Română      Русскии

12.04.2019
Terre des hommes va diminua violența față de copii în 30 de comunități din Moldova // Comunicat de presă
18.03.2019
Tdh Moldova este în căutare de experți în servicii de outreach, programe de voluntariat și lucrul cu tinerii
01.03.2019
Extended Application Deadline: Terre des hommes is looking for Finance Officer in Moldova
28.02.2019
Au fost selectate comunitățile pentru proiectul de prevenire a violenței în școli
13.02.2019
Concurs de selectare a locațiilor pentru Tabăra de vară

 

Prima pagină  »  Ştiri şi anunţuri
Ştiri şi anunţuri
Cum putem contribui la schimbări sociale esențiale prin metoda teatrului social?
Publicat: 24.07.2018   

În perioada 9 – 19 iulie, 2018, Fundația Terre des hommes Moldova a oferit trei runde de instruiri în metodologia teatrului social pentru copii. La ateliere au participat 40 de elevi, de etnii diferite, cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani, din 20 de comunități din toată țara. Pentru instruirea copiilor, a fost invitată, de la București, Gabriela Teodorescu, trainer certificat pe teatru social, care a trecut cu fiecare grup de copii prin istoria, teoria, noțiunile și formele de teatru social.

„Teatrul social, ca și teatrul în general, este un instrument prin care li se arată oamenilor diferite probleme din comunitatea lor. Ne folosim de teatru pentru a arăta că există discriminare, situații de opresiune, că există probleme pe care oamenii nu le observă sau, dimpotrivă, le văd, dar nu fac nimic pentru a le schimba. Este un instrument prin care li se aduce oamenilor, ca într-o oglindă, realități din comunitate”, explică Gabriela Teodorescu, pe scurt, esența teatrului social. 

Timp de trei zile, copiii au muncit intens, îmbinând exercițiile practice cu noțiunile teoretice. Elevii participanți au aflat în ce constă teatrul social, care sunt diferențele dintre formele sale, de ce-ar avea nevoie de acest instrument și cum ar putea să-i ajute acesta să abordeze subiecte sociale stringente din comunitățile lor și să găsească soluții viabile atât la nivel micro, împreună cu colegii, cu profesorii lor, cât și la nivel macro, alături de membrii întregii comunității, în ansamblu.

Gabriela Teodorescu spune că, așa cum e și firesc, au existat anumite bariere psihologice de care s-au ciocnit copiii în această experiență și pe care au trebuit să le depășească. „Pentru oricare dintre noi există un moment în care trebuie să treci peste niște idei pe care le ai despre tine și despre ce poți să faci și, recunosc că i-am provocat destul de mult să-și depășească aceste bariere.”

Teatrul social îl poate practica oricine, vârsta minimă indicată fiind cam 13 ani, „când copilul are deja un anumit tip de maturitate și poate să proceseze mult mai ușor o experiență și să-și extragă învățăturile din ea” este de părere Gabriela Teodorescu. În cazurile mai lejere, când nu este vorba despre situații foarte grave sau cu o încărcătură energetică negativă, pot fi implicați și copii de la 11 – 12 ani.

La finalul fiecărei runde de instruiri, fiecare grup a montat câte două piese de teatru social, iar, cu ajutorul și cu implicarea publicului, au generat soluții pentru problemele abordate. Pentru subiectele spectacolelor, copiii s-au inspirat din diverse situații din comunitățile lor, acestea cuprinzând hărțuirea în școală, bullying-ul, excluziunea socială, opresiunea.

Daniela, elevă în clasa a IX-a, din satul Căinarii-Vechi (Soroca) este de părere că „discriminarea există oriunde – în școală, în societate și noi suntem cei care putem să rupem tiparele”.

„Chiar eu sunt reprezentant al unei etnii minoritare, sunt bulgar, iar prin teatrul social putem să distrugem discriminarea socială, să arătăm că toți oamenii sunt la fel, indiferent de etnie”, spune Alexandru, elev în clasa a IX-a, din satul Ursoaia (Cahul).

Deși au fost trei zile foarte solicitate, elevii s-au declarat entuziasmați de activități și de descoperirile făcute pe parcursul acestora.

Lui Alexandru i-a plăcut că „foarte multe lucruri profunde, serioase, le-am descoperit și le-am abordat prin joc”.

Am primit și un mesaj emoționant din partea Adelinei din satul Ciocâlteni (Orhei), elevă în clasa a VIII-a: „Aș vrea să vă mulțumesc pentru experiența frumoasă pe care am trăit-o alături de voi. Ați făcut niște copii fericiți! Ne-am simțit atât de bine și am legat noi prietenii!”

Elevii participanți la ateliere au fost delegați de către colegii lor, fiind câte doi reprezentanți per școală, din fiecare dintre cele 20 de comunități. Aceștia urmează, din toamnă, să formeze câte o trupă de teatru social în școlile lor și să monteze spectacole care să abordeze problemele sociale cu care se confruntă comunitatea din care fac parte, pentru a le aduce în atenția publică și a le găsi soluții și pentru a stimula schimbarea.

Teodora Rebeja, manager Programe Protecția Copilului și Migrație la Tdh Moldova, spune că echipa Tdh va fi alături de copii în tot acest proces: „Noi îi vom ajuta să pună în scenă aceste piese în comunitatea lor. Vom merge împreună cu colegii în școli, îi vom ajuta să-și selecteze trupa de teatru și să regizeze spectacolele pe subiectele alese.”

Instruirile oferite de Tdh în teatru social fac parte dintr-un proiect amplu de combatere a discriminării minorităților etnice din Moldova și promovarea drepturilor acestora. „Noi vrem ca, prin intermediul teatrului social, cât mai multă lume să cunoască problemele comunității, să experimenteze soluții, să găsească soluții din interior și să nu rămână indiferenți”, explică Teodora Rebeja scopul acestor instruiri și miza implementării programelor de teatru social în școli.

Gabriela Teodorescu este de părere că „teatrul social este binevenit acolo unde există probleme și cred că nu există, de fapt, loc fără probleme. Poate există unele mai grave și altele mai puțin grave, însă gama de probleme care poate fi abordată este atât de largă, încât este de bun augur să existe cineva care poate folosi metoda asta într-o școală.”

Fundația Tdh Moldova implementează proiectul „Parteneriate comunitare durabile pentru protecția drepturilor minorităților etnice din Republica Moldova” în parteneriat cu Institutul pentru Inițiative Rurale, cu susținerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării R. Moldova și cu suportul financiar al Uniunii Europene, costurile proiectului fiind acoperite în proporție de 95% de către UE. Proiectul se desfășoară în 20 de comunități multietnice din întreaga țară, în perioada decembrie 2017 – ianuarie 2020.

 

Ştiri şi anunţuri

Publicat: 12.04.2019   
Aproape 70 de profesori și copii din 30 de localități din Moldova, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică, Direcțiilor locale de Învățământ și din partea structurilor ONU în Moldova - UN Women, UNFPA și UNICEF - au participat astăzi la evenimentul de lansare a proiectului „Prevenirea violenței asupra copilului prin implicare comunitară”, organizat de Fundația Terre des hommes Moldova (Tdh). Citeşte mai mult...
Publicat: 18.03.2019   
Terre des hommes Moldova este în căutare de experți în servicii de outreach, programe de voluntariat și lucul cu tinerii în cadrul proiectului „Consolidarea participării și implicarea tinerilor din Moldova", implementat în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, Biroul de Cooperare Elvețian în Republica Moldova. Citeşte mai mult...
Publicat: 01.03.2019   
You are a passionate Finance professional; you enjoy planning, working with financial reports and data. You are energetic, meticulous and organised. You are not afraid of working hard and you are looking for a meaningful job that will make a lasting impact? This challenge is for you. Citeşte mai mult...
Publicat: 28.02.2019   
Terre des hommes Moldova a încheiat procesul de selectare a instituțiilor școlare pentru proiectul Prevenirea violenței asupra copilului prin implicare comunitară, susținut financiar de Fundația Oak. Proiectul urmează să fie implementat în 30 de comunități din țară și are ca scop prevenirea violenței în școală. Citeşte mai mult...
Publicat: 13.02.2019   
Terre des hommes Moldova anunță un concurs de selectare a locațiilor (hotel, pensiune, bază de odihnă) pentru desfășurarea Taberei de vară pentru copii și cadre didactice în perioada 07 - 27 iulie 2019. Citeşte mai mult...
Publicat: 12.02.2019   
Terre des hommes Moldova is looking for a researcher/team of researchers/university to conduct a Baseline study on gendered social norms, attitudes and behaviours regarding violence against children. Citeşte mai mult...
Publicat: 17.01.2019   
Are you a passionate child protection professional? Do you enjoy working with and for children/youth? Are you energetic, well organised and not afraid of working hard? Are you are looking for a meaningful job that will make a lasting impact? If your answer is „Yes!” to all the above questions, then this challenge is for you! Citeşte mai mult...
Publicat: 03.01.2019   
Terre des hommes Moldova anunță un CONCURS de selectare a 30 de instituții de învățământ general pentru implicarea în proiectul „Prevenirea violenței asupra copilului prin implicare”, finanțat de Fundația OAK. Citeşte mai mult...
Publicat: 23.11.2018   
Membrii Comisiilor pentru protecția copilului aflat în dificultate din raioanele Glodeni și Sângerei au participat săptămâna aceasta (19 - 20 noiembrie) la o instruire despre rolulul Comisiei în prevenirea separării copilului de familie, oferita de organizația Terre des hommes Moldova. Citeşte mai mult...
Publicat: 14.11.2018   
În octombrie curent, organizația Terre des hommes Moldova a lansat Concursul de Granturi pentru proiecte mici „Transpunerea drepturilor în practică”, în cadrul căruia urmează să fie acordate cel puțin 10 granturi pentru inițiative incluzive, bazate pe necesitățile locale. Scopul programului de granturi, care are un buget total de 50 000 de euro, vizează susținerea inițiativelor locale axate pe respectarea drepturilor omului, consolidarea coeziunii sociale și a toleranței, o mai bună înțelegere a diversității, nondiscriminării și a comunicării interculturale, accesul îmbunătățit la educație și promovarea accesului la servicii sociale. Citeşte mai mult...
Publicat: 09.11.2018   
Sunteți un specialist în finanțe pasionat? Vă place să faceți planificări și să lucrați cu rapoarte și date financiare? Sunteți energic, meticulos, organizat și nu vă e frică de muncă? Căutați un loc de muncă semnificativ, cu impact durabil? Dacă ați răspuns „da” la întrebările de mai sus, această provocare este pentru dvs.! Citeşte mai mult...
Publicat: 09.11.2018   
Terre des hommes Moldova a prezentat ieri, 8 noiembrie, rezultatele evaluării inițiale a intereselor și necesităților tinerilor din țară, la conferința naționale „Politici și servicii de tineret pentru fiecare tânăr din Moldova”. Liliana Astrahan, specialist în protecția copilului și în participarea tinerilor la Tdh Moldova, a făcut o prezentare a rezultatelor analizei efectuate de echipa Tdh Moldova în cadrul Programului Național de Dezvoltare a Centrelor de Tineret pentru anii 2017-2022. Citeşte mai mult...
Publicat: 08.10.2018   
RO: Tdh Moldova lansează un Concurs de granturi pentru proiecte mici "Transpunerea drepturilor în practică" și intenționează să acorde cel puțin 10 granturi organizațiilor societății civile din comunitățile locale care participă la proiectul de implementare a inițiativelor incluzive, bazate pe necesităţile locale. // РУ: Tdh Молдова запускает Конкурс грантов для маленьких проектов «Внедрение прав в практику» и намеревается предоставить не менее 10 грантов организациям гражданского общества из местных общин, участвующих в проекте по внедрению инклюзивных инициатив, основанных на местных потребностях. Citeşte mai mult...
Publicat: 27.09.2018   
Terre des hommes Moldova anunță concurs pentru selectarea unui consultant pentru ajustarea și completarea materialelor de formare pentru echipele multidisciplinare și susținerea unui șir de ateliere de instruire pentru autoritățile tutelare locale, asistenții sociali, cadrele didactice, reprezentanții sistemului de sănătate și poliție, în cadrul Programului finanțat de UNICEF Moldova, Consolidarea sistemului de protecție a copiilor în cazurile de violență, neglijare și exploatare a copiilor din două raioane ale Republicii Moldova (Glodeni și Sîngerei). Citeşte mai mult...
Publicat: 27.09.2018   
Terre des hommes Moldova anunță concurs pentru selectarea unui consultant pentru elaborarea modulelor de formare și a suportului de curs și susținerea unei instruiri de 3 zile pentru membrii Comisiilor pentru protecția copilului aflat în dificultate, în cadrul Programului finanțat de UNICEF Moldova, Consolidarea sistemului de protecție a copiilor în cazurile de violență, neglijare și exploatare a copiilor din două raioane ale Republicii Moldova (Glodeni și Sîngerei). Citeşte mai mult...
Publicat: 24.09.2018   
Terre des hommes este în căutarea unui consultant care să efectueze o analiză exhaustivă a situației copiilor cu părinți plecați peste hotare din Republica Moldova, România și Ucraina. Citeşte mai mult...
Publicat: 12.09.2018   
Fundația Terre des hommes a primit Premiul Balzan pentru umanitate, pace și fraternitate. Premiul valorează un million de franci elvețieni și recompensează munca depusă de echipele Tdh în lupta împotriva mortalității materne și infantile. Citeşte mai mult...
Publicat: 23.08.2018   
Săptămâna trecută s-a încheiat programul de instruiri pentru profesori, oferit de către Fundația Terre des hommes Moldova. Peste 80 de cadre didactice, din 20 de comunități din țară, au participat la un șir de ateliere în perioada 9 iulie – 17 august a.c. Instruirile fac parte dintr-un proiect mai larg de combatere a discriminării minorităților etnice din R. Moldova și de promovare a drepturilor acestora, pe care organizația Tdh Moldova îl desfășoară în cele 20 de comunități, în parteneriat cu Institutul pentru Initiative Rurale. Citeşte mai mult...
Publicat: 07.08.2018   
Organizația Terre des hommes Moldova, în colaborare cu Asociația Obștească pentru Copii și Tineri „Făclia” Ungheni, a dat start evaluării capacităților Centrelor de Tineret și a necesităților de dezvoltare a tinerilor din 23 de comunități din țară. Procesul de evaluare, care va dura până la 15 septembrie a.c., a fost lansat în cadrul Programului de dezvoltare a Centrelor de Tineret pentru anii 2017-2022, realizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în parteneriat cu UNFPA, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație în Moldova. Citeşte mai mult...
Publicat: 13.07.2018   
Fundația Terre des hommes Moldova a câștigat premiul Uniunii Europene la categoria „Democrație și bună guvernare”, în cadrul Galei Premiilor europene pentru societatea civilă, din 12 iulie 2018. Premiul - oferit „pentru cea mai bună inițiativă care promovează schimbările democratice în societate și în luarea deciziilor, lupta pentru drepturile omului, participarea grupurilor slab reprezentate – femei, tineri, persoane cu dizabilități, minorități, etc.” – a fost înmânat de către ambasadoarea Suediei, Signe Burgstaller. Citeşte mai mult...

1 - 20 din 154


Utilizator (Email)
ParolăAi uitat parola?
Înregistrează-te


     

 Acest site a fost creat în cadrul proiectului „Dezvoltarea unei abordări comune a copiilor” implementat de Reprezentanţa Fundaţiei Elveţiene „Terre des hommes – Lausanne” în Republica Moldova. Proiectul este realizat cu asistenţa Programului „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Informaţia de pe site nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorilor.

 
© Terre des hommes Moldova 2013
Developed by Andrei Madan
PAGINA ÎN SUS