Română      Русскии

13.09.2019
Școala viitorului este o școală liberă de violență și bullying
22.08.2019
Tineri, manageri ai Centrelor de tineret şi profesori vor dezvolta iniţiative de implicare civică pentru tinerii din 23 de raioane
15.08.2019
150 de copii, din 30 de școli din țară, vor deveni agenți ai schimbării pentru combaterea violenței
07.08.2019
Toți copiii trebuie să se simtă în siguranță și protejați în sport
17.07.2019
Elevi și profesorii din 30 de localități învață cum pot diminua violența în școală și comunitate

 

Prima pagină  »  Ştiri şi anunţuri
Ştiri şi anunţuri
150 de copii, din 30 de școli din țară, vor deveni agenți ai schimbării pentru combaterea violenței
Publicat: 15.08.2019   

150 de elevi, din clasele a VI-a – a XII-a, din 30 de comunități din țară, au învățat vara aceasta cum pot preveni și combate violența în școală și comunitate. Instruirile au avut loc pe parcursul lunii iulie, fiind oferite de organizația de protecția a drepturilor copilului, Terre des hommes Moldova, în cadrul școlii de vară ALEG (Adolescenți Lideri pentru Egalitatea de Gen). Pe agenda școlii au fost subiecte precum bullyingul, toleranța, diversitatea, egalitatea de gen. Copiii au învățat, de asemenea, strategii de reziliență și gestionare a emoțiilor, cunoașterea de sine, managementul stresului, cum pot să rezolve conflictele pașnic și eficient.

Anatolii Oprea, specialist în protecția copilului la Tdh Moldova și coordonatorul proiectului, a punctat că elevii au studiat aceste teme printr-o abordare non-formală. „Noi i-am învățat cum să facă activități de la egal la egal, cum să realizeze spectacole de teatru social și cum să dezvolte o inițiativă comunitară, pentru a rezolva problemele pe care le identifică.”

Un accent aparte, în cadrul instruirilor, s-a pus pe bullying. Deși acest fenomen este foarte răspândit în societatea și în cultura noastră, nu doar printre copii, dar și printre adulți în egală măsură, el trece neobservat și, adesea, e acceptat ca o normalitate. Tocmai din acest motiv copiii care se confruntă cu această formă de agresivitate, de cele mai multe ori, nu au parte de sprijinul și protecția adulților.

Psihologul Daniela Terzi-Barbăroșie precizează că bullying-ul face parte din spectrul comportamentelor violente, dar se deosebește de agresivitatea „clasică” prin câteva elemente distinctive, pe care adulții care lucrează cu copiii este important să le cunoască și să fie conștienți de ele.  „În primul rând, acest comportament este unul intenționat. Persoana care recurge la un astfel de tip de interacțiune socială, chiar îți dorește să producă disconfort, umilire sau durere. Apoi, acest comportament are tendința să fie repetitiv, nu se manifestă niciodată într-un singur episod, spre deosebire de actele de violență spontană între copii. Bullyingul se va repeta și nu se va opri niciodată de la sine dacă nu se intervine. O altă caracteristică este faptul că bullyingul, spre deosebire de conflicte, nu este niciodată între victimă și agresor; este un fenomen de grup, pentru că persoana care comite un act de bullying, are nevoie de așa-numitul „fan group” și mai mult de dragul acestui grup de suport comite actul de agresiune, pentru a fi validat de acesta, pentru a fi popular.” Și nu în ultimul rând, explică dna Terzi-Barbăroșie, „o persoană care agresează în mod constant de tip bullying începe să aibă plăcere de la acest act.    

O metodă prin care am încercat să sensibilizăm copiii a fost Teatrul forum, prin care aceștia au pus în scenă situații reale de bullying din viața lor sau a colegilor, punându-se în pielea agresorului, a susținătorilor acestuia și a victimei”, povestește Teodora Rebeja, manager de program la Tdh Moldova și formator în cadrul școlii de vară ALEG.Dintre situațiile expuse de copii, unele au fost extrem dure, de exemplu cazul unei fetițe care a fost aruncată peste geam. Alte situații simulate au vizat cazuri când profesorii devin victime ale bullyingului din partea unor copii sau, dimpotrivă, când profesorul este agresor. Copiii avut trăiri și reacții foarte intense în cadrul acestor simulări, unii dintre ei retrăind momente și stări dureroase, recunoscând că au trecut și ei prin situații de bullying. Chiar și copiii care, inițial, erau convinși că în școala lor nu există bullying, au fost afectați în cadrul simulărilor și au realizat că acest fenomen este prezent și în școlile lor, însă cazurile de bullying nu sunt recunoscute și conștientizate și, astfel, sunt trecute cu vederea.”     

Teodora Rebeja a subliniat faptul că pe copii îi afectează și trăiesc foarte intens astfel cazuri, cel mai dureros fiind, însă, sentimentul de neputință, că nu văd ieșire din situația respectivă, iar consecințele – în special dacă nu au pe nimeni care să-i susțină, nici din partea adulților, nici din partea copiilor – pot fi foarte grave, ajungându-se până la plecarea copilului din școală, somatizări și chiar tentative de suicid.      

Vasile Stoler, elev al gimnaziului din s. Tocuz, raionul Căușeni, spune că în cadrul instruirilor a „descoperit cum poate fi depășit bullying-ul, prin ce metode și cum să intervenim dacă vedem cazuri de bullying în școală. Și eu m-am confruntat cu acest fenomen, dar și am intervenit în situații de bullying”, povestește băiatul.

Din fiecare instituție de învățământ din cele 30 de comunități au participat la școala de vară câte cinci elevi, care, din toamnă, se vor constitui în grupuri de inițiativă și vor avea rolul de agenți ai schimbării în școlile lor pentru diminuarea violenței. Grupurile de inițiativă vor implementa cunoștințele obținute peste vară și vor desfășura activități în școală, implicând și alți colegi, cu care vor identifica problemele și situațiile dificile din școală. Împreună vor realiza spectacole de teatru social, educație de la egal la egal și inițiative comunitare pentru a atrage atenția întregii comunități asupra acestora și a găsi soluții fiabile.   

Tamara Balamatiuc, elevă în clasa a XI-a a Liceului Teoretic din Sculeni, povestește că toată informația pe care a obținut-o la școala de vară îi va fi de folos în continuare și abia așteaptă să le transmită și colegilor ce-a învățat. „Practic tot ce am învățat la instruiri a fost nou pentru mine și vreau să transmit mai departe copiilor din școala mea. Vreau să fac, în special, lecții de la egal la egal cu semenii mei și să le vorbesc despre violență și bullying. Vreau să adun cât mai mulți copii în grupul meu și să realizăm cât mai multe activități”, e hotărâtă Tamara.

Pentru a-și putea desfășura întâlnirile și activitățile, grupurile de inițiativă vor înființa în școlile lor cluburile ALEG – o sală de clasă pe care o vor amenaja copiii singuri, după propriile idei. La designul cluburilor le vor prinde bine cunoștințele obținute la atelierul de graffiti pe care l-au avut cu artista Izzy Izvne, iar Terre des hommes îi va ajuta la dotarea acestora.

În paralel cu instruirile pentru copii, Terre des hommes Moldova a desfășurat și un șir de instruiri pentru adulți, la care au participat 60 de profesori din cele 30 de comunități și 30 de directori de școală și reprezentanți ai direcțiilor de învățământ din 17 raioane. Vedeți informația aici despre instruirile pentru adulți. 

Școala de vară ALEG a avut loc în cadrul proiectului „Prevenirea violenței asupra copilului prin implicare comunitară”, implementat de Terre des hommes Moldova, între 2018 și 2021, în 30 de comunități din țară, cu suportul Fundației Oak și UNICEF Moldova.

Ştiri şi anunţuri

Publicat: 13.09.2019   
Elevi, cadre didactice și directorii din 30 de instituții de învățământ din țară au intrat în noul an școlar echipați cu cunoștințe și intrumente necesare pentru a preveni și contracara violența în școală. Aceștia au participat la un șir de instruiri de prevenire și combatere a violenței în școală și comunitate, oferite de Fundația Terre des hommes Moldova pe parcursul lunilor iulie – august 2019. Citeşte mai mult...
Publicat: 22.08.2019   
Dezvoltare personală, orientare vocațională, prevenirea violenței în școli, siguranța online, ecologie - sunt câteva dintre temele proiectelor dezvoltate de participanţii la instruirile „Activism Civic al Tinerilor Implicați Voluntar”, organizate vara aceasta, pe parcursul lunilor iulie - august, de fundaţia Terre des hommes Moldova. Peste 70 de tineri, manageri ai Centrelor de tineret şi profesori pentru educaţia pentru societate, din 23 de raioane, au participat la cele două runde ale şcolii de vară ACTIV. Citeşte mai mult...
Publicat: 07.08.2019   
Terre des hommes Moldova a oferit o instruire pe sistemul de protecție al copilului și politica de safeguarding în sport pentru 164 de pedagogi, reprezentanți ai 12 școli de fotbal din Moldova, care au participat la seminarul pentru lideri şi antrenori în cadrul proiectului Open Fun Football Schools Moldova (OFFS) și Sport – Școală – Poliție (SSP), organizat de Federația Moldovenească de Fotbal și Inspectoratul General de Poliție între 31 iulie - 4 august 2019. Citeşte mai mult...
Publicat: 17.07.2019   
150 de copii, 60 de profesori și 30 de directori de școală, din 30 de comunități, își consolidează vara aceasta cunoștințele în comunicarea non-violentă, prevenirea și combaterea violenței în școală și comunitate. Instruirile sunt oferite de Fundația Terre des hommes Moldova (Tdh) în cadrul școlii de vară ALEG. Citeşte mai mult...
Publicat: 05.07.2019   
Terre des hommes Moldova a organizat, ieri, o întâlnire informală a reprezentanților ONG-urilor din domeniul protecției copiilor și a victimelor violenței, poliției și guvernului cu activista Claire McFarlane, care se află în Moldova pentru a atrage atenția asupra fenomenului violenței sexuale Citeşte mai mult...
Publicat: 31.05.2019   
Eforturile Terre des hommes Moldova de promovare a unui rol activ al taților în familie au fost recunoscute pe plan internațional. Organizația de protecție a drepturilor copilului a devenit recent membru activ în cadrul Campaniei mondiale MenCare de promovare a paternității, aducând Republica Moldova în lista celor peste 50 de țări partenere ale campaniei. Citeşte mai mult...
Publicat: 15.05.2019   
Terre des hommes Moldova (Tdh) și Federația Moldovenească de Fotbal (FMF) vor contribui la un climat mai favorabil și la o mai bună respectare a drepturilor copiilor în sport - acesta este obiectivul acordului de colaborare semnat recent privind implementarea proiectelor și realizarea inițiativelor comune în domeniul protecției copilului între cele două instituții. Citeşte mai mult...
Publicat: 03.05.2019   
Terre des hommes Moldova anunță concurs pentru achiziția de inventar sportiv pentru copii. Citeşte mai mult...
Publicat: 12.04.2019   
Aproape 70 de profesori și copii din 30 de localități din Moldova, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică, Direcțiilor locale de Învățământ și din partea structurilor ONU în Moldova - UN Women, UNFPA și UNICEF - au participat astăzi la evenimentul de lansare a proiectului „Prevenirea violenței asupra copilului prin implicare comunitară”, organizat de Fundația Terre des hommes Moldova (Tdh). Citeşte mai mult...
Publicat: 18.03.2019   
Terre des hommes Moldova este în căutare de experți în servicii de outreach, programe de voluntariat și lucul cu tinerii în cadrul proiectului „Consolidarea participării și implicarea tinerilor din Moldova", implementat în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, Biroul de Cooperare Elvețian în Republica Moldova. Citeşte mai mult...
Publicat: 01.03.2019   
You are a passionate Finance professional; you enjoy planning, working with financial reports and data. You are energetic, meticulous and organised. You are not afraid of working hard and you are looking for a meaningful job that will make a lasting impact? This challenge is for you. Citeşte mai mult...
Publicat: 28.02.2019   
Terre des hommes Moldova a încheiat procesul de selectare a instituțiilor școlare pentru proiectul Prevenirea violenței asupra copilului prin implicare comunitară, susținut financiar de Fundația Oak. Proiectul urmează să fie implementat în 30 de comunități din țară și are ca scop prevenirea violenței în școală. Citeşte mai mult...
Publicat: 13.02.2019   
Terre des hommes Moldova anunță un concurs de selectare a locațiilor (hotel, pensiune, bază de odihnă) pentru desfășurarea Taberei de vară pentru copii și cadre didactice în perioada 07 - 27 iulie 2019. Citeşte mai mult...
Publicat: 12.02.2019   
Terre des hommes Moldova is looking for a researcher/team of researchers/university to conduct a Baseline study on gendered social norms, attitudes and behaviours regarding violence against children. Citeşte mai mult...
Publicat: 17.01.2019   
Are you a passionate child protection professional? Do you enjoy working with and for children/youth? Are you energetic, well organised and not afraid of working hard? Are you are looking for a meaningful job that will make a lasting impact? If your answer is „Yes!” to all the above questions, then this challenge is for you! Citeşte mai mult...
Publicat: 03.01.2019   
Terre des hommes Moldova anunță un CONCURS de selectare a 30 de instituții de învățământ general pentru implicarea în proiectul „Prevenirea violenței asupra copilului prin implicare”, finanțat de Fundația OAK. Citeşte mai mult...
Publicat: 23.11.2018   
Membrii Comisiilor pentru protecția copilului aflat în dificultate din raioanele Glodeni și Sângerei au participat săptămâna aceasta (19 - 20 noiembrie) la o instruire despre rolulul Comisiei în prevenirea separării copilului de familie, oferita de organizația Terre des hommes Moldova. Citeşte mai mult...
Publicat: 14.11.2018   
În octombrie curent, organizația Terre des hommes Moldova a lansat Concursul de Granturi pentru proiecte mici „Transpunerea drepturilor în practică”, în cadrul căruia urmează să fie acordate cel puțin 10 granturi pentru inițiative incluzive, bazate pe necesitățile locale. Scopul programului de granturi, care are un buget total de 50 000 de euro, vizează susținerea inițiativelor locale axate pe respectarea drepturilor omului, consolidarea coeziunii sociale și a toleranței, o mai bună înțelegere a diversității, nondiscriminării și a comunicării interculturale, accesul îmbunătățit la educație și promovarea accesului la servicii sociale. Citeşte mai mult...
Publicat: 09.11.2018   
Sunteți un specialist în finanțe pasionat? Vă place să faceți planificări și să lucrați cu rapoarte și date financiare? Sunteți energic, meticulos, organizat și nu vă e frică de muncă? Căutați un loc de muncă semnificativ, cu impact durabil? Dacă ați răspuns „da” la întrebările de mai sus, această provocare este pentru dvs.! Citeşte mai mult...
Publicat: 09.11.2018   
Terre des hommes Moldova a prezentat ieri, 8 noiembrie, rezultatele evaluării inițiale a intereselor și necesităților tinerilor din țară, la conferința naționale „Politici și servicii de tineret pentru fiecare tânăr din Moldova”. Liliana Astrahan, specialist în protecția copilului și în participarea tinerilor la Tdh Moldova, a făcut o prezentare a rezultatelor analizei efectuate de echipa Tdh Moldova în cadrul Programului Național de Dezvoltare a Centrelor de Tineret pentru anii 2017-2022. Citeşte mai mult...

1 - 20 din 163


Utilizator (Email)
ParolăAi uitat parola?
Înregistrează-te


     

 Acest site a fost creat în cadrul proiectului „Dezvoltarea unei abordări comune a copiilor” implementat de Reprezentanţa Fundaţiei Elveţiene „Terre des hommes – Lausanne” în Republica Moldova. Proiectul este realizat cu asistenţa Programului „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Informaţia de pe site nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorilor.

 
© Terre des hommes Moldova 2013
Developed by Andrei Madan
PAGINA ÎN SUS