Română      Русскии

28.01.2022
Apel de propuneri de proiecte pentru sporirea gradului de implicare a structurilor societății civile locale din regiunile Cahul și Ungheni în promovarea egalității de gen, prevenirea violenței domestice și abilitarea fetelor/femeilor.
27.12.2021
„Te voi iubi, pozitiv(ă) sau negativ(ă).” Campania de promovare a modului sănătos de viață în 12 școli profesional-tehnice din țară
20.12.2021
Copiii vor să fie auziți. Cum construim relații armonioase între părinți și adolescenți?
17.12.2021
Adolescenții trebuie apreciați pentru reușitele lor. Cum pot încuraja părinții deciziile corecte la copiii adolescenți
16.12.2021
Cum comunic și cum soluționez conflictele cu copilul meu adolescent?

 

Prima pagină  »  Ştiri şi anunţuri
Ştiri şi anunţuri
Școala viitorului este o școală liberă de violență și bullying
Publicat: 13.09.2019   

Elevi, cadre didactice și directorii din 30 de instituții de învățământ din țară au intrat în noul an școlar echipați cu cunoștințe și intrumente necesare pentru a preveni și contracara violența în școală. Aceștia au participat la un șir de instruiri de prevenire și combatere a violenței în școală și comunitate, oferite de Fundația Terre des hommes Moldova pe parcursul lunilor iulie – august 2019. În timp ce elevii au învățat cum să abordeze diferite forme de violență, instruirile pentru profesori și directorii de școală s-au axat în mod special pe fenomenul de bullying – înțelegerea specificului acestuia, importanța recunoașterii cazurilor de bullying, metode de prevenire și intervenție.

60 de cadre didactice din 30 de comunități, 30 de directori de școală și reprezentanți ai direcțiilor de educație din 17 raioane au participat la cele cinci instruiri oferite pe parcursul verii de către psihologii Tatiana Turchină și Daniela Terzi-Barbăroșie, sub auspiciile Tdh Moldova.   

Termenul de bullying este nou pentru spațiul nostru și necunoscut pentru mulți încă, deși, ca fenomen, este foarte răspândit, atât printre copii, la școală, cât și în societate, în general. Psihologii atenționează asupra importanței cunoașterii și conștientizării acestui fenomen, cum se manifestă, cum se deosebește de celelalte forme de violență și care sunt consecințele acestuia pe termen scurt și lung. Când vorbim despre bullying, explică specialiștii, pericolul cel mare este că aceste situații sunt tratate în societatea noastră ca manifestări normale de interacțiune socială, iar, în cazul copiilor, ca o etapă normală și chiar necesară în procesul de maturizare.

Este foarte important să se facă distincţia între bullying şi violenţă, deoarece bullyingul este o formă specifică a violenţei, iar adulţii - cadrele didactice, părinţii - fiind conștienți de această diferență, vor şti cum să intervină şi să prevină fenomenul. Se cunoaște că violenţa se încadrează în limitele încălcării legii, însă bullyingul este perceput de majoritatea ca fiind ceva normal, un element de dezvoltare, ceea ce este, de fapt, o prejudecată. Necunoaşterea că bullyingul poate duce, în final, la consecinţe foarte grave din perspectiva sănătăţii mintale, dar și la violență şi chiar la criminalitate, este lăsat cumva în umbră”, explică Tatiana Turchină pericolul pe care îl poartă neconștientizarea fenomenului.

Participanții la instruiri au recunoscut că termenul de bullying - și gestionarea acestui fenomen - era necunoscut pentru ei și îl percepeau mai mult la nivel intuitiv. Profesorii au găsit informația de la traininguri valoroasă și foarte utilă, fiind nerăbdători s-o împărtășească cu colegii și să aplice noile cunoștine în munca lor.

Vasile Bârcă, director - adjunct pentru educaţie la Liceul Teoretic “Ion Creangă” din s. Cuizăuca, r. Rezina spune că și-a elucidat mai multe aspecte ce țin de bullying care îi erau neclare și abia așteaptă să inițize în școală clubul ALEG, împreună cu elevii care au participat la școala de vară și să dea start activităților cu copii, cadre didactice și părinți. Natalia Reniţă, director - adjunct pentru educaţie și profesoară de fizică la Liceul Teoretic din satul Varniţa, r. Anenii Noi apreciază în mod special metodele de intervenție pe care le-a însușit: „Acum sunt mult mai informată despre ce înseamnă bullying-ul și am găsit foarte utilă rezolvarea cazurilor de bullying prin metode interactive, pe care le vom aplica în școală. Cel mai mult mi-au plăcut jocurile de rol, metoda teatrului social, prin care copilul să găsească singur soluţiile pentru o problemă – nu să vină răspunsul de-a gata de la profesor, dar copilul însuşi să analizeze situația şi să ajungă la propriile concluzii.

Totuși, mai multe cadre didactice și-au împărtășit neîncrederea că informația pe anti-bullying, obținută la instruiri, va fi înțeleasă și acceptată de colegii lor. „În momentul în care o singură persoană încearcă să facă un soi de „revoluție” în școală, s-ar purtea să se confrunte cu rezistența și reticență din partea celorlați. Pentru un program de prevenire și o politică de protecție a copilului în școală contează foarte mult, în primul rând, discursul administrației școlii, al directorului – chiar și mai sus – apoi, susținerea acestuia din partea directorilor - adjuncți și tot așa, pe modelul piramiedei, până la bază”, explică Tatiana Turchină un model funcțional de implementare a unui program de antibullying în școli.

Tocmai din acest considerent, instruirile privind prevenirea și combatarea violenței și a fenomenului de bullying în școli au inclus participanți de la toate nivelele - de la elevi și profesori, până la administrația școlii și direcțiile de învățământ raionale - pentru a se crea un cadru unitar de lucru asupra acestor fenomene.

Tamara Văcari, directoarea Liceului Teoretic “Ştefan Holban” din comuna Cărpineni, r. Hânceşti, a realizat, în urma instruirilor, că administraţia şcolii are un rol foarte important, în special la etapa de prevenire a bullyingului: „Am vorbit anterior cu cadrele didactice din școală despre violenţă, am stabilit tipurile, însă acum văd clar diferența dintre bullying și conflict, agresiune şi înțeleg că vom avea mult de lucru în noul an, pentru că sarcina principală a administraţiei este să asigure un mediu protector și sigur în școală. Am câteva persoane - resursă care să mă susţină şi pe care voi încerca să le responsabilizez – este vorba despre cei cinci copii şi directorul pentru educaţie, care au fost instruiți și ei la acest subiect. Vom încerca împreună să elaborăm, la nivel de instituţie, nişte acţiuni concrete pentru identificarea eventualelor cazuri de bullying în școală și să desfășurăm activități de prevenire și intervenție”.

Galina Niţa, şef interimar la Direcţia Generală Educaţie şi Cultură din Ialoveni, participantă și ea la instruiri, speră într-o școală a viitorului în care să nu mai existe violență și bullying și să domine o atmosferă prietenoasă și sigură pentru toți. Doamna Nița consideră că e nevoie ca regulamentul intern al instituțiilor de învățământ să conțină reglementări clare de prevenire și combateare a bullyingului în școală. „Pentru asta este nevoie să cunoaştem ce presupune acest fenomen, cum îl putem identifica, care ar fi căile de soluţionare, cum ne putem implica şi cum putem ajuta, atât copilul victimă, dar şi agresorul, fiindcă, în fond, este vorba despre niște copii care poate n-au avut parte de afecţiune suficientă, iar consecința este agresivitatea pe care o manifestă”, este de părere șeful interimar al Direcției Generale Educație din Ialoveni.

Ca material didactic pentru instruri, psihologii Tatiana Turchină și Daniela Terzi-Barbăroșie au elaborat un program antibullying, pe care l-au testat în cadrul trainingurilor, urmând să-l adapteze și perfecționeze în urma feedback-urilor obținute din partea participanților. În final, acest program va lua forma unui ghid tipărit, pe care Terre des hommes îl va repartiza în cele 30 de școli participante în programul anti-violență.

Ne-am propus să descriem nişte aspecte conceptuale legate de bullying pentru a ajuta profesorii sau alți adulți care vor folosi ghidul să diferențieze bullying-ul de agresivitate, de conflicte. Am inclus, de asemenea, un șir de alte informații de natură psihologică, care explică mecanismele din spatele acestui fenomen. Ne-am gândit să transmitem mai mult informații legate de prevenire. Am vorbit destul de mult despre asertivitate, reziliență, respect reciproc etc., în ideea de a preveni bullying-ul ca fenomen social. Este o convingere a noastră că atunci când oamenii vor avea aceste resurse în ei, precum abilitatea de a fi asertiv, autoaprecierea, empatia, bullyingul nu va avea teren de manifestare. Ideea de prevenție asta ar fi – să reușim să transmitem norme sociale care setează din start contexte în care bullyingul să nu se regăsească ca opțiune de comportament.”, povestește Daniela Terzi-Barbăroșie despre conceptul ghidului.

În continuarea programului de antiviolență, profesorii și directorii de școală participanți la traininguri vor desfășura în școli activități și vor implementa inițiative antibullying / antiviolență, urmând să-și prezinte practicile de succes, să facă schimb de experiență și să planifice următorii pași în cadrul unei reuniuni ce urmează să aibă loc în această toamnă. De asemenea, atât pentru participanți, cât și pentru publicuul larg, Tdh Moldova va oferi un webinar pe bullying.

Instruirile pe prevenirea și combaterea fenomenului de bullying în școală au avut loc cu susținerea Hubului pentru Protecția Copilului din Europa de Est,  în cadrul proiectului „Prevenirea violenței asupra copilului prin implicare comunitară”. Proiectul este implementat, între 2018 și 2021, de Terre des hommes Moldova în 30 de comunități din țară, cu suportul Fundației Oak și UNICEF Moldova.

    

Ştiri şi anunţuri

Publicat: 28.01.2022   
Terre des hommes Moldova, în cadrul Proiectului „Toleranță zero față de violența în familie în regiunile Cahul și Ungheni”, lansează prezentul Apel de propuneri de proiecte, pentru susținerea organizațiilor societății civile locale din regiunile Cahul și Ungheni în promovarea egalității de gen, prevenirea violenței domestice și împuternicirea fetelor și femeilor. Citeşte mai mult...
Publicat: 27.12.2021   
Pe parcursul lunii decembrie, tinerii educatori de la egal la egal (EEE) din 12 școli și colegii din învățământul profesional tehnic au desfășurat o campanie de promovare a modului sănătos de viață și deciziilor conștiente prin activități creative. Echipa EEE a Colegiului Agroindustrial din Rîșcani a ales ca subiect pentru campanie conștientizarea și prevenirea SIDA și a ITS. Citeşte mai mult...
Publicat: 20.12.2021   
Cel de-al treilea atelier din seria „La o cafea cu părinții” s-a axat pe bunăstarea psiho-emoțională a copiilor, cum pot părinții influența starea adolescenților și cum să comunice cu ei pentru a se auzi reciproc și avea o relație armonioasă, în ciuda provocărilor vârstei adolescente și a diferențelor dintre generații. Atelierul a fost susținut de psihologul Sergiu Toma. Citeşte mai mult...
Publicat: 17.12.2021   
Cel de-al doilea atelier din seria „La o cafea cu părinții” s-a axat pe utilizarea practicilor pozitive pentru a ajuta părinții să înțeleagă cum să motiveze adolescenții să depășească frica de a lua decizii de sine stătător. Atelierul a fost susținut de Sorina Petrică, psihoterapeută din România. Citeşte mai mult...
Publicat: 16.12.2021   
În perioada noiembrie – decembrie a.c., Terre des hommes a organizat trei ateliere de informare dedicate părinților de adolescenți și susținute de psihologi și psihoterapeuți din Moldova și România. Discuțiile s-au focalizat pe aspecte legate de sănătatea psiho-emoțională a tinerilor și comunicarea eficientă dintre părinți și copii. Citeşte mai mult...
Publicat: 15.12.2021   
12 membri ai echipei Centrului de informații „GENDERDOC-M” și-au consolidat cunoștințele în domeniul protecției copiilor. Aceștia au participat, timp de trei zile – 25 noiembrie, 7 și 9 decembrie – la instruirea oferită de Fundația Terre des hommes privind sistemul de protecție a copilului în Republica Moldova. Citeşte mai mult...
Publicat: 10.12.2021   
Fundația Terre des hommes Moldova apreciază și salută decizia de ieri, 9 decembrie, a Parlamentului Republicii de a introduce termenul de bullying în Codul Educației. Considerăm că acesta este încă un pas important în protecția copiilor la nivel oficial. Citeşte mai mult...
Publicat: 09.12.2021   
Pe 8 decembrie, la Orhei, a avut loc lansarea primului Laborator de Alfabetizare Digitală din Republica Moldova, dedicat comunității de romi. Acum, toți cei care doresc să-și îmbunătățească abilitățile de lucru la computer, pot să o facă la Biblioteca Publică Raională „A. Donici”, care a fost dotată cu tehnică IT necesară, din partea Fundației Terre des hommes Moldova. Citeşte mai mult...
Publicat: 01.12.2021   
Rețeaua Educatorilor de la Egal la Egal și Consiliul Național al Elevilor din învățământul profesional tehnic și-au unit astăzi forțele în campania dedicată Zilei mondiale de combatere a HIV/SIDA. Aceștia au promovat printre colegi mesaje de conștientizate, abordând deschis subiecte considerate incomode și, de multe ori, rușinoase. Citeşte mai mult...
Publicat: 29.11.2021   
Peste 700 de persoane au participat la Conferința națională de capitalizare a proiectului „Eforturi comune de combatere a bullyingului în Moldova”. Evenimentul, organizat de Fundația Terre des hommes Moldova, a avut loc pe 25 noiembrie, în format online și a fost transmis live pe platformele sociale ale Tdh Moldova și UNICEF Moldova și pe 7 site-uri media. Citeşte mai mult...
Publicat: 26.11.2021   
85 de elevi și 73 de cadre didactice din cinci școli din localitățile Trinca (Edineț), Făleștii Noi (Fălești), Ștefănești (Florești), Grozești (Nisporeni) și Visoca (Soroca) au participat la focus grupul realizat de Terre des hommes Moldova pe parcursul lunii octombrie a.c. pentru a analiza situația privind violența de gen în școli. Citeşte mai mult...
Publicat: 09.11.2021   
Terre des hommes Moldova caută să contacteze un/o consultant/ă (grup de consultanți sau companie) care să ofere suport în consolidarea capacităților OSC-urilor partenere din regiunile Cahul și Ungheni în vederea implicării pro-active în inițiativele de promovare a egalității de gen și de combatere a violenței domestice. Citeşte mai mult...
Publicat: 03.11.2021   
Terre des hommes caută un/o ofițer de proiecte, proactiv/ă și orientat/ă spre rezultate, care să se alăture echipei din Moldova și să sprijine implementarea proiectelor Terre des hommes în Moldova. Citeşte mai mult...
Publicat: 22.10.2021   
You are a passionate Finance professional; you enjoy planning, working with financial reports and data. You are energetic, meticulous and organised. You are not afraid of working hard and you are looking for a meaningful job that will make a lasting impact? This challenge is for you. Citeşte mai mult...
Publicat: 20.10.2021   
Un colocviu internațional de trei zile intitulat ”Transnational Families in Focus” -”Familiile transnaționale în prim-plan” a avut loc în perioada 14-16 septembrie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, unde echipa proiectului CASTLE a invitat online oaspeți de prestigiu din mediul academic pentru a discuta despre înființarea „Centrului de cercetare pentru studiul familiilor transnaționale”. Citeşte mai mult...
Publicat: 29.09.2021   
Citeşte mai mult...
Publicat: 24.09.2021   
Terre des hommes Moldova este în căutarea unui /unei consultant/e sau a unei echipe de consultanți care să elaboreze un program de instruire inovativ pentru adolescenți (14 - 18 ani) în domeniul antreprenoriatului. Termen limită de depunere a dosarelor: 30 septembrie 2021 Citeşte mai mult...
Publicat: 24.08.2021   
Reprezentanțele din România, Moldova și Ucraina ale Fundației Terre des hommes și-au unit forțele pentru a colabora într-un proiect unic pentru a aduce schimbări pozitive privind violența de gen în școli – ACTIV (Acționează Împotriva Violenței). Citeşte mai mult...
Publicat: 05.08.2021   
You are a passionate Finance professional; you enjoy planning, working with financial reports and data. You are energetic, meticulous and organised. You are not afraid of working hard and you are looking for a meaningful job that will make a lasting impact? This challenge is for you. Citeşte mai mult...
Publicat: 29.07.2021   
Terre des hommes Moldova anunță un concurs de selectare a locațiilor (hotel, pensiune, bază de odihnă) pentru organizarea și desfășurarea Atelierelor de instruire pentru copii, tineri și profesioniști în cadrul proiectului Joboteca. Citeşte mai mult...

1 - 20 din 227


Utilizator (Email)
ParolăAi uitat parola?
Înregistrează-te


     

 Acest site a fost creat în cadrul proiectului „Dezvoltarea unei abordări comune a copiilor” implementat de Reprezentanţa Fundaţiei Elveţiene „Terre des hommes – Lausanne” în Republica Moldova. Proiectul este realizat cu asistenţa Programului „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Informaţia de pe site nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorilor.

 
© Terre des hommes Moldova 2013
Developed by Andrei Madan

 

PAGINA ÎN SUS