Română      Русскии

28.01.2022
Apel de propuneri de proiecte pentru sporirea gradului de implicare a structurilor societății civile locale din regiunile Cahul și Ungheni în promovarea egalității de gen, prevenirea violenței domestice și abilitarea fetelor/femeilor.
27.12.2021
„Te voi iubi, pozitiv(ă) sau negativ(ă).” Campania de promovare a modului sănătos de viață în 12 școli profesional-tehnice din țară
20.12.2021
Copiii vor să fie auziți. Cum construim relații armonioase între părinți și adolescenți?
17.12.2021
Adolescenții trebuie apreciați pentru reușitele lor. Cum pot încuraja părinții deciziile corecte la copiii adolescenți
16.12.2021
Cum comunic și cum soluționez conflictele cu copilul meu adolescent?

 

Prima pagină  »  Ştiri şi anunţuri
Ştiri şi anunţuri
Cum putem contribui la schimbări sociale esențiale prin metoda teatrului social?
Publicat: 24.07.2018   

În perioada 9 – 19 iulie, 2018, Fundația Terre des hommes Moldova a oferit trei runde de instruiri în metodologia teatrului social pentru copii. La ateliere au participat 40 de elevi, de etnii diferite, cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani, din 20 de comunități din toată țara. Pentru instruirea copiilor, a fost invitată, de la București, Gabriela Teodorescu, trainer certificat pe teatru social, care a trecut cu fiecare grup de copii prin istoria, teoria, noțiunile și formele de teatru social.

„Teatrul social, ca și teatrul în general, este un instrument prin care li se arată oamenilor diferite probleme din comunitatea lor. Ne folosim de teatru pentru a arăta că există discriminare, situații de opresiune, că există probleme pe care oamenii nu le observă sau, dimpotrivă, le văd, dar nu fac nimic pentru a le schimba. Este un instrument prin care li se aduce oamenilor, ca într-o oglindă, realități din comunitate”, explică Gabriela Teodorescu, pe scurt, esența teatrului social. 

Timp de trei zile, copiii au muncit intens, îmbinând exercițiile practice cu noțiunile teoretice. Elevii participanți au aflat în ce constă teatrul social, care sunt diferențele dintre formele sale, de ce-ar avea nevoie de acest instrument și cum ar putea să-i ajute acesta să abordeze subiecte sociale stringente din comunitățile lor și să găsească soluții viabile atât la nivel micro, împreună cu colegii, cu profesorii lor, cât și la nivel macro, alături de membrii întregii comunității, în ansamblu.

Gabriela Teodorescu spune că, așa cum e și firesc, au existat anumite bariere psihologice de care s-au ciocnit copiii în această experiență și pe care au trebuit să le depășească. „Pentru oricare dintre noi există un moment în care trebuie să treci peste niște idei pe care le ai despre tine și despre ce poți să faci și, recunosc că i-am provocat destul de mult să-și depășească aceste bariere.”

Teatrul social îl poate practica oricine, vârsta minimă indicată fiind cam 13 ani, „când copilul are deja un anumit tip de maturitate și poate să proceseze mult mai ușor o experiență și să-și extragă învățăturile din ea” este de părere Gabriela Teodorescu. În cazurile mai lejere, când nu este vorba despre situații foarte grave sau cu o încărcătură energetică negativă, pot fi implicați și copii de la 11 – 12 ani.

La finalul fiecărei runde de instruiri, fiecare grup a montat câte două piese de teatru social, iar, cu ajutorul și cu implicarea publicului, au generat soluții pentru problemele abordate. Pentru subiectele spectacolelor, copiii s-au inspirat din diverse situații din comunitățile lor, acestea cuprinzând hărțuirea în școală, bullying-ul, excluziunea socială, opresiunea.

Daniela, elevă în clasa a IX-a, din satul Căinarii-Vechi (Soroca) este de părere că „discriminarea există oriunde – în școală, în societate și noi suntem cei care putem să rupem tiparele”.

„Chiar eu sunt reprezentant al unei etnii minoritare, sunt bulgar, iar prin teatrul social putem să distrugem discriminarea socială, să arătăm că toți oamenii sunt la fel, indiferent de etnie”, spune Alexandru, elev în clasa a IX-a, din satul Ursoaia (Cahul).

Deși au fost trei zile foarte solicitate, elevii s-au declarat entuziasmați de activități și de descoperirile făcute pe parcursul acestora.

Lui Alexandru i-a plăcut că „foarte multe lucruri profunde, serioase, le-am descoperit și le-am abordat prin joc”.

Am primit și un mesaj emoționant din partea Adelinei din satul Ciocâlteni (Orhei), elevă în clasa a VIII-a: „Aș vrea să vă mulțumesc pentru experiența frumoasă pe care am trăit-o alături de voi. Ați făcut niște copii fericiți! Ne-am simțit atât de bine și am legat noi prietenii!”

Elevii participanți la ateliere au fost delegați de către colegii lor, fiind câte doi reprezentanți per școală, din fiecare dintre cele 20 de comunități. Aceștia urmează, din toamnă, să formeze câte o trupă de teatru social în școlile lor și să monteze spectacole care să abordeze problemele sociale cu care se confruntă comunitatea din care fac parte, pentru a le aduce în atenția publică și a le găsi soluții și pentru a stimula schimbarea.

Teodora Rebeja, manager Programe Protecția Copilului și Migrație la Tdh Moldova, spune că echipa Tdh va fi alături de copii în tot acest proces: „Noi îi vom ajuta să pună în scenă aceste piese în comunitatea lor. Vom merge împreună cu colegii în școli, îi vom ajuta să-și selecteze trupa de teatru și să regizeze spectacolele pe subiectele alese.”

Instruirile oferite de Tdh în teatru social fac parte dintr-un proiect amplu de combatere a discriminării minorităților etnice din Moldova și promovarea drepturilor acestora. „Noi vrem ca, prin intermediul teatrului social, cât mai multă lume să cunoască problemele comunității, să experimenteze soluții, să găsească soluții din interior și să nu rămână indiferenți”, explică Teodora Rebeja scopul acestor instruiri și miza implementării programelor de teatru social în școli.

Gabriela Teodorescu este de părere că „teatrul social este binevenit acolo unde există probleme și cred că nu există, de fapt, loc fără probleme. Poate există unele mai grave și altele mai puțin grave, însă gama de probleme care poate fi abordată este atât de largă, încât este de bun augur să existe cineva care poate folosi metoda asta într-o școală.”

Fundația Tdh Moldova implementează proiectul „Parteneriate comunitare durabile pentru protecția drepturilor minorităților etnice din Republica Moldova” în parteneriat cu Institutul pentru Inițiative Rurale, cu susținerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării R. Moldova și cu suportul financiar al Uniunii Europene, costurile proiectului fiind acoperite în proporție de 95% de către UE. Proiectul se desfășoară în 20 de comunități multietnice din întreaga țară, în perioada decembrie 2017 – ianuarie 2020.

 

Ştiri şi anunţuri

Publicat: 28.01.2022   
Terre des hommes Moldova, în cadrul Proiectului „Toleranță zero față de violența în familie în regiunile Cahul și Ungheni”, lansează prezentul Apel de propuneri de proiecte, pentru susținerea organizațiilor societății civile locale din regiunile Cahul și Ungheni în promovarea egalității de gen, prevenirea violenței domestice și împuternicirea fetelor și femeilor. Citeşte mai mult...
Publicat: 27.12.2021   
Pe parcursul lunii decembrie, tinerii educatori de la egal la egal (EEE) din 12 școli și colegii din învățământul profesional tehnic au desfășurat o campanie de promovare a modului sănătos de viață și deciziilor conștiente prin activități creative. Echipa EEE a Colegiului Agroindustrial din Rîșcani a ales ca subiect pentru campanie conștientizarea și prevenirea SIDA și a ITS. Citeşte mai mult...
Publicat: 20.12.2021   
Cel de-al treilea atelier din seria „La o cafea cu părinții” s-a axat pe bunăstarea psiho-emoțională a copiilor, cum pot părinții influența starea adolescenților și cum să comunice cu ei pentru a se auzi reciproc și avea o relație armonioasă, în ciuda provocărilor vârstei adolescente și a diferențelor dintre generații. Atelierul a fost susținut de psihologul Sergiu Toma. Citeşte mai mult...
Publicat: 17.12.2021   
Cel de-al doilea atelier din seria „La o cafea cu părinții” s-a axat pe utilizarea practicilor pozitive pentru a ajuta părinții să înțeleagă cum să motiveze adolescenții să depășească frica de a lua decizii de sine stătător. Atelierul a fost susținut de Sorina Petrică, psihoterapeută din România. Citeşte mai mult...
Publicat: 16.12.2021   
În perioada noiembrie – decembrie a.c., Terre des hommes a organizat trei ateliere de informare dedicate părinților de adolescenți și susținute de psihologi și psihoterapeuți din Moldova și România. Discuțiile s-au focalizat pe aspecte legate de sănătatea psiho-emoțională a tinerilor și comunicarea eficientă dintre părinți și copii. Citeşte mai mult...
Publicat: 15.12.2021   
12 membri ai echipei Centrului de informații „GENDERDOC-M” și-au consolidat cunoștințele în domeniul protecției copiilor. Aceștia au participat, timp de trei zile – 25 noiembrie, 7 și 9 decembrie – la instruirea oferită de Fundația Terre des hommes privind sistemul de protecție a copilului în Republica Moldova. Citeşte mai mult...
Publicat: 10.12.2021   
Fundația Terre des hommes Moldova apreciază și salută decizia de ieri, 9 decembrie, a Parlamentului Republicii de a introduce termenul de bullying în Codul Educației. Considerăm că acesta este încă un pas important în protecția copiilor la nivel oficial. Citeşte mai mult...
Publicat: 09.12.2021   
Pe 8 decembrie, la Orhei, a avut loc lansarea primului Laborator de Alfabetizare Digitală din Republica Moldova, dedicat comunității de romi. Acum, toți cei care doresc să-și îmbunătățească abilitățile de lucru la computer, pot să o facă la Biblioteca Publică Raională „A. Donici”, care a fost dotată cu tehnică IT necesară, din partea Fundației Terre des hommes Moldova. Citeşte mai mult...
Publicat: 01.12.2021   
Rețeaua Educatorilor de la Egal la Egal și Consiliul Național al Elevilor din învățământul profesional tehnic și-au unit astăzi forțele în campania dedicată Zilei mondiale de combatere a HIV/SIDA. Aceștia au promovat printre colegi mesaje de conștientizate, abordând deschis subiecte considerate incomode și, de multe ori, rușinoase. Citeşte mai mult...
Publicat: 29.11.2021   
Peste 700 de persoane au participat la Conferința națională de capitalizare a proiectului „Eforturi comune de combatere a bullyingului în Moldova”. Evenimentul, organizat de Fundația Terre des hommes Moldova, a avut loc pe 25 noiembrie, în format online și a fost transmis live pe platformele sociale ale Tdh Moldova și UNICEF Moldova și pe 7 site-uri media. Citeşte mai mult...
Publicat: 26.11.2021   
85 de elevi și 73 de cadre didactice din cinci școli din localitățile Trinca (Edineț), Făleștii Noi (Fălești), Ștefănești (Florești), Grozești (Nisporeni) și Visoca (Soroca) au participat la focus grupul realizat de Terre des hommes Moldova pe parcursul lunii octombrie a.c. pentru a analiza situația privind violența de gen în școli. Citeşte mai mult...
Publicat: 09.11.2021   
Terre des hommes Moldova caută să contacteze un/o consultant/ă (grup de consultanți sau companie) care să ofere suport în consolidarea capacităților OSC-urilor partenere din regiunile Cahul și Ungheni în vederea implicării pro-active în inițiativele de promovare a egalității de gen și de combatere a violenței domestice. Citeşte mai mult...
Publicat: 03.11.2021   
Terre des hommes caută un/o ofițer de proiecte, proactiv/ă și orientat/ă spre rezultate, care să se alăture echipei din Moldova și să sprijine implementarea proiectelor Terre des hommes în Moldova. Citeşte mai mult...
Publicat: 22.10.2021   
You are a passionate Finance professional; you enjoy planning, working with financial reports and data. You are energetic, meticulous and organised. You are not afraid of working hard and you are looking for a meaningful job that will make a lasting impact? This challenge is for you. Citeşte mai mult...
Publicat: 20.10.2021   
Un colocviu internațional de trei zile intitulat ”Transnational Families in Focus” -”Familiile transnaționale în prim-plan” a avut loc în perioada 14-16 septembrie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, unde echipa proiectului CASTLE a invitat online oaspeți de prestigiu din mediul academic pentru a discuta despre înființarea „Centrului de cercetare pentru studiul familiilor transnaționale”. Citeşte mai mult...
Publicat: 29.09.2021   
Citeşte mai mult...
Publicat: 24.09.2021   
Terre des hommes Moldova este în căutarea unui /unei consultant/e sau a unei echipe de consultanți care să elaboreze un program de instruire inovativ pentru adolescenți (14 - 18 ani) în domeniul antreprenoriatului. Termen limită de depunere a dosarelor: 30 septembrie 2021 Citeşte mai mult...
Publicat: 24.08.2021   
Reprezentanțele din România, Moldova și Ucraina ale Fundației Terre des hommes și-au unit forțele pentru a colabora într-un proiect unic pentru a aduce schimbări pozitive privind violența de gen în școli – ACTIV (Acționează Împotriva Violenței). Citeşte mai mult...
Publicat: 05.08.2021   
You are a passionate Finance professional; you enjoy planning, working with financial reports and data. You are energetic, meticulous and organised. You are not afraid of working hard and you are looking for a meaningful job that will make a lasting impact? This challenge is for you. Citeşte mai mult...
Publicat: 29.07.2021   
Terre des hommes Moldova anunță un concurs de selectare a locațiilor (hotel, pensiune, bază de odihnă) pentru organizarea și desfășurarea Atelierelor de instruire pentru copii, tineri și profesioniști în cadrul proiectului Joboteca. Citeşte mai mult...

1 - 20 din 227


Utilizator (Email)
ParolăAi uitat parola?
Înregistrează-te


     

 Acest site a fost creat în cadrul proiectului „Dezvoltarea unei abordări comune a copiilor” implementat de Reprezentanţa Fundaţiei Elveţiene „Terre des hommes – Lausanne” în Republica Moldova. Proiectul este realizat cu asistenţa Programului „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Informaţia de pe site nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorilor.

 
© Terre des hommes Moldova 2013
Developed by Andrei Madan

 

PAGINA ÎN SUS