Forțeză cercul
Această activitate necesită multă energie de la toți participanții. O poți folosi pentru a discuta despre relațiile majoritate/ minoritate și mecanismele care divid societatea. În principiu, cu excepția cazului cînd relațiile din grup sînt tensionate, n-ar trebui să provoace agresivitate.
Subiest
Discriminarea și excluderea
Obiective
· A analiza strategiile pe care le folosim pentru a fi acceptați într-un grup majoritar.
· A fi conștienți de momentele cînd ne place să fim parte a majorității și cînd ne place să fim separați sau în minoritate
Timp 40 min
Mărimea grupului 16-22 persoane
Materiale
· Hîrtie
· Stilou
· Ceas sau cronometru
Desfășurare:
1. Roagă participanții să aleagă un observator și o ”persoană din afara” (dacă grupul este mai mare, se vor alege cîte 2 observatori și, respectiv, 2 ”persoane de din afară”).
2. Ceilalți membri ai grupului vor sta umăr la umăr formînd un cerc cît mai de nepătruns posibil, astfel încît să nu existe nici un spațiu între participanți.
3. Explică- le că ”persoana din afară” trebuie să intre în cerc, în timp ce cei care formează cercul trebuie să o țină în afară.
4. Sarcina observatorului este să cronometreze timpul și să noteze toate comportamentele și strategiile folosite, atît de ”persoana din afară”, cît și de cei ce formează cercul:
· Ce discută persoanele din cerc între ele sau cu observatorul?
· Ce fac membrii cercului pentru a nu lăsa ”Persoana din afară” înăuntru?
· Ce spune ”persoana de din afară”?
· Ce face ”persoana din afară”?
5. După 2 – 3 minute, indiferent ”persoana din afara„ a reușit sau nu să intre în cerc, ea se va alătura cercului și alți particpanți vor fi aleși pentru a juca rolurile de observator și de ”persoana dina afară„.
6. Activitatea se încheie atunci cînd toți membrii grupului (care au dorit) au avut posibiltatea să forțeze cercul.
Reflecții și evaluare
Adună participanții împreună pentru a discuta cum s-au simțit și ce s-a întâmplat. Dacă este cazul, poți lăsa grupul să comenteze cele întâmplate într-o manieră neformală. Începe cu întrebările:
· Cum v-ați simțit atunci cînd făceați parte din cerc?
· Cum v-ați simțit atunci cînd ați fost ”persoana din afara ”?
· Cum se simt cei care au reușit să rupă cercul? Iar cei care n-au reușit?
· Ce strategii folosite de „persoanele din afară” au notat observatorii?
· Ce strategii au folosit participanții din cerc pentru a nu permite ruperea lui?
· Sunt situații în viața reală când ai vrea să te simți ca o ”persoană din afara„ sau în minoritate? Cînd? Ați trăit asemenea situații?
· În ce situații din viața reală ai aprecia sentimentul de apartenență la un grup sau la o majoritate?
· În societatea noastră există „cercuri închise„ și ”persoane din afara„? Care sînt aceste grupuri?
· Cum comportamentele noastre pot conduce la excluderea unor persoane din grup?
· Ce poate simboliza cercul în societate? ( de exemplu: privelegii, bani, putere, muncă, proprietăți etc.)
· Ce strategii folosesc grupurile minoritare pentru a avea acces la este resurse?
· Cum își păstrează statutul majoritatea?
· În localitatea noastră, sînt implicați reprezentați din toate păturile comunității în grupuri locale, cluburi, societăți sau organizații? Pot adera dacă ar vrea?
· Ce e oprește? Ce i-ar încuraja să se alăture?
· Ce putem face pentru ca toată lumea să poată participa?
Variante
1. Dacă sunt mai mulți participanți, formează mai multe cercuri (4-5). Înainte de a începe activitatea, roagă fiecare grup să-și găsească o denumire. Aceausta va consolida sentimentul apartenenței la grup. Fă astfel încît ”persoana din afara„ Să vină mereu dintr-un grup diferit. La sfîrșitul fiecărei reprize, ”persoanele din afara” vor rămîne în cercul pe care l-au forțat, indiferent dacă au avut succes sau nu. Aceasta poate de asemenea accentua sentimentul de singurătate al ”persoanei din afară”.
2. Roagă voluntarii să iasă din sală. Între timp, participanții care formează cercul vor alege un obiect care va servi drept ”cheie”. ”Cheia” poate fi, de exemplu, haina unui participant, un nasture, un ceas, ochelari etc. ”Persoana din afară” este anunțată că pentru a deschide cercul poate să încerce orice metodă în afară de violență sau să atingă ”cheia”. Pentru a găsi ”cheia”, ”persoana din afara” poate pune întrebări care ar ajuta-o. Răspunsul la întrăbări poate fi doar ”da” sau ”nu”. Cercul se va deschide chiar dacă ”persoana din afară” a atins ”cheia” din întîmplare.
Natalia, cred că este o activitate complexă şi îmi place la fel că poate fi adaptată pentru diferite vărste.
![]() |
Acest site a fost creat în cadrul proiectului „Dezvoltarea unei abordări comune a copiilor” implementat de Reprezentanţa Fundaţiei Elveţiene „Terre des hommes – Lausanne” în Republica Moldova. Proiectul este realizat cu asistenţa Programului „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Informaţia de pe site nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorilor. |
|
|
|
|||
© Terre des hommes Moldova 2013
Developed by Andrei Madan
|