Română      Русскии

28.12.2020
Comunitățile de romi din regiunea Dunării vor beneficia de un program transnațional de incluziune și împuternicire prin alfabetizare digitală
10.12.2020
Terre des hommes announces tender for the selection of a company to develop a sticker pack for an anti-bullying kindness campaign in Moldova
30.11.2020
Terre des hommes Moldova a lansat campania națională: STOP BULLYING! Opresc. Vorbesc. Ajut.
26.11.2020
Tdh Moldova anunță concurs pentru vânzarea autoturismului Dacia Logan
02.10.2020
EFORTURI COMUNE PENTRU A COMBATE BULLYING-UL ÎN MOLDOVA. // Proiect finanțat de UNICEF Moldova (august 2020 – aprilie 2021)

 

Prima pagină  »  Ştiri şi anunţuri
Ştiri şi anunţuri
Îngrijorările și recomandările Terre des hommes în privința copiilor privați de libertate în timpul pandemiei de COVID-19
Publicat: 09.04.2020   

În contextul pandemiei de COVID-19, Fundația Terre des hommes este în special îngrijorată de soarta copiilor privați de libertate. În jur de 7,2 milioane de copii din întreaga lume sunt reținuți în diferite medii - penitenciare, custodia poliției, centre de detenție pentru imigrări și în cadrul facilităților de îngrijire și protecție. Pe măsură ce pandemia COVID-19 explodează pe tot globul, fiecare dintre acești copii prezintă acum în mod special riscul de infectare și probabilitatea de deces.

Astfel, Tdh vine cu un apel către toate statele, ca, în măsura posibilităților, copiii să fie eliberați din detenție, oferindu-li-se suportul necesar pentru reintegrarea în siguranță în familie și comunitate. Totodată, recomandă încetarea arestării și reținerii în custodia poliției a copiilor acuzați de comiterea infracțiunilor minore. 

În cazurile în care eliberarea minorilor nu este posibilă, organizația insistă pe respectarea măsurilor de protecție recomandate de OMS, precum spălarea fregventă a mâinilor și păstrarea distanței sociale. Măsurile de carantină trebuie să fie prietenoase copilului și să respecte dreptul minorilor la comunicarea cu familiile, consiliere psihologică, accesul la servicii de sănătate și la informații.

În prezent, la nivel global, Tdh colaborează cu părțile interesate din justiția regională, națională și locală pentru a activa eliberarea copiilor din detenție și pentru a sprijini punerea în aplicare a măsurilor neprivative de libertate.

În următoarele zile, Tdh va lansa un policy brief pe acest subiect în parteneriat cu echipa pro bono de la Baker McKenzie, iar pasul următor va fi organizarea de schimburi online în întreaga comunitate de practică, pentru a reuni toate părțile interesate relevante, inclusiv autoritățile publice, ONG-urile, mediul academic și sectorul privat, pentru operaționalizarea punerii în aplicare a măsurilor neprivative pentru copii în acest moment critic. Oricine interesat să facă parte din acest proces de lucru, poate contacta persoanele de referință:

Pentru Programul de Migrație: Tanya Norton, tanya.norton@tdh.ch

Pentru Programul de Justiție: Cedric Foussard, cedric.foussard@tdh.ch

Vedeți mai jos declarația integrală.

-- -- -- -- 

Pe timpul pandemiei de COVID-19, Fundația Terre des hommes este în special îngrijorată de soarta copiilor vulnerabili, îndeosebi a celor în conflict cu legea. În întreaga lume, virusul COVID-19 și urgența globală de sănătate publică declanșată de pandemie creează niveluri de alarmă fără precedent în toate sectoarele societății.

În timp ce copiii, în general, nu reprezintă riscul de infecție cu formele mai severe de COVID-19, experții în sănătate au alertat autoritățile în privința copiilor cu sănătate precară că sunt mai vulnerabili și mai susceptibili îmbolnăvirii cu COVID-19.

Cercetări recente sugerează că acei copii lipsiți de libertate pot prezenta un risc mai mare de sănătate precară. Este un fapt știut că facilitățile de detenție, care sunt adesea în condiție proastă, supraaglomerate și dotate cu infrastructură slabă de sănătate, apă și canalizare, prezintă multiple riscuri pentru sănătatea copiilor. Copiii din astfel de instituții prezintă adesea o prevalență de comorbidități precum astmul, tuberculoza și HIV. În plus, copiii care sunt lipsiți de libertate au un risc mai mare să folosească substanțe precum alcoolul, tutunul și drogurile ilicite, care sunt în detrimentul sănătății lor fizice și mentale.

Dreptul internațional prevede că minorii ar trebui să fie lipsiți de libertate doar ca măsură de ultimă soluție și pentru cea mai scurtă perioadă de timp. Cu toate acestea, cele mai recente estimări sugerează că 7,2 milioane de copii din întreaga lume sunt reținuți în diferite medii - penitenciare, custodia poliției, centre de detenție pentru imigrări și în cadrul facilităților de îngrijire și protecție. Pe măsură ce pandemia COVID-19 explodează pe tot globul, fiecare dintre acești 7,2 milioane de copii prezintă acum în mod special riscul de infectare și probabilitatea de deces.

Terre des hommes atrage atenția că este necesară o acțiune urgentă a factorilor de decizie, a actorilor judiciari și a autorităților de aplicare a legii pentru a aborda impactul pandemiei asupra copiilor privați de libertate. În măsura posibilităților, este nevoie să fie depuse toate eforturile pentru a accelera eliberarea copiilor din spațiile în care sunt privați de libertate și pentru a sprijini toți actorii din sistemele de justiție și protecție pentru punerea în aplicare a măsurilor neprivative de libertate.

Statele au responsabilitatea de a proteja copiii lipsiți de libertate de riscurile asociate pandemiei COVID-19. În acest sens, Fundația Terre des hommes vine cu următoarele recomandări:

 1. În măsura posibilităților, minorii să fie eliberați din detenție.
 • Eliberarea celor mai vulnerabili copii (suferinzi de diabet, boli pulmonare și cardiace), care ar putea fi în pericol de complicații dacă se infectează.
 • Alternative la detenția administrativă prin instituirea de măsuri comunitare, neprivative de libertate.
 • Aplicarea măsurilor de sănătate și igienă necesare în comunități, accesul la obiectele de igienă și îngrijirea sănătății și asigurarea informațiilor despre prevenirea și răspunsul la COVID19 în limbile relevante și pentru copii.
 • Încetarea arestării și reținerii copiilor și a familiilor acestora în funcție de statutul migrator.
   
 1. Reducerea riscului de infecție și transmitere a COVID-19 în penitenciare  prin reducerea numărului de copii reținuți.
 • Încetarea arestării și reținerii în custodia poliției a copiilor acuzați de comiterea infracțiunilor minore.
 • Accelerarea eliberării copiilor din detenție, acordând prioritate celor care sunt în curs de judecată sau pedepselor pentru infracțiuni mărunte, celor care se apropie de încheierea pedepselor și celor cu condiții medicale. Eliberarea minorilor trebuie să aibă loc cu sprijinul specializat necesar care să permită reintegrarea în siguranță a acestora în mediul familial și comunitar.
   
 1. În cazurile în care nu este posibilă eliberarea minorilor în conflict cu legea, instituțiile trebuie să le asigure copiilor aflați în detenție aceleași standarde de îngrijire a sănătății care sunt disponibile și în afară. Aceasta implică consolidarea măsurilor de prevenire, cum ar fi spalatul mâinilor și distanțarea socială. Trebuie asigurate măsuri de carantină prietenoase copiilor care respectă drepturile omului și ale copilului, cum ar fi consilierea video, comunicarea cu familiile, accesul la servicii de sănătate și accesul la informații.
   
 1. Asigurarea sănătății și securității lucrătorilor din prima linie în sistemele de justiție și protecție: lucrătorii sociali, avocații, procurorii, poliția, ofițerii de probațiune și personalul din unitățile de detenție.

Pașii următori

De mai bine de 2 decenii, Fundația Terre des hommes operează în 40 de țări pentru a sprijini guvernele în implementarea alternativelor de detenție pentru copiii în proces de migrație și a celor în conflict cu legea.

În cadrul răspunsului său la COVID19, Tdh va colabora cu partenerii săi pentru a transpune acest apel în realitate pentru a accelera eliberarea copiilor din detenție din întreaga lume.

În prezent, Tdh colaborează cu părțile interesate din justiția regională, națională și locală pentru a activa eliberarea copiilor din detenție și pentru a sprijini punerea în aplicare a măsurilor neprivative de libertate.

În următoarele zile, Tdh va lansa un policy brief pe acest subiect în parteneriat cu echipa pro bono de la Baker McKenzie. Următorul pas va fi organizarea de schimburi online în întreaga comunitate de practică, pentru a reuni toate părțile interesate relevante, inclusiv autoritățile publice, ONG-urile, mediul academic și sectorul privat, pentru operaționalizarea punerii în aplicare a măsurilor neprivative pentru copii în acest moment critic.

Dacă sunteți interesați să faceți parte din acest proces de lucru, vă rugăm să contactați:

Pentru Programul de Migrație: Tanya Norton, tanya.norton@tdh.ch

Pentru Programul de Justiție: Cedric Foussard, cedric.foussard@tdh.ch

 

Ştiri şi anunţuri

Publicat: 28.12.2020   
Terre des hommes Moldova este una dintre cele 15 organizații partenere în proiectul transnațional DREAM ROAD, lansat anul acesta și care va continua până la sfârșitul lui 2022. Proiectul presupune o cooperare strânsă între aceste organizații din 10 țări din regiunea Dunării privind împuternicirea și incluziunea romilor. Citeşte mai mult...
Publicat: 10.12.2020   
Terre des hommes Moldova announces tender for the selection of a company to develop a sticker pack for an anti-bullying kindness campaign in Moldova that will be launched via Viber. Citeşte mai mult...
Publicat: 30.11.2020   
STOP BULLYING! Opresc. Vorbesc. Ajut. – este campania de informare și conștientizare privind fenomenul de bullying în școlile din Republica Moldova care urmează să se desfășoare pe parcursul lunilor decembrie 2020 – aprilie 2021. Citeşte mai mult...
Publicat: 26.11.2020   
Fundația Terre des hommes Moldova anunță concurs pentru vânzarea autoturismului DACIA LOGAN MCV, anul fabricării - 2012. Un singur proprietar, fără accidente, deservire tehnică - service specializat. Prețul conform raportului de expertiză autorizată este de 81,194 MDL. Citeşte mai mult...
Publicat: 30.09.2020   
86,8% dintre elevii claselor a 6-a – a 12-a din Republica Moldova sunt afectați, într-o formă sau alta, de bullying. Aceste date le-a relevat studiul „Bullying-ul în rândul adolescenților din Republica Moldova”, realizat de UNICEF Moldova în 2019. Citeşte mai mult...
Publicat: 21.08.2020   
Amenajare de spații prietenoase pentru tineri, precum parcări de biciclete, cinema în aer liber, hub pentru tineri; programe de conștientizare și educare, precum combaterea violentei față de femei sau educația media pentru tineri; cluburi de discuții, lectură și filme; festivaluri locale cu diverse tematici; realizarea unui blog care să reflecte viața și problemele tinerilor din comunitate; salubrizarea și restaurarea spațiilor verzi - sunt doar câteva dintre cele 27 de inițiative comunitare, ce urmează să fie realizate de către tineri pentru tineri în 25 de comunități din țară. Citeşte mai mult...
Publicat: 23.06.2020   
Fundaţia Terre des hommes anunţă vacantă poziţia de Şef/ă al/a delegaţiei pentru Europa de Est - Moldova, România, Ucraina. Data de începere: cât de curând posibil Data limită de depunere a dosarelor: 05 Jul 2020 Citeşte mai mult...
Publicat: 17.06.2020   
Copiii și tinerii au dreptul să fie auziți, indiferent de condițiile și situația în care se află, însă opiniile lor sunt rareori căutate de către factorii de decizie și ideile lor nu sunt rar ascultate. Inițiativa #CovidUnder19, lansată de fundația Terre des hommes, își propune să schimbe acest lucru. Citeşte mai mult...
Publicat: 05.06.2020   
Deși se află abia în faza de instruiri, tinerii participanți la atelierele „YouCreate – inițiative comunitare creative, realizate de tineri pentru tineri” s-au antrenat deja în primele exerciții de creativitate: stabilirea denumirii echipelor și crearea unui logo care să le reprezinte. Citeşte mai mult...
Publicat: 28.05.2020   
Terre des hommes anunță vacantă poziția de specialist în advocacy. Căutăm o persoană proactivă și cu experiență pentru a se alătura echipei din București și a o susține în implementarea proiectului regional MIȘTO AVILEAN. Citeşte mai mult...
Publicat: 07.05.2020   
Terre des hommes (Tdh) și Uniunea Asociațiilor Europene de Fotbal (UEFA) și-au unit eforturile pentru a dezvolta, la nivel european, un program de protecție a copiilor, cu scopul de a oferi o experiență sigură și pozitivă tuturor copiilor și tinerilor care joacă fotbal. Cele două organizații au lansat astfel o platformă digitală, un set de instrumente și patru cursuri online despre protecția copiilor în fotbal. Citeşte mai mult...
Publicat: 04.05.2020   
În condițiile în care pandemia de COVID-19 a limitat activitatea obișnuită a Terre des hommes Moldova, echipa Tdh a regândit acțiunile planificate pentru a această perioadă. Astfel, săptămâna trecută, Tdh a întrunit, online, peste 80 de tineri, profesori de disciplina Educație pentru societate și reprezentanți ai 25 de Centre de tineret și filiale din țară. Întâlnirea din 29 aprilie a demarat activitățile pentru 2020 pe care urmează să le realizeze Tdh în cadrul proiectului privind dezvoltarea Centrelor de tineret din țară și consolidarea participării civice a tinerilor. Citeşte mai mult...
Publicat: 27.04.2020   
Fundația Terre des hommes anunță recrutarea unui director adjunct pentru biroul din România. Termenul limită de depunere a dosarelor este 1 mai 2020. Citeşte mai mult...
Publicat: 31.03.2020   
Pandemia de COVID-19 este o lovitură grea pentru toată lumea. Trecem, în această perioadă, prin momente dificile care ne pun la încercare toate resursele emoționale. Ne putem simți copleșiți, depășiți de situație, frustrați. Pentru copii este complicată această perioadă în mod special. Este rolul nostru, al adulților, să le fim alături, să-i protejăm și să le oferim suportul de care au nevoie. Citeşte mai mult...
Publicat: 24.03.2020   
Fundația Terre des hommes Moldova și Federația Moldovenească de Fobal extinde, până la 29 martie 2020, termenul de depunere a dosarelor pentru experți/companii de consultanță, pentru efectuarea unei evaluări a drepturilor copiilor în sport în cadrul proiectului „Fotbal sigur pentru copiii din Moldova”. Citeşte mai mult...
Publicat: 03.03.2020   
Arta este o modalitate intensă de descoperire și exprimare a sinelui, de conexiune cu semenii, cu o forță de motivare și creatoare extraordinară. Tocmai din acest considerent, Terre des hommes a dezvoltat programul și setul de instrumente de lucru prin artă pentru tineri „You Create”. Tdh Moldova și Hubul Pentru Protecția Copilului din Europa de Sud-Est (ChildHub) a organizat, între 18 – 21 februarie curent, la Chișinău, o sesiune de instruire pentru lucrători de tineret privind această metodă de lucru cu tinerii. Citeşte mai mult...
Publicat: 26.02.2020   
Federația Moldovenească de Fotbal si organizația elvețiană de ajutorare a copiilor, Terre des hommes Moldova (Tdh), organizează un concurs pentru identificarea unui expert / companie de consultanță, care să efectueze un studiu la nivel național, în conformitate cu termenii de referință. Citeşte mai mult...
Publicat: 24.02.2020   
Violența între copii, dar și asupra lor, în mediul școlar din Republica Moldova este un fenomen îngrijorător și alarmant, Moldova având una dintre cele mai mari rate ale violenței între copii din regiune. Școala, fiind spațiul în care copiii își petrec o parte semnificativă din timpul lor și unde interacționează cel mai mult între ei, are datoria de a le asigura acestora un mediu sigur și lipsit de violența, iar o Politică de protecție a copilului în școală este instrumentul care să reglemeteze și să faciliteze acest fapt. Citeşte mai mult...
Publicat: 17.12.2019   
Peste 70 de tineri, profesori și manageri ai Centrelor de tineret din țară s-au întâlnit, între 13 - 15 decembrie, la Chișinău, în cadrul unui atelier de follow-up, pentru a face schimb de experiență în baza inițiativelor civice pe care le-au realizat în ultimele trei luni în comunitățile lor. Ghidați de trainerii Tdh Moldova, participanții la atelier au discutat și analizat activitățile, rezultatele, provocările și lecțiile însușite și au planificat acțiunile pentru anul 2020. Citeşte mai mult...
Publicat: 09.12.2019   
Proiectul Parteneriate comunitare durabile pentru protecția drepturilor minorităților etnice din Republica Moldova, realizat de Fundația Terre des hommes, este pe ultima sută de metri și cu această ocazie, echipa de implementare a organizat o Conferință de totalizare cu beneficiarii, partenerii și finanțatorii proiectului. Peste 70 de persoane – cadre didactice din 20 de localități, reprezentanți ai direcțiilor raionale de învățământ, reprezentanți din partea Uniunii Europene, Consiliului Europei, UNICEF și din partea Institutului pentru Inițiative Rurale (IRI) – au participat la evenimentul din 28 noiembrie curent. Citeşte mai mult...

1 - 20 din 189


Utilizator (Email)
ParolăAi uitat parola?
Înregistrează-te


     

 Acest site a fost creat în cadrul proiectului „Dezvoltarea unei abordări comune a copiilor” implementat de Reprezentanţa Fundaţiei Elveţiene „Terre des hommes – Lausanne” în Republica Moldova. Proiectul este realizat cu asistenţa Programului „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Informaţia de pe site nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorilor.

 
© Terre des hommes Moldova 2013
Developed by Andrei Madan
PAGINA ÎN SUS