Română      Русскии

31.05.2019
Tdh Moldova a devenit membru al Campaniei globale MenCare de promovare a paternității
15.05.2019
Terre des hommes Moldova și Federația Moldovenească de Fotbal vor promova, împreună, drepturile copiilor în sport
03.05.2019
Anunț de achiziție pentru inventar sportiv
12.04.2019
Terre des hommes va diminua violența față de copii în 30 de comunități din Moldova // Comunicat de presă
18.03.2019
Tdh Moldova este în căutare de experți în servicii de outreach, programe de voluntariat și lucrul cu tinerii

 

Prima pagină  »  Ştiri şi anunţuri
Ştiri şi anunţuri
Terre des hommes va diminua violența față de copii în 30 de comunități din Moldova // Comunicat de presă
Publicat: 12.04.2019   

12 aprilie 2019, Chișinău

Aproape 70 de profesori și copii din 30 de localități din Moldova, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică, Direcțiilor locale de Învățământ și din partea structurilor ONU în Moldova - UN Women, UNFPA și UNICEF - au participat astăzi la evenimentul de lansare a proiectului Prevenirea violenței asupra copilului prin implicare comunitară, organizat de Fundația Terre des hommes Moldova (Tdh).

În deschiderea evenimentului, Elena Madan, directoarea Tdh Moldova, a menționat că „acest proiect este foarte important pentru echipa noastră și prin intermediul acestuia vom contribui la prevenirea violenței asupra copiilor în Moldova. Proiectul va fi implementat de organizația Terre des hommes Moldova, cu susținerea financiară a Fundației Oak din Elveția.”

 „Vreau să-mi exprim gratitudinea în numele Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale față de Fundația Terre des hommes și Fundația Oak pentru lansarea acestui proiect”, a menționat Viorica Dumbrăveanu, secretar de stat al Ministerului, prezentă la evenimentul de lansare a proiectului. „Proiectul mă bucură pentru că se centrează pe copii, în primul rând și pe profesioniștii care interacționează cu aceștia. Este nevoie să prevenim violența și între copii, nu doar față de copii, este nevoie de schimbarea paradigmei, iar metodele de comunicare și de educație trebuie să fie non-violente – tocmai pe aceste aspecte se va axa viitorul proiect.”

Anatol Oprea, Specialist în Protecția Copilului la Tdh Moldova și coordonatorul proiectului a accentuat importanța implicării taților în acest proiect. „Vrem să schimbăm modelul clasic al ședințelor cu părinții la care participă doar mamele, iar tații se implică când copiii au deja probleme grave la școală. Țin în mod special la acest aspect al proiectului, pentru că implicarea activă a taților în educația copiilor le îmbunătățește abilitățile sociale și cognitive și le crește reziliența.”

Echipa Tdh i-a provocat pe reprezentanții comunităților beneficiare participanți la eveniment să se cunoască prin joc, aceasta fiind o metodă de lucru caracteristică organizației. Printre problemele cele mai stringente pe care vor să le abordeze în cadrul proiectului, profesorii și copiii din cele 30 de localități au menționat violența față de copii și între copii, în special cea verbală, bullying-ul, discriminarea, implicarea redusă a taților în viața școlară a copiilor.

În cadrul unei tabere de vară dintre seniori și tineri, la organizarea căreia am participat cu patru ani în urmă, am constatat cu regret că stereotipul „bătaia e ruptă din rai” predomină în continuare în societate și chiar este încurajată și nu pentru că oamenii ar fi răi, dar pentru că nu au pregătirea necesară. Tocmai din acest motiv proiectul mi-a atras atenția, pentru că pune accent și pe implicarea părinților. În cadrul proiectului, ne dorim implicarea copiilor, în primul rând, susținerea din partea părinților și vrem, prin pași mici, dar siguri, să aducem schimbări în comunitate”, spune Eugenia Bordeiau, director interimar al Liceului Teoretic „Olimp” din satul Costești.

Mirela, elevă a Gimnaziului  „Victor Coțofană” din satul Chetrosu, raionul Drochia este de părere că  „printre cele mai mari probleme la noi în școală este violența între copii, în special cea verbală și discriminarea. Cred că acești copii, care provoacă „probleme”, n-ar trebi să fie amenințați sau izolați, dar implicați în diverse activități”. Ea vrea să inițieze un un grup de discuții pentru elevi în cadrul proiectului, la care să poată participa oricine, indiferent de „reputație”, pentru a discuta și a găsi soluții pentru problemele din școală.     

Terre des hommes va derula proiectul de prevenire a violenței față de copii pe parcursul a trei ani (noiembrie 2018 – noiembrie 2021) în 30 de localități din țară, care au fost selectate la începutul anului printr-un concurs public. Prin intermediul acestuia, organizația de protecție a copiilor își propune să prevină violența în școală și maltratarea copilului în familie prin transformarea culturii școlare, îmbunătățirea capacităților parentale, abilitarea copiilor, instruirea cadrelor didactice și a specialiștilor cu atribuții în protecția copilului și să contribuie la reducerea normelor sociale nocive care perpetuează cultura violenței față de copii. Activitățile proiectului îi vizează pe copiii de 7 – 18 ani, cadrele didactice, profesioniștii cu atribuții în protecția copilului și părinți. Copiii vor fi implicați și consultați la toate etapele de desfășurare a proiectului.    

Transformarea a 30 de instituții școlare în centre de non-violență, prin crearea unei rețele de cluburi – cluburile ALEG; crearea unei rețele de 150 de copii, agenți ai schimbării; elaborarea de programe de instruire pentru profesori, psihologi și copii pe prevenirea bullying-ului și a violenței, promovarea drepturilor omului, egalității de gen și toleranței; programe de parenting și activități  pentru părinți; un program de abilitare și implicare a taților în educația copiilor, la care vor participa cel puțin 600 de tați; instruirea copiilor în metodologia teatrului social și montarea spectacolelor care să abordeze subiectul drepturilor omului, toleranței pentru diversitate și egalității de gen; deschiderea a nouă Ludoteci  - „biblioteci de jocuri” – și dotarea cu materiale noi a celor existente deja; oferirea de granturi mici pentru comunitățile partenere ale proiectului, care să promoveze normele sociale pozitive sunt o parte dintre activitățile pe care le va desfășura Tdh în cadrul proiectului.

În final, Terre des hommes, estimează că cel puțin 3000 de copii, 1000 de părinți, 300 de cadre didactice și 300 de profesioniști cu atribuții în protecția copilului vor beneficia în urma activităților proiectului.


Terre des hommes este cea mai importantă organizație elvețiană de ajutorare a copiilor. Fondată în 1960, organizația participă anual la eforturile internaționale de a îmbunătăți calitatea vieții a milioane de copii vulnerabili din întreaga lume. Tdh activează în Republica Moldova începând cu anul 2004, fiind dedicată protecţiei copiilor. Programele Tdh sunt orientate spre asigurarea ca toți copiii din țară să beneficiez de un sistem care le poate garanta supraviețuirea, protecția, dezvoltarea și participarea la evenimentele sociale, educaționale, culturale și de sănătate care îi influențează.

Persoane de referință:

Dumitrița Butnaru, Coordonator comunicare
dumitrita.butnaru@tdh.ch, tel: +373 69 153 686
 

Anatolii Oprea, Specialist Protecția Copilului, coordonator proiect
anatolii.oprea@tdh.ch, tel: +373 60 452 793
 

Ştiri şi anunţuri

Publicat: 31.05.2019   
Eforturile Terre des hommes Moldova de promovare a unui rol activ al taților în familie au fost recunoscute pe plan internațional. Organizația de protecție a drepturilor copilului a devenit recent membru activ în cadrul Campaniei mondiale MenCare de promovare a paternității, aducând Republica Moldova în lista celor peste 50 de țări partenere ale campaniei. Citeşte mai mult...
Publicat: 15.05.2019   
Terre des hommes Moldova (Tdh) și Federația Moldovenească de Fotbal (FMF) vor contribui la un climat mai favorabil și la o mai bună respectare a drepturilor copiilor în sport - acesta este obiectivul acordului de colaborare semnat recent privind implementarea proiectelor și realizarea inițiativelor comune în domeniul protecției copilului între cele două instituții. Citeşte mai mult...
Publicat: 03.05.2019   
Terre des hommes Moldova anunță concurs pentru achiziția de inventar sportiv pentru copii. Citeşte mai mult...
Publicat: 18.03.2019   
Terre des hommes Moldova este în căutare de experți în servicii de outreach, programe de voluntariat și lucul cu tinerii în cadrul proiectului „Consolidarea participării și implicarea tinerilor din Moldova", implementat în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, Biroul de Cooperare Elvețian în Republica Moldova. Citeşte mai mult...
Publicat: 01.03.2019   
You are a passionate Finance professional; you enjoy planning, working with financial reports and data. You are energetic, meticulous and organised. You are not afraid of working hard and you are looking for a meaningful job that will make a lasting impact? This challenge is for you. Citeşte mai mult...
Publicat: 28.02.2019   
Terre des hommes Moldova a încheiat procesul de selectare a instituțiilor școlare pentru proiectul Prevenirea violenței asupra copilului prin implicare comunitară, susținut financiar de Fundația Oak. Proiectul urmează să fie implementat în 30 de comunități din țară și are ca scop prevenirea violenței în școală. Citeşte mai mult...
Publicat: 13.02.2019   
Terre des hommes Moldova anunță un concurs de selectare a locațiilor (hotel, pensiune, bază de odihnă) pentru desfășurarea Taberei de vară pentru copii și cadre didactice în perioada 07 - 27 iulie 2019. Citeşte mai mult...
Publicat: 12.02.2019   
Terre des hommes Moldova is looking for a researcher/team of researchers/university to conduct a Baseline study on gendered social norms, attitudes and behaviours regarding violence against children. Citeşte mai mult...
Publicat: 17.01.2019   
Are you a passionate child protection professional? Do you enjoy working with and for children/youth? Are you energetic, well organised and not afraid of working hard? Are you are looking for a meaningful job that will make a lasting impact? If your answer is „Yes!” to all the above questions, then this challenge is for you! Citeşte mai mult...
Publicat: 03.01.2019   
Terre des hommes Moldova anunță un CONCURS de selectare a 30 de instituții de învățământ general pentru implicarea în proiectul „Prevenirea violenței asupra copilului prin implicare”, finanțat de Fundația OAK. Citeşte mai mult...
Publicat: 23.11.2018   
Membrii Comisiilor pentru protecția copilului aflat în dificultate din raioanele Glodeni și Sângerei au participat săptămâna aceasta (19 - 20 noiembrie) la o instruire despre rolulul Comisiei în prevenirea separării copilului de familie, oferita de organizația Terre des hommes Moldova. Citeşte mai mult...
Publicat: 14.11.2018   
În octombrie curent, organizația Terre des hommes Moldova a lansat Concursul de Granturi pentru proiecte mici „Transpunerea drepturilor în practică”, în cadrul căruia urmează să fie acordate cel puțin 10 granturi pentru inițiative incluzive, bazate pe necesitățile locale. Scopul programului de granturi, care are un buget total de 50 000 de euro, vizează susținerea inițiativelor locale axate pe respectarea drepturilor omului, consolidarea coeziunii sociale și a toleranței, o mai bună înțelegere a diversității, nondiscriminării și a comunicării interculturale, accesul îmbunătățit la educație și promovarea accesului la servicii sociale. Citeşte mai mult...
Publicat: 09.11.2018   
Sunteți un specialist în finanțe pasionat? Vă place să faceți planificări și să lucrați cu rapoarte și date financiare? Sunteți energic, meticulos, organizat și nu vă e frică de muncă? Căutați un loc de muncă semnificativ, cu impact durabil? Dacă ați răspuns „da” la întrebările de mai sus, această provocare este pentru dvs.! Citeşte mai mult...
Publicat: 09.11.2018   
Terre des hommes Moldova a prezentat ieri, 8 noiembrie, rezultatele evaluării inițiale a intereselor și necesităților tinerilor din țară, la conferința naționale „Politici și servicii de tineret pentru fiecare tânăr din Moldova”. Liliana Astrahan, specialist în protecția copilului și în participarea tinerilor la Tdh Moldova, a făcut o prezentare a rezultatelor analizei efectuate de echipa Tdh Moldova în cadrul Programului Național de Dezvoltare a Centrelor de Tineret pentru anii 2017-2022. Citeşte mai mult...
Publicat: 08.10.2018   
RO: Tdh Moldova lansează un Concurs de granturi pentru proiecte mici "Transpunerea drepturilor în practică" și intenționează să acorde cel puțin 10 granturi organizațiilor societății civile din comunitățile locale care participă la proiectul de implementare a inițiativelor incluzive, bazate pe necesităţile locale. // РУ: Tdh Молдова запускает Конкурс грантов для маленьких проектов «Внедрение прав в практику» и намеревается предоставить не менее 10 грантов организациям гражданского общества из местных общин, участвующих в проекте по внедрению инклюзивных инициатив, основанных на местных потребностях. Citeşte mai mult...
Publicat: 27.09.2018   
Terre des hommes Moldova anunță concurs pentru selectarea unui consultant pentru ajustarea și completarea materialelor de formare pentru echipele multidisciplinare și susținerea unui șir de ateliere de instruire pentru autoritățile tutelare locale, asistenții sociali, cadrele didactice, reprezentanții sistemului de sănătate și poliție, în cadrul Programului finanțat de UNICEF Moldova, Consolidarea sistemului de protecție a copiilor în cazurile de violență, neglijare și exploatare a copiilor din două raioane ale Republicii Moldova (Glodeni și Sîngerei). Citeşte mai mult...
Publicat: 27.09.2018   
Terre des hommes Moldova anunță concurs pentru selectarea unui consultant pentru elaborarea modulelor de formare și a suportului de curs și susținerea unei instruiri de 3 zile pentru membrii Comisiilor pentru protecția copilului aflat în dificultate, în cadrul Programului finanțat de UNICEF Moldova, Consolidarea sistemului de protecție a copiilor în cazurile de violență, neglijare și exploatare a copiilor din două raioane ale Republicii Moldova (Glodeni și Sîngerei). Citeşte mai mult...
Publicat: 24.09.2018   
Terre des hommes este în căutarea unui consultant care să efectueze o analiză exhaustivă a situației copiilor cu părinți plecați peste hotare din Republica Moldova, România și Ucraina. Citeşte mai mult...
Publicat: 12.09.2018   
Fundația Terre des hommes a primit Premiul Balzan pentru umanitate, pace și fraternitate. Premiul valorează un million de franci elvețieni și recompensează munca depusă de echipele Tdh în lupta împotriva mortalității materne și infantile. Citeşte mai mult...
Publicat: 23.08.2018   
Săptămâna trecută s-a încheiat programul de instruiri pentru profesori, oferit de către Fundația Terre des hommes Moldova. Peste 80 de cadre didactice, din 20 de comunități din țară, au participat la un șir de ateliere în perioada 9 iulie – 17 august a.c. Instruirile fac parte dintr-un proiect mai larg de combatere a discriminării minorităților etnice din R. Moldova și de promovare a drepturilor acestora, pe care organizația Tdh Moldova îl desfășoară în cele 20 de comunități, în parteneriat cu Institutul pentru Initiative Rurale. Citeşte mai mult...

1 - 20 din 157


Utilizator (Email)
ParolăAi uitat parola?
Înregistrează-te


     

 Acest site a fost creat în cadrul proiectului „Dezvoltarea unei abordări comune a copiilor” implementat de Reprezentanţa Fundaţiei Elveţiene „Terre des hommes – Lausanne” în Republica Moldova. Proiectul este realizat cu asistenţa Programului „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Informaţia de pe site nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorilor.

 
© Terre des hommes Moldova 2013
Developed by Andrei Madan
PAGINA ÎN SUS