Română      Русскии

21.08.2020
Start inițiative comunitare realizate de tineri pentru tineri!
23.06.2020
Terre des hommes anunţă vacantă poziţia de Şef/ă al/a delegaţiei Tdh pentru Europa de Est (Moldova, România, Ucraina)
17.06.2020
Inițiativa #CovidUnder19 - portavocea copiilor, la nivel global, privind experiențele lor din timpul pandemiei
05.06.2020
Fii diferit, fii tu însuți! Instruirile YouCreate îi inspiră pe tinerii dornici de schimbări
28.05.2020
Terre des hommes angajează: specialist advocacy (România)

 

Prima pagină  »  Ştiri şi anunţuri
Ştiri şi anunţuri
150 de copii, din 30 de școli din țară, vor deveni agenți ai schimbării pentru combaterea violenței
Publicat: 15.08.2019   

150 de elevi, din clasele a VI-a – a XII-a, din 30 de comunități din țară, au învățat vara aceasta cum pot preveni și combate violența în școală și comunitate. Instruirile au avut loc pe parcursul lunii iulie, fiind oferite de organizația de protecția a drepturilor copilului, Terre des hommes Moldova, în cadrul școlii de vară ALEG (Adolescenți Lideri pentru Egalitatea de Gen). Pe agenda școlii au fost subiecte precum bullyingul, toleranța, diversitatea, egalitatea de gen. Copiii au învățat, de asemenea, strategii de reziliență și gestionare a emoțiilor, cunoașterea de sine, managementul stresului, cum pot să rezolve conflictele pașnic și eficient.

Anatolii Oprea, specialist în protecția copilului la Tdh Moldova și coordonatorul proiectului, a punctat că elevii au studiat aceste teme printr-o abordare non-formală. „Noi i-am învățat cum să facă activități de la egal la egal, cum să realizeze spectacole de teatru social și cum să dezvolte o inițiativă comunitară, pentru a rezolva problemele pe care le identifică.”

Un accent aparte, în cadrul instruirilor, s-a pus pe bullying. Deși acest fenomen este foarte răspândit în societatea și în cultura noastră, nu doar printre copii, dar și printre adulți în egală măsură, el trece neobservat și, adesea, e acceptat ca o normalitate. Tocmai din acest motiv copiii care se confruntă cu această formă de agresivitate, de cele mai multe ori, nu au parte de sprijinul și protecția adulților.

Psihologul Daniela Terzi-Barbăroșie precizează că bullying-ul face parte din spectrul comportamentelor violente, dar se deosebește de agresivitatea „clasică” prin câteva elemente distinctive, pe care adulții care lucrează cu copiii este important să le cunoască și să fie conștienți de ele.  „În primul rând, acest comportament este unul intenționat. Persoana care recurge la un astfel de tip de interacțiune socială, chiar îți dorește să producă disconfort, umilire sau durere. Apoi, acest comportament are tendința să fie repetitiv, nu se manifestă niciodată într-un singur episod, spre deosebire de actele de violență spontană între copii. Bullyingul se va repeta și nu se va opri niciodată de la sine dacă nu se intervine. O altă caracteristică este faptul că bullyingul, spre deosebire de conflicte, nu este niciodată între victimă și agresor; este un fenomen de grup, pentru că persoana care comite un act de bullying, are nevoie de așa-numitul „fan group” și mai mult de dragul acestui grup de suport comite actul de agresiune, pentru a fi validat de acesta, pentru a fi popular.” Și nu în ultimul rând, explică dna Terzi-Barbăroșie, „o persoană care agresează în mod constant de tip bullying începe să aibă plăcere de la acest act.    

O metodă prin care am încercat să sensibilizăm copiii a fost Teatrul forum, prin care aceștia au pus în scenă situații reale de bullying din viața lor sau a colegilor, punându-se în pielea agresorului, a susținătorilor acestuia și a victimei”, povestește Teodora Rebeja, manager de program la Tdh Moldova și formator în cadrul școlii de vară ALEG.Dintre situațiile expuse de copii, unele au fost extrem dure, de exemplu cazul unei fetițe care a fost aruncată peste geam. Alte situații simulate au vizat cazuri când profesorii devin victime ale bullyingului din partea unor copii sau, dimpotrivă, când profesorul este agresor. Copiii avut trăiri și reacții foarte intense în cadrul acestor simulări, unii dintre ei retrăind momente și stări dureroase, recunoscând că au trecut și ei prin situații de bullying. Chiar și copiii care, inițial, erau convinși că în școala lor nu există bullying, au fost afectați în cadrul simulărilor și au realizat că acest fenomen este prezent și în școlile lor, însă cazurile de bullying nu sunt recunoscute și conștientizate și, astfel, sunt trecute cu vederea.”     

Teodora Rebeja a subliniat faptul că pe copii îi afectează și trăiesc foarte intens astfel cazuri, cel mai dureros fiind, însă, sentimentul de neputință, că nu văd ieșire din situația respectivă, iar consecințele – în special dacă nu au pe nimeni care să-i susțină, nici din partea adulților, nici din partea copiilor – pot fi foarte grave, ajungându-se până la plecarea copilului din școală, somatizări și chiar tentative de suicid.      

Vasile Stoler, elev al gimnaziului din s. Tocuz, raionul Căușeni, spune că în cadrul instruirilor a „descoperit cum poate fi depășit bullying-ul, prin ce metode și cum să intervenim dacă vedem cazuri de bullying în școală. Și eu m-am confruntat cu acest fenomen, dar și am intervenit în situații de bullying”, povestește băiatul.

Din fiecare instituție de învățământ din cele 30 de comunități au participat la școala de vară câte cinci elevi, care, din toamnă, se vor constitui în grupuri de inițiativă și vor avea rolul de agenți ai schimbării în școlile lor pentru diminuarea violenței. Grupurile de inițiativă vor implementa cunoștințele obținute peste vară și vor desfășura activități în școală, implicând și alți colegi, cu care vor identifica problemele și situațiile dificile din școală. Împreună vor realiza spectacole de teatru social, educație de la egal la egal și inițiative comunitare pentru a atrage atenția întregii comunități asupra acestora și a găsi soluții fiabile.   

Tamara Balamatiuc, elevă în clasa a XI-a a Liceului Teoretic din Sculeni, povestește că toată informația pe care a obținut-o la școala de vară îi va fi de folos în continuare și abia așteaptă să le transmită și colegilor ce-a învățat. „Practic tot ce am învățat la instruiri a fost nou pentru mine și vreau să transmit mai departe copiilor din școala mea. Vreau să fac, în special, lecții de la egal la egal cu semenii mei și să le vorbesc despre violență și bullying. Vreau să adun cât mai mulți copii în grupul meu și să realizăm cât mai multe activități”, e hotărâtă Tamara.

Pentru a-și putea desfășura întâlnirile și activitățile, grupurile de inițiativă vor înființa în școlile lor cluburile ALEG – o sală de clasă pe care o vor amenaja copiii singuri, după propriile idei. La designul cluburilor le vor prinde bine cunoștințele obținute la atelierul de graffiti pe care l-au avut cu artista Izzy Izvne, iar Terre des hommes îi va ajuta la dotarea acestora.

În paralel cu instruirile pentru copii, Terre des hommes Moldova a desfășurat și un șir de instruiri pentru adulți, la care au participat 60 de profesori din cele 30 de comunități și 30 de directori de școală și reprezentanți ai direcțiilor de învățământ din 17 raioane. Vedeți informația aici despre instruirile pentru adulți. 

Școala de vară ALEG a avut loc în cadrul proiectului „Prevenirea violenței asupra copilului prin implicare comunitară”, implementat de Terre des hommes Moldova, între 2018 și 2021, în 30 de comunități din țară, cu suportul Fundației Oak și UNICEF Moldova.

Ştiri şi anunţuri

Publicat: 21.08.2020   
Amenajare de spații prietenoase pentru tineri, precum parcări de biciclete, cinema în aer liber, hub pentru tineri; programe de conștientizare și educare, precum combaterea violentei față de femei sau educația media pentru tineri; cluburi de discuții, lectură și filme; festivaluri locale cu diverse tematici; realizarea unui blog care să reflecte viața și problemele tinerilor din comunitate; salubrizarea și restaurarea spațiilor verzi - sunt doar câteva dintre cele 27 de inițiative comunitare, ce urmează să fie realizate de către tineri pentru tineri în 25 de comunități din țară. Citeşte mai mult...
Publicat: 23.06.2020   
Fundaţia Terre des hommes anunţă vacantă poziţia de Şef/ă al/a delegaţiei pentru Europa de Est - Moldova, România, Ucraina. Data de începere: cât de curând posibil Data limită de depunere a dosarelor: 05 Jul 2020 Citeşte mai mult...
Publicat: 17.06.2020   
Copiii și tinerii au dreptul să fie auziți, indiferent de condițiile și situația în care se află, însă opiniile lor sunt rareori căutate de către factorii de decizie și ideile lor nu sunt rar ascultate. Inițiativa #CovidUnder19, lansată de fundația Terre des hommes, își propune să schimbe acest lucru. Citeşte mai mult...
Publicat: 05.06.2020   
Deși se află abia în faza de instruiri, tinerii participanți la atelierele „YouCreate – inițiative comunitare creative, realizate de tineri pentru tineri” s-au antrenat deja în primele exerciții de creativitate: stabilirea denumirii echipelor și crearea unui logo care să le reprezinte. Citeşte mai mult...
Publicat: 28.05.2020   
Terre des hommes anunță vacantă poziția de specialist în advocacy. Căutăm o persoană proactivă și cu experiență pentru a se alătura echipei din București și a o susține în implementarea proiectului regional MIȘTO AVILEAN. Citeşte mai mult...
Publicat: 07.05.2020   
Terre des hommes (Tdh) și Uniunea Asociațiilor Europene de Fotbal (UEFA) și-au unit eforturile pentru a dezvolta, la nivel european, un program de protecție a copiilor, cu scopul de a oferi o experiență sigură și pozitivă tuturor copiilor și tinerilor care joacă fotbal. Cele două organizații au lansat astfel o platformă digitală, un set de instrumente și patru cursuri online despre protecția copiilor în fotbal. Citeşte mai mult...
Publicat: 04.05.2020   
În condițiile în care pandemia de COVID-19 a limitat activitatea obișnuită a Terre des hommes Moldova, echipa Tdh a regândit acțiunile planificate pentru a această perioadă. Astfel, săptămâna trecută, Tdh a întrunit, online, peste 80 de tineri, profesori de disciplina Educație pentru societate și reprezentanți ai 25 de Centre de tineret și filiale din țară. Întâlnirea din 29 aprilie a demarat activitățile pentru 2020 pe care urmează să le realizeze Tdh în cadrul proiectului privind dezvoltarea Centrelor de tineret din țară și consolidarea participării civice a tinerilor. Citeşte mai mult...
Publicat: 27.04.2020   
Fundația Terre des hommes anunță recrutarea unui director adjunct pentru biroul din România. Termenul limită de depunere a dosarelor este 1 mai 2020. Citeşte mai mult...
Publicat: 09.04.2020   
În contextul pandemiei de COVID-19, Fundația Terre des hommes este în special îngrijorată de soarta copiilor privați de libertate. În jur de 7,2 milioane de copii din întreaga lume sunt reținuți în diferite medii - penitenciare, custodia poliției, centre de detenție pentru imigrări și în cadrul facilităților de îngrijire și protecție. Pe măsură ce pandemia COVID-19 explodează pe tot globul, fiecare dintre acești copii prezintă acum în mod special riscul de infectare și probabilitatea de deces. Citeşte mai mult...
Publicat: 31.03.2020   
Pandemia de COVID-19 este o lovitură grea pentru toată lumea. Trecem, în această perioadă, prin momente dificile care ne pun la încercare toate resursele emoționale. Ne putem simți copleșiți, depășiți de situație, frustrați. Pentru copii este complicată această perioadă în mod special. Este rolul nostru, al adulților, să le fim alături, să-i protejăm și să le oferim suportul de care au nevoie. Citeşte mai mult...
Publicat: 24.03.2020   
Fundația Terre des hommes Moldova și Federația Moldovenească de Fobal extinde, până la 29 martie 2020, termenul de depunere a dosarelor pentru experți/companii de consultanță, pentru efectuarea unei evaluări a drepturilor copiilor în sport în cadrul proiectului „Fotbal sigur pentru copiii din Moldova”. Citeşte mai mult...
Publicat: 03.03.2020   
Arta este o modalitate intensă de descoperire și exprimare a sinelui, de conexiune cu semenii, cu o forță de motivare și creatoare extraordinară. Tocmai din acest considerent, Terre des hommes a dezvoltat programul și setul de instrumente de lucru prin artă pentru tineri „You Create”. Tdh Moldova și Hubul Pentru Protecția Copilului din Europa de Sud-Est (ChildHub) a organizat, între 18 – 21 februarie curent, la Chișinău, o sesiune de instruire pentru lucrători de tineret privind această metodă de lucru cu tinerii. Citeşte mai mult...
Publicat: 26.02.2020   
Federația Moldovenească de Fotbal si organizația elvețiană de ajutorare a copiilor, Terre des hommes Moldova (Tdh), organizează un concurs pentru identificarea unui expert / companie de consultanță, care să efectueze un studiu la nivel național, în conformitate cu termenii de referință. Citeşte mai mult...
Publicat: 24.02.2020   
Violența între copii, dar și asupra lor, în mediul școlar din Republica Moldova este un fenomen îngrijorător și alarmant, Moldova având una dintre cele mai mari rate ale violenței între copii din regiune. Școala, fiind spațiul în care copiii își petrec o parte semnificativă din timpul lor și unde interacționează cel mai mult între ei, are datoria de a le asigura acestora un mediu sigur și lipsit de violența, iar o Politică de protecție a copilului în școală este instrumentul care să reglemeteze și să faciliteze acest fapt. Citeşte mai mult...
Publicat: 17.12.2019   
Peste 70 de tineri, profesori și manageri ai Centrelor de tineret din țară s-au întâlnit, între 13 - 15 decembrie, la Chișinău, în cadrul unui atelier de follow-up, pentru a face schimb de experiență în baza inițiativelor civice pe care le-au realizat în ultimele trei luni în comunitățile lor. Ghidați de trainerii Tdh Moldova, participanții la atelier au discutat și analizat activitățile, rezultatele, provocările și lecțiile însușite și au planificat acțiunile pentru anul 2020. Citeşte mai mult...
Publicat: 09.12.2019   
Proiectul Parteneriate comunitare durabile pentru protecția drepturilor minorităților etnice din Republica Moldova, realizat de Fundația Terre des hommes, este pe ultima sută de metri și cu această ocazie, echipa de implementare a organizat o Conferință de totalizare cu beneficiarii, partenerii și finanțatorii proiectului. Peste 70 de persoane – cadre didactice din 20 de localități, reprezentanți ai direcțiilor raionale de învățământ, reprezentanți din partea Uniunii Europene, Consiliului Europei, UNICEF și din partea Institutului pentru Inițiative Rurale (IRI) – au participat la evenimentul din 28 noiembrie curent. Citeşte mai mult...
Publicat: 12.11.2019   
30 de cadre didactice din 30 de comunități din țară au participat, între 29 - 30 octombrie, la un atelier de consolidare a cunoștințelor privind prevenirea și combaterea bullying-ului în școală și comunitate, organizat de Terre des hommes Moldova. Profesorii, participanți la instruirile din vară „Bullying-ul în școli”, au demarat activitățile cu copiii, părinții și cadrele didactice în școli, ludoteci și cluburile ALEG, iar atelierul de follow-up a fost o ocazie pentru a-și împărtăși experiențele. Citeşte mai mult...
Publicat: 07.11.2019   
Aprofundarea cunoștințelor acumulate în timpul școlii de vară, repere și activități noi pentru orele de Educație de Egal la Egal, modalități și soluții concrete de combatere a violenței și bullyingului în școală, cum pot fi ajutați elevii să-și identifice emoțiile negative și să le depășească, formarea și dezvoltarea competențelor emoționale – sunt o parte din așteptările cu care au venit copiii la tabăra de toamnă de antibullying, organizată de Terre des hommes Moldova pe 29 și 30 octombrie. Citeşte mai mult...
Publicat: 18.10.2019   
La Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Fălești a avut loc, săptămâna trecută, un eveniment special și plin de emoții – lansarea ghidului „Eu îmi cunosc drepturile”, realizat de elevii calsei a II-a. Citeşte mai mult...
Publicat: 13.09.2019   
Elevi, cadre didactice și directorii din 30 de instituții de învățământ din țară au intrat în noul an școlar echipați cu cunoștințe și intrumente necesare pentru a preveni și contracara violența în școală. Aceștia au participat la un șir de instruiri de prevenire și combatere a violenței în școală și comunitate, oferite de Fundația Terre des hommes Moldova pe parcursul lunilor iulie – august 2019. Citeşte mai mult...

1 - 20 din 184


Utilizator (Email)
ParolăAi uitat parola?
Înregistrează-te


     

 Acest site a fost creat în cadrul proiectului „Dezvoltarea unei abordări comune a copiilor” implementat de Reprezentanţa Fundaţiei Elveţiene „Terre des hommes – Lausanne” în Republica Moldova. Proiectul este realizat cu asistenţa Programului „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Informaţia de pe site nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorilor.

 
© Terre des hommes Moldova 2013
Developed by Andrei Madan
PAGINA ÎN SUS