tdh), anunță un CONCURS de selectare a 24 de instituții de învățământ general din 5 raioane: Soroca, Călărași, Nisporeni, Strășeni și Căușeni, pentru implicarea în proiectul „JOBOTECA – program pilot de pregătire a tinerilor din Moldova pentru piața muncii” - proiect finanțat de Uniunea Europeană (UE) Citeşte mai mult...
Publicat: 01.04.2021   
Terre des hommes Moldova este în căutarea unei persoane cu experiență pentru a elabora un ghid metodologic pentru educatorii de la egal la egal din școlile profesional tehnice. Citeşte mai mult...
Publicat: 30.03.2021   
În perioada februarie - aprilie 2021, cu suportul Reprezentanței în Republica Moldova a Fundației Terre des hommes, în 30 de instituții de învățământ din întreaga țară se pilotează un program de activități pentru copiii din școală „STOP bullying - cunosc, înțeleg, aplic". Citeşte mai mult...
Publicat: 02.03.2021   
Terre des hommes Moldova continuă și în acest an programul „YouCreate - inițiative comunitare creative realizate de tineri pentru tineri”, oferindu-le tinerilor posibilitatea să participe și în 2021 la programul de finanțare a inițiativelor comunitare creative implementate de aceștia pentru semenii lor din comunitate. Tdh Moldova le oferă suport echipelor de inițiativă formate de tineri din 22 de raioane partenere, având la bază colaborarea dintre școală – Centru de tineret / tineri – comunitate – APL și alți actori locali, care își propun să realizeze inițiative creative comunitare în baza metodologiei „YouCreate”. Citeşte mai mult...
Publicat: 25.02.2021   
Terre des hommes Moldova este în căutarea unei persoane dinamice și proactive pentru a se alătura echipei. Candidatul/a pe care îl/o căutăm are experiență în lucrul cu tinerii, studii relevante în domeniu, este dornic/ă să-și împărtășească experiența proprie și să acumuleze altele noi. Data de începere: cât mai curând posibil. Contract: 1 an (cu posibilitate de extindere), cu normă întreagă. Termenul limită de depunere a dosarelor: 19 martie 2021. Citeşte mai mult...
Publicat: 25.01.2021   
Terre des hommes Moldova solicită oferte de prețuri pentru achiziționarea serviciilor de editare și tipar. Termen limită de depunere a dosarelor: 29 ianuarie 2021 Citeşte mai mult...
Publicat: 22.01.2021   
Terre des hommes Moldova solicită oferte de prețuri pentru servicii de redactare în limba română Citeşte mai mult...
Publicat: 22.01.2021   
Terre des hommes Moldova (Tdh Moldova) solicită oferte pentru contractarea serviciilor de machetare și/sau design grafic. Data limită de depunere a ofertelor – 29 ianuarie 2021, ora locală 18:00. Citeşte mai mult...
Publicat: 28.12.2020   
Terre des hommes Moldova este una dintre cele 15 organizații partenere în proiectul transnațional DREAM ROAD, lansat anul acesta și care va continua până la sfârșitul lui 2022. Proiectul presupune o cooperare strânsă între aceste organizații din 10 țări din regiunea Dunării privind împuternicirea și incluziunea romilor. Citeşte mai mult...
Publicat: 10.12.2020   
Terre des hommes Moldova announces tender for the selection of a company to develop a sticker pack for an anti-bullying kindness campaign in Moldova that will be launched via Viber. Citeşte mai mult...
Publicat: 30.11.2020   
STOP BULLYING! Opresc. Vorbesc. Ajut. – este campania de informare și conștientizare privind fenomenul de bullying în școlile din Republica Moldova care urmează să se desfășoare pe parcursul lunilor decembrie 2020 – aprilie 2021. Citeşte mai mult...
Publicat: 26.11.2020   
Fundația Terre des hommes Moldova anunță concurs pentru vânzarea autoturismului DACIA LOGAN MCV, anul fabricării - 2012. Un singur proprietar, fără accidente, deservire tehnică - service specializat. Prețul conform raportului de expertiză autorizată este de 81,194 MDL. Citeşte mai mult...
Publicat: 30.09.2020   
86,8% dintre elevii claselor a 6-a – a 12-a din Republica Moldova sunt afectați, într-o formă sau alta, de bullying. Aceste date le-a relevat studiul „Bullying-ul în rândul adolescenților din Republica Moldova”, realizat de UNICEF Moldova în 2019. Citeşte mai mult...
Publicat: 21.08.2020   
Amenajare de spații prietenoase pentru tineri, precum parcări de biciclete, cinema în aer liber, hub pentru tineri; programe de conștientizare și educare, precum combaterea violentei față de femei sau educația media pentru tineri; cluburi de discuții, lectură și filme; festivaluri locale cu diverse tematici; realizarea unui blog care să reflecte viața și problemele tinerilor din comunitate; salubrizarea și restaurarea spațiilor verzi - sunt doar câteva dintre cele 27 de inițiative comunitare, ce urmează să fie realizate de către tineri pentru tineri în 25 de comunități din țară. Citeşte mai mult...
Publicat: 23.06.2020   
Fundaţia Terre des hommes anunţă vacantă poziţia de Şef/ă al/a delegaţiei pentru Europa de Est - Moldova, România, Ucraina. Data de începere: cât de curând posibil Data limită de depunere a dosarelor: 05 Jul 2020 Citeşte mai mult...
Publicat: 17.06.2020   
Copiii și tinerii au dreptul să fie auziți, indiferent de condițiile și situația în care se află, însă opiniile lor sunt rareori căutate de către factorii de decizie și ideile lor nu sunt rar ascultate. Inițiativa #CovidUnder19, lansată de fundația Terre des hommes, își propune să schimbe acest lucru. Citeşte mai mult...
Publicat: 05.06.2020   
Deși se află abia în faza de instruiri, tinerii participanți la atelierele „YouCreate – inițiative comunitare creative, realizate de tineri pentru tineri” s-au antrenat deja în primele exerciții de creativitate: stabilirea denumirii echipelor și crearea unui logo care să le reprezinte. Citeşte mai mult...
Publicat: 28.05.2020   
Terre des hommes anunță vacantă poziția de specialist în advocacy. Căutăm o persoană proactivă și cu experiență pentru a se alătura echipei din București și a o susține în implementarea proiectului regional MIȘTO AVILEAN. Citeşte mai mult...
Publicat: 07.05.2020   
Terre des hommes (Tdh) și Uniunea Asociațiilor Europene de Fotbal (UEFA) și-au unit eforturile pentru a dezvolta, la nivel european, un program de protecție a copiilor, cu scopul de a oferi o experiență sigură și pozitivă tuturor copiilor și tinerilor care joacă fotbal. Cele două organizații au lansat astfel o platformă digitală, un set de instrumente și patru cursuri online despre protecția copiilor în fotbal. Citeşte mai mult...
Publicat: 27.04.2020   
Fundația Terre des hommes anunță recrutarea unui director adjunct pentru biroul din România. Termenul limită de depunere a dosarelor este 1 mai 2020. Citeşte mai mult...

1 - 20 din 197


Utilizator (Email)
ParolăAi uitat parola?
Înregistrează-te


     

 Acest site a fost creat în cadrul proiectului „Dezvoltarea unei abordări comune a copiilor” implementat de Reprezentanţa Fundaţiei Elveţiene „Terre des hommes – Lausanne” în Republica Moldova. Proiectul este realizat cu asistenţa Programului „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Informaţia de pe site nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorilor.

 
© Terre des hommes Moldova 2013
Developed by Andrei Madan
PAGINA ÎN SUS