Eu mă simt valoros
Pentru a dezvolta stima de sine este foarte important să simțim că suntem apreciați de persoanele la care ținem. Lipsa acestui sentiment poate duce la frustrare și la comportamente agresive.
Subiecte
· Stima de sine
· Egalitatea și diversitatea
· Cunoașterea reciprocă
· Exprimarea emoțiilor și sentimentelor
Obiectiv
A Contribui la formarea stimei de sine a participanților
Materiale
· Copii ale fișei de lucru ”A te simți valoros” pentru fiecare participant
· Pixuri sau creioane simple
Mărimea grupului 20-24 persoane
Timp 1 oră
Desfășurare
1. Începe printr-o discuție despre stima de sine. Ce înțeleg participanții prin această noțiune? Cum este să te simți bine cu tine însuți?
2. Împarte fișele de lucru și pixurile fiecărui participant. Dacă crezi că unii participanți ar putea întîmpina dificultăți la citirea și completarea acestor fișe, citește fișa de lucru cu vocea tare. Participanții pot folosi imagini (desene) sau se pot ajuta: cineva dictează răspunsurile sale, iar altcineva le înscrie în fișă.
3. Oferă participanților suport în timp ce completează fișa de lucru: dacă cineva susține că nu are ce scrie, sugerează-i să se gîndească la ultima dată cînd cineva l-a făcut să se simtă fericit și iubit. Poți pune unele întrebări pentru a stimula participanții să se gîndească la aceste lucruri.
Reflecții și evaluare
Odată ce toți au completat fișa de lucru, revizuiți împreună răspunsurile. Roagă participanții să reflecteze asupra a ceea ce au scris. Ajută-i să stabilească un plan de acțiune pentru a atinge obiectivele pe care și le-au propus. De exemplu, cineva poate scrie că se simte valoros atunci cînd ”mă laudă mama” și pentru ca aceasta să se întîmple ”eu nu mă voi mai certa cu fratele meu, ceea ce ar putea să o supere pe mama”.
Dragă Natalia, ai putea să ne oferi conţinutul fişei A ?
![]() |
Acest site a fost creat în cadrul proiectului „Dezvoltarea unei abordări comune a copiilor” implementat de Reprezentanţa Fundaţiei Elveţiene „Terre des hommes – Lausanne” în Republica Moldova. Proiectul este realizat cu asistenţa Programului „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Informaţia de pe site nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorilor. |
|
|
|
|||
© Terre des hommes Moldova 2013
Developed by Andrei Madan
|