Română      Русскии

31.03.2020
COVID-19: resurse de suport specializat psiho-emoțional
24.03.2020
Termen extins. Proiectul „Fotbal sigur pentru copiii din Moldova”: căutăm un/o expert/ă sau o companie de consultanță
26.02.2020
CONCURS: CĂUTĂM UN EXPERT SAU O COMPANIE DE CONSULTANȚĂ
05.02.2020
СОЦИАЛЬНЫЙ ТЕАТР. Пособие для учеников
05.02.2020
TEATRUL SOCIAL. Suport de curs pentru elevi

 

Prima pagină  »  Ştiri şi anunţuri
Ştiri şi anunţuri
Terre des hommes va diminua violența față de copii în 30 de comunități din Moldova // Comunicat de presă
Publicat: 12.04.2019   

12 aprilie 2019, Chișinău

Aproape 70 de profesori și copii din 30 de localități din Moldova, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică, Direcțiilor locale de Învățământ și din partea structurilor ONU în Moldova - UN Women, UNFPA și UNICEF - au participat astăzi la evenimentul de lansare a proiectului Prevenirea violenței asupra copilului prin implicare comunitară, organizat de Fundația Terre des hommes Moldova (Tdh).

În deschiderea evenimentului, Elena Madan, directoarea Tdh Moldova, a menționat că „acest proiect este foarte important pentru echipa noastră și prin intermediul acestuia vom contribui la prevenirea violenței asupra copiilor în Moldova. Proiectul va fi implementat de organizația Terre des hommes Moldova, cu susținerea financiară a Fundației Oak din Elveția.”

 „Vreau să-mi exprim gratitudinea în numele Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale față de Fundația Terre des hommes și Fundația Oak pentru lansarea acestui proiect”, a menționat Viorica Dumbrăveanu, secretar de stat al Ministerului, prezentă la evenimentul de lansare a proiectului. „Proiectul mă bucură pentru că se centrează pe copii, în primul rând și pe profesioniștii care interacționează cu aceștia. Este nevoie să prevenim violența și între copii, nu doar față de copii, este nevoie de schimbarea paradigmei, iar metodele de comunicare și de educație trebuie să fie non-violente – tocmai pe aceste aspecte se va axa viitorul proiect.”

Anatol Oprea, Specialist în Protecția Copilului la Tdh Moldova și coordonatorul proiectului a accentuat importanța implicării taților în acest proiect. „Vrem să schimbăm modelul clasic al ședințelor cu părinții la care participă doar mamele, iar tații se implică când copiii au deja probleme grave la școală. Țin în mod special la acest aspect al proiectului, pentru că implicarea activă a taților în educația copiilor le îmbunătățește abilitățile sociale și cognitive și le crește reziliența.”

Echipa Tdh i-a provocat pe reprezentanții comunităților beneficiare participanți la eveniment să se cunoască prin joc, aceasta fiind o metodă de lucru caracteristică organizației. Printre problemele cele mai stringente pe care vor să le abordeze în cadrul proiectului, profesorii și copiii din cele 30 de localități au menționat violența față de copii și între copii, în special cea verbală, bullying-ul, discriminarea, implicarea redusă a taților în viața școlară a copiilor.

În cadrul unei tabere de vară dintre seniori și tineri, la organizarea căreia am participat cu patru ani în urmă, am constatat cu regret că stereotipul „bătaia e ruptă din rai” predomină în continuare în societate și chiar este încurajată și nu pentru că oamenii ar fi răi, dar pentru că nu au pregătirea necesară. Tocmai din acest motiv proiectul mi-a atras atenția, pentru că pune accent și pe implicarea părinților. În cadrul proiectului, ne dorim implicarea copiilor, în primul rând, susținerea din partea părinților și vrem, prin pași mici, dar siguri, să aducem schimbări în comunitate”, spune Eugenia Bordeiau, director interimar al Liceului Teoretic „Olimp” din satul Costești.

Mirela, elevă a Gimnaziului  „Victor Coțofană” din satul Chetrosu, raionul Drochia este de părere că  „printre cele mai mari probleme la noi în școală este violența între copii, în special cea verbală și discriminarea. Cred că acești copii, care provoacă „probleme”, n-ar trebi să fie amenințați sau izolați, dar implicați în diverse activități”. Ea vrea să inițieze un un grup de discuții pentru elevi în cadrul proiectului, la care să poată participa oricine, indiferent de „reputație”, pentru a discuta și a găsi soluții pentru problemele din școală.     

Terre des hommes va derula proiectul de prevenire a violenței față de copii pe parcursul a trei ani (noiembrie 2018 – noiembrie 2021) în 30 de localități din țară, care au fost selectate la începutul anului printr-un concurs public. Prin intermediul acestuia, organizația de protecție a copiilor își propune să prevină violența în școală și maltratarea copilului în familie prin transformarea culturii școlare, îmbunătățirea capacităților parentale, abilitarea copiilor, instruirea cadrelor didactice și a specialiștilor cu atribuții în protecția copilului și să contribuie la reducerea normelor sociale nocive care perpetuează cultura violenței față de copii. Activitățile proiectului îi vizează pe copiii de 7 – 18 ani, cadrele didactice, profesioniștii cu atribuții în protecția copilului și părinți. Copiii vor fi implicați și consultați la toate etapele de desfășurare a proiectului.    

Transformarea a 30 de instituții școlare în centre de non-violență, prin crearea unei rețele de cluburi – cluburile ALEG; crearea unei rețele de 150 de copii, agenți ai schimbării; elaborarea de programe de instruire pentru profesori, psihologi și copii pe prevenirea bullying-ului și a violenței, promovarea drepturilor omului, egalității de gen și toleranței; programe de parenting și activități  pentru părinți; un program de abilitare și implicare a taților în educația copiilor, la care vor participa cel puțin 600 de tați; instruirea copiilor în metodologia teatrului social și montarea spectacolelor care să abordeze subiectul drepturilor omului, toleranței pentru diversitate și egalității de gen; deschiderea a nouă Ludoteci  - „biblioteci de jocuri” – și dotarea cu materiale noi a celor existente deja; oferirea de granturi mici pentru comunitățile partenere ale proiectului, care să promoveze normele sociale pozitive sunt o parte dintre activitățile pe care le va desfășura Tdh în cadrul proiectului.

În final, Terre des hommes, estimează că cel puțin 3000 de copii, 1000 de părinți, 300 de cadre didactice și 300 de profesioniști cu atribuții în protecția copilului vor beneficia în urma activităților proiectului.


Terre des hommes este cea mai importantă organizație elvețiană de ajutorare a copiilor. Fondată în 1960, organizația participă anual la eforturile internaționale de a îmbunătăți calitatea vieții a milioane de copii vulnerabili din întreaga lume. Tdh activează în Republica Moldova începând cu anul 2004, fiind dedicată protecţiei copiilor. Programele Tdh sunt orientate spre asigurarea ca toți copiii din țară să beneficiez de un sistem care le poate garanta supraviețuirea, protecția, dezvoltarea și participarea la evenimentele sociale, educaționale, culturale și de sănătate care îi influențează.

Persoane de referință:

Dumitrița Butnaru, Coordonator comunicare
dumitrita.butnaru@tdh.ch, tel: +373 69 153 686
 

Anatolii Oprea, Specialist Protecția Copilului, coordonator proiect
anatolii.oprea@tdh.ch, tel: +373 60 452 793
 

Ştiri şi anunţuri

Publicat: 31.03.2020   
Pandemia de COVID-19 este o lovitură grea pentru toată lumea. Trecem, în această perioadă, prin momente dificile care ne pun la încercare toate resursele emoționale. Ne putem simți copleșiți, depășiți de situație, frustrați. Pentru copii este complicată această perioadă în mod special. Este rolul nostru, al adulților, să le fim alături, să-i protejăm și să le oferim suportul de care au nevoie. Citeşte mai mult...
Publicat: 24.03.2020   
Fundația Terre des hommes Moldova și Federația Moldovenească de Fobal extinde, până la 29 martie 2020, termenul de depunere a dosarelor pentru experți/companii de consultanță, pentru efectuarea unei evaluări a drepturilor copiilor în sport în cadrul proiectului „Fotbal sigur pentru copiii din Moldova”. Citeşte mai mult...
Publicat: 26.02.2020   
Federația Moldovenească de Fotbal si organizația elvețiană de ajutorare a copiilor, Terre des hommes Moldova (Tdh), organizează un concurs pentru identificarea unui expert / companie de consultanță, care să efectueze un studiu la nivel național, în conformitate cu termenii de referință. Citeşte mai mult...
Publicat: 17.12.2019   
Peste 70 de tineri, profesori și manageri ai Centrelor de tineret din țară s-au întâlnit, între 13 - 15 decembrie, la Chișinău, în cadrul unui atelier de follow-up, pentru a face schimb de experiență în baza inițiativelor civice pe care le-au realizat în ultimele trei luni în comunitățile lor. Ghidați de trainerii Tdh Moldova, participanții la atelier au discutat și analizat activitățile, rezultatele, provocările și lecțiile însușite și au planificat acțiunile pentru anul 2020. Citeşte mai mult...
Publicat: 09.12.2019   
Proiectul Parteneriate comunitare durabile pentru protecția drepturilor minorităților etnice din Republica Moldova, realizat de Fundația Terre des hommes, este pe ultima sută de metri și cu această ocazie, echipa de implementare a organizat o Conferință de totalizare cu beneficiarii, partenerii și finanțatorii proiectului. Peste 70 de persoane – cadre didactice din 20 de localități, reprezentanți ai direcțiilor raionale de învățământ, reprezentanți din partea Uniunii Europene, Consiliului Europei, UNICEF și din partea Institutului pentru Inițiative Rurale (IRI) – au participat la evenimentul din 28 noiembrie curent. Citeşte mai mult...
Publicat: 12.11.2019   
30 de cadre didactice din 30 de comunități din țară au participat, între 29 - 30 octombrie, la un atelier de consolidare a cunoștințelor privind prevenirea și combaterea bullying-ului în școală și comunitate, organizat de Terre des hommes Moldova. Profesorii, participanți la instruirile din vară „Bullying-ul în școli”, au demarat activitățile cu copiii, părinții și cadrele didactice în școli, ludoteci și cluburile ALEG, iar atelierul de follow-up a fost o ocazie pentru a-și împărtăși experiențele. Citeşte mai mult...
Publicat: 07.11.2019   
Aprofundarea cunoștințelor acumulate în timpul școlii de vară, repere și activități noi pentru orele de Educație de Egal la Egal, modalități și soluții concrete de combatere a violenței și bullyingului în școală, cum pot fi ajutați elevii să-și identifice emoțiile negative și să le depășească, formarea și dezvoltarea competențelor emoționale – sunt o parte din așteptările cu care au venit copiii la tabăra de toamnă de antibullying, organizată de Terre des hommes Moldova pe 29 și 30 octombrie. Citeşte mai mult...
Publicat: 18.10.2019   
La Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Fălești a avut loc, săptămâna trecută, un eveniment special și plin de emoții – lansarea ghidului „Eu îmi cunosc drepturile”, realizat de elevii calsei a II-a. Citeşte mai mult...
Publicat: 13.09.2019   
Elevi, cadre didactice și directorii din 30 de instituții de învățământ din țară au intrat în noul an școlar echipați cu cunoștințe și intrumente necesare pentru a preveni și contracara violența în școală. Aceștia au participat la un șir de instruiri de prevenire și combatere a violenței în școală și comunitate, oferite de Fundația Terre des hommes Moldova pe parcursul lunilor iulie – august 2019. Citeşte mai mult...
Publicat: 22.08.2019   
Dezvoltare personală, orientare vocațională, prevenirea violenței în școli, siguranța online, ecologie - sunt câteva dintre temele proiectelor dezvoltate de participanţii la instruirile „Activism Civic al Tinerilor Implicați Voluntar”, organizate vara aceasta, pe parcursul lunilor iulie - august, de fundaţia Terre des hommes Moldova. Peste 70 de tineri, manageri ai Centrelor de tineret şi profesori pentru educaţia pentru societate, din 23 de raioane, au participat la cele două runde ale şcolii de vară ACTIV. Citeşte mai mult...
Publicat: 15.08.2019   
150 de elevi, din clasele a VI-a – a XII-a, din 30 de comunități din țară, au învățat vara aceasta cum pot preveni și combate violența în școală și comunitate. Instruirile au avut loc pe parcursul lunii iulie, fiind oferite de organizația de protecția a drepturilor copilului, Terre des hommes Moldova, în cadrul școlii de vară ALEG. Citeşte mai mult...
Publicat: 07.08.2019   
Terre des hommes Moldova a oferit o instruire pe sistemul de protecție al copilului și politica de safeguarding în sport pentru 164 de pedagogi, reprezentanți ai 12 școli de fotbal din Moldova, care au participat la seminarul pentru lideri şi antrenori în cadrul proiectului Open Fun Football Schools Moldova (OFFS) și Sport – Școală – Poliție (SSP), organizat de Federația Moldovenească de Fotbal și Inspectoratul General de Poliție între 31 iulie - 4 august 2019. Citeşte mai mult...
Publicat: 17.07.2019   
150 de copii, 60 de profesori și 30 de directori de școală, din 30 de comunități, își consolidează vara aceasta cunoștințele în comunicarea non-violentă, prevenirea și combaterea violenței în școală și comunitate. Instruirile sunt oferite de Fundația Terre des hommes Moldova (Tdh) în cadrul școlii de vară ALEG. Citeşte mai mult...
Publicat: 10.07.2019   
Peste 50 de copii din familii cu venit redus din satul Zârnești, Cahul, au participat la tabăra de vară „Am dreptul să am drepturi – învățăm drepturile jucându-ne”, organizată între 17 și 21 iunie de Gimnaziul „Ion Creangă” din localitate. Citeşte mai mult...
Publicat: 05.07.2019   
Terre des hommes Moldova a organizat, ieri, o întâlnire informală a reprezentanților ONG-urilor din domeniul protecției copiilor și a victimelor violenței, poliției și guvernului cu activista Claire McFarlane, care se află în Moldova pentru a atrage atenția asupra fenomenului violenței sexuale Citeşte mai mult...
Publicat: 31.05.2019   
Eforturile Terre des hommes Moldova de promovare a unui rol activ al taților în familie au fost recunoscute pe plan internațional. Organizația de protecție a drepturilor copilului a devenit recent membru activ în cadrul Campaniei mondiale MenCare de promovare a paternității, aducând Republica Moldova în lista celor peste 50 de țări partenere ale campaniei. Citeşte mai mult...
Publicat: 15.05.2019   
Terre des hommes Moldova (Tdh) și Federația Moldovenească de Fotbal (FMF) vor contribui la un climat mai favorabil și la o mai bună respectare a drepturilor copiilor în sport - acesta este obiectivul acordului de colaborare semnat recent privind implementarea proiectelor și realizarea inițiativelor comune în domeniul protecției copilului între cele două instituții. Citeşte mai mult...
Publicat: 03.05.2019   
Terre des hommes Moldova anunță concurs pentru achiziția de inventar sportiv pentru copii. Citeşte mai mult...
Publicat: 18.03.2019   
Terre des hommes Moldova este în căutare de experți în servicii de outreach, programe de voluntariat și lucul cu tinerii în cadrul proiectului „Consolidarea participării și implicarea tinerilor din Moldova", implementat în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, Biroul de Cooperare Elvețian în Republica Moldova. Citeşte mai mult...
Publicat: 01.03.2019   
You are a passionate Finance professional; you enjoy planning, working with financial reports and data. You are energetic, meticulous and organised. You are not afraid of working hard and you are looking for a meaningful job that will make a lasting impact? This challenge is for you. Citeşte mai mult...

1 - 20 din 173


Utilizator (Email)
ParolăAi uitat parola?
Înregistrează-te


     

 Acest site a fost creat în cadrul proiectului „Dezvoltarea unei abordări comune a copiilor” implementat de Reprezentanţa Fundaţiei Elveţiene „Terre des hommes – Lausanne” în Republica Moldova. Proiectul este realizat cu asistenţa Programului „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Informaţia de pe site nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorilor.

 
© Terre des hommes Moldova 2013
Developed by Andrei Madan
PAGINA ÎN SUS